Adevaratul sacrificiu al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 22:27
9791 citiri
Adevaratul sacrificiu al lui Traian Basescu (Opinii)

Calculul politic rece i-ar fi dictat, cred, lui Traian Basescu sa isi dea demisia de onoare. Sub aspectul propriei cariere politice ar fi avut numai de castigat.

Va aduceti aminte ca asa a procedat pe vremea cand era deputat, pentru a renunta la imunitate si a putea fi anchetat in dosarul Flota. Gestul acela, in premiera la momentul respectiv in politica romaneasca, i-a adus un mare capital de simpatie.

Mai recent avem exemplul lui Crin Antonescu. Pana sa demisioneze de la conducerea PNL si sa isi retraga candidatura prezidentiala, parea cu totul terminat. Iata insa ca aceste gesturi par sa ii facut bine, deschizand drumul unei reevaluari electorale.

De ce e simplu de inteles. O asemenea demisie are cel putin doua efecte psihologice importante. Pe de-o parte, transmite un mesaj de siguranta si demnitate foarte rara in politica romaneasca, unde penali si incompetenti se agata de scaune chiar pana in usa puscariei sau in buza dezastrului, care nu-si asuma nicio eroare, niciun esec. Cand vezi un politician apt sa se desprinda de functie, iti devine brusc simpatic.

Pe de alta parte, o asemenea demisie victimizeaza. Oamenii empatizeaza cu cel lovit, cu cel atacat, cu cel rapus, iar empatia aceasta conteaza foarte mult. Eu sunt convinsa ca, daca acum Mona Musca ar decide sa revina in viata politica, ar intra direct pe primele locuri ale popularitatii si increderii.

Deci, politic vorbind, Traian Basescu si-ar fi putut salva pe termen mediu si lung cariera poltica prin acest gest radical si fara precedent. Si pe valul de simpatie astfel creat putea foarte bine sa se instaleze in fruntea PMP de unde sa atace furibund pe toata lumea: eu mi-am asumat chiar o eroare care nu era a mea, voi ce va asumati? Va dati seama cu ce autoritate morala putea sa ceara demisia oricui, sa invoce orice pata, cat de mica pe CV-ul oricarui adversar?

Prin demisie, de-abia ca il lasa pe Victor Ponta fara munitie, complet descoperit in fata atacurilor.

Dar ce s-ar intampla daca Traian Basescu ar demisiona? Revocarea sefului DNA sta, in ultima instanta, in stiloul presedintelui. Promulgarea oricarei legi de amputare a atributiilor si competentelor ANI si DNA sta in stiloul presedintelui. Care presedinte? Pentru inceput Calin Popescu Tariceanu, cel cu biletelul roz, cel cu Chitoiu de-a dreapta, cel cu Costica Argint prin Italia.

Ar urma rapid alegeri prezidentiale. Pe actualul aranjament politic, fara ca dreapta sa aiba un candidat cat de cat acceptat de toate fortele din Opozitie, drumul lui Victor Ponta ar fi pavat.

Sigur, ar reintra in discutie presiunea externa, a carei forta am vazut-o in 2012. Dar e greu sa te bazezi doar pe ea. Pentru ca ar intampina o echivalenta presiune a baronilor pentru care multe voci sustin ca devine evident ca anihilarea Justitiei este obiectivul suprem, mai important decat orice altceva. In plus, nu este de ignorat nici jocul Moscovei, care are tot interesul ca Romania sa iasa de pe orbita euroatlantica.

Adevarata alegere a lui Traian Basescu nu este intre frate si Justitie. Nu cred ca in aceasta privinta chiar avea o alegere. Nu cred ca, si sa fi vrut, mai avea vreo sansa ca, mai ales dupa aparitia inregistrarilor in presa, sa mai poata interveni in favoarea lui Mircea Basescu.

Adevarata alegere este intre propria cariera politica si salvarea prin demisie a ceea ce se mai poate salva, pe de-o parte, si apararea Justitiei cu pretul expunerii la continuarea atacurilor, la umilinte repetate, la decredibilizari constante, imposibil de recuperat.

Eu cred ca de-abia acesta este sacrificul real pe care presedintele il face, trebuie sa-l faca si care reprezinta pretul unor erori majore pe care le-a savarsit, daca nu altfel, macar prin imprudenta si inconsecventa aplicarii principiilor.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...