AFP: Romanii isi aleg presedintele, pe fondul crizei economice si politice

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 08:45
1248 citiri
AFP: Romanii isi aleg presedintele, pe fondul crizei economice si politice

Romanii ies duminica la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin organizat pe fondul crizei economice si politice, care au amanat acordarea un imprumut crucial de la FMI.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00.

Presedintele in exercitiu Traian Basescu, un fost capitan de marina, il infrunta pe presedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoana, fost diplomat, comenteaza AFP.

Cei doi prezidentiabili au obtinut scoruri apropiata in urma sufragiului din 22 noiembrie, Traian Basescu obtinand 32,44%, iar Mircea Geoana 31,15%.

Totusi, Mircea Geoana este considerat favorit pentru scrutinul de duminica, dupa ce si-a unit fortele cu liberalii, cea de-a treia putere politica in Romania. Un sondaj de opinie publicat de Insomar il crediteaza pe Geoana cu 54% din voturi.

Indiferent cine va castiga alegerile, acesta nu va avea timp de pierdut si va trebui sa numeasca rapid un premier, din moment ce Romania, aflata in mainile unei dure recesiuni, a fost condusa din octombrie de un guvern interimar.

Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si banca Mondiala, care au decis in luna martie sa acorde Romaniei un imprumut de 20 de miliarde de euro, se asteapta sa se ia masuri drastice pentru a impiedica risipirea banului public.

In timpul campaniei, Basescu a pledat pentru "accelerarea reformelor" si reducerea cheltuielilor publice. Rivalul sau a promis "intoarcerea la stabilitate" si "unificarea" romanilor dupa "cinci ani de tensiuni si scandaluri".

Daca va fi ales, Geoana a promis sa puna la conducere un Guvern pana la Craciun, Executivul fiind condus de independentul Klaus Iohannis, primar al Sibiului, oras cunoscut ca fiind capitala europeana a culturii in 2007.

Un astfel de guvern se poate baza pe sustinerea unei majoritati a partidelor parlamenare, mai comenteaza AFP.

Basescu afirma ca PDL va reusi sa gaseasca parteneri de guvernare, va pune capat privilegiilor oamenilor politici si va scadea cheltuielile publice. El a lansat vineri un apel catre liberali, apreciind ca tara are nevoie de o alianta de dreapta pentru a implementa reformele care conditioneaza ajutorul acordat de UE, FMI si Banca Mondiala.

Peste 18 milioane de persoane din populatia de 21,5 milioane a Romaniei au drept de vot. Primele rezultate oficiale sunt asteptate luni.

Rata de participare la primul tur de scrutin a fost de 54,3%, un nivel mai mare decat cel asteptat in Romania, unde populatia se declara dezamagita de politicieni, la 20 de ani de la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#AFP alegeri Romania, #alegeri decembrie 2009, #alegeri 6 decembrie, #alegeri prezidentiale 2009, #turul 2 prezidentiale , #presedinte