Opinii: Adevarata palma a lui Basescu

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 24 August 2010, ora 12:55
10545 citiri
Opinii: Adevarata palma a lui Basescu

Am privit cu scepticism palma lui Basescu din campanie. Victimizarea are granita foarte aproape de linsaj.

Problema nu este daca filmul a fost sau nu adevarat, daca Traian Basescu a lovit acel copil sau nu, ci daca presedintele ar fi in stare sau nu de un astfel de gest. Altfel spus, daca pe Traian Basescu o astfel de fapta il "incadreaza", l-ar caracteriza sau s-ar integra comportamentului sau de zi cu zi, asa cum il stim cu totii.

Pentru cei care il cunosc bine si de aproape de presedinte, presupun ca nu mai este niciun secret ca firea vulcanica, latura colerica, personalitatea duala si histrionica a sefului statului pledeaza, mai degraba, in favoarea increderii in ADEVARUL si REALITATEA palmelor date sau care stau sa vina din mana sa. Nimic nu tine sa contrazica aceasta perspectiva. Nici reactia de dupa aparitia filmuletului din campanie, nici comportamentul presedintelui din ultimul timp si nici modul in care se raporteaza la alegatori in general.

Este adevarat ce spune avocatul Dan Chitic? L-a lovit Basescu cu palma, cu pumnul, cu dosul palmei, l-a injurat? Nu stiu. Si nici nu putem sti deocamdata. Este la fel de probabil sa fie adevarat, asa cum este la fel de posibil sa nu fie. Dovezile sunt impartite, explicatiile si contra-argumentele au sens si logica in ambele sensuri. Daca imaginile palmei lui Basescu din campanie nu au convins, ce sa ne mai asteptam din partea unei simple marturii?

Din povestirea avocatului strapunge atentia o replica pe care presedintele i-ar fi adresat-o. "Esti un dobitoc pentru ca nu m-ai votat a doua oara!" (Sic!) Ei bine, chiar daca avocatul minte, chiar daca aceste cuvinte nu au fost rostite niciodata de Traian Basescu, ceea ce este cel mai important e ca fraza, replica in sine, pare atat de basesciana, atat de credibil a fi fost rostita de presedinte, il caracterizeaza atat de bine in spirit si vorba, incat chiar daca nu ar fi fost spusa, ea tot pare rupta din gura presedintelui.

In aceeasi logica, si gestul presedintelui (de a-l lovi cu palma pe avocat) nu pare, cel putin la nivelul contextualizarii, interpretarii si integrarii lui imaginii pe care o avem despre Traian Basescu, cu totul si cu totul imposibil. Acesta este insa riscul unui comportament de presedinte jucator, unde lipsa de inhibitii tot mai frust afisata si nervii tot mai intinsi pot duce catre pierderea controlului tot mai des in fata multimilor nemultumite.

Inainte sa va intrebati daca palmele presedintelui (stranse sau desfacute) de pe obrazul copilului si din gura avocatului sunt sau nu adevarate, aducati-va aminte de reactiile sefului statului din fata batrenelor sinistrate de la ultimele inundatii. Furia cu care le-a raspuns. Nervii cu care a tinut sa demonstreze ca toti se inseala si se lasa manipulati.

Adevarata palma a lui Traian Basescu nu este cea pe care a dat-o sau nu copilului din filmuletul din campanie sau avocatului care s-a grabit sa ii transmita sa "ii fie rusine!". Loviturile presedintelui au venit de fiecare data cand acesta a pus deasupra intereselor poporului calculele proprii de si pentru putere. Cand si-a incalcat promisiunile, cand a inselat asteptarile celor care l-au votat. Cand a nesocotit legile - ale statului si ale bunului simt.

Boc este, de exemplu, o palma pe care Traian Basescu ne-o trage zi de zi si pe care a insistat sa ne-o transmita de la un mandat la altul. Elena Udrea este o alta palma pe care nici macar nu o mai simtim, pentru ca ea risca sa devina o adevarata scatoalca odata cu instalarea tinerei politiciene si mai sus in stat.

O palma adevarata si dureroasa a fost cea pe care presedintele le-a dat-o profesorilor, pensionarilor, bugetarilor si tuturor celor carora le-a spus ca inca o duc bine pentru cat de putin muncesc.

In sfarsit, o palma pe care presedintele chiar ar putea sa o recunoasca este aceea pe care le-o trage constant celor care nu l-au votat, dar carora le-a recunoscut ca le-a inteles lectia. Basescu nu a dat niciodata semne ca ar fi inteles sau ca i-ar fi pasat de lectia pe care jumatate dintre alegatori i-au dat-o la ultimele alegeri. Desi, intre timp, este usor de presupus ca jumatatea s-a transformat in majoritate.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...