AFP: Traian Basescu le intinde o mana moldovenilor, dupa ani de tensiuni

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 19:39
3434 citiri
AFP: Traian Basescu le intinde o mana moldovenilor, dupa ani de tensiuni
Foto: Arhiva

Presedintele roman Traian Basescu, aflat in vizita in Republica Moldova pentru prima data de la indepartarea comunistilor de la guvernare, a salutat sfarsitul epocii neintelegerilor si a promis sa faciliteze acordarea de vize si de cetatenie romana moldovenilor.

"Vizita mea actuala in Republica Moldova denota deschiderea totala a relatiilor romano-moldovene si demonstreaza sfarsitul definitiv al neintelegerilor intre cele doua state. Acest lucru a fost facut posibil de sosirea la putere la Chisinau a partidelor democratice", a declarat Basescu intr-un discurs rostit in fata universitatii de la Cahul.

"Noua conducere moldoveana a convins Uniunea Europeana de seriozitatea intentiilor sale de a deveni unul dintre membrii sai, iar Romania va fi primul sau partener in realizarea lor", a adaugat presedintele Basescu, in a doua zi a vizitei sale oficiale in Republica Moldova. Aceasta calatorie este si prima sa vizita in strainatate dupa ce a fost reales, in decembrie, aminteste AFP.

Presedintele roman, pe care comunistii moldoveni il acuza de ingerinta si de veleitati expansioniste in Republica Moldova, si-a luat si angajamentul sa faciliteze obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni, precum si procedurile de obtinere a vizelor.

"Romania a luat decizia de a simplifica procedura de obtinere a cetateniei romane pentru locuitorii din Republica Moldova", a declarat el, precizand ca 20.000 de persoane au obtinut cetatenie in 2009, iar cifra ar putea atinge 150.000 in 2010.

Circa 800.000 de moldoveni au depus o cerere pentru a obtine cetatenia romana. "Sunteti europeni de cand v-ati nascut si locul vostru este in Europa", a adaugat el, promitand sa "simplifice regimul vizelor pentru moldoveni, respectand normele europene".

Astfel, cetatenii europeni nu vor mai trebui sa dovedeasca faptul ca dispun de o suma de 500 de euro pentru a putea obtine viza romana. De asemenea, Bucurestiul intentioneaza sa deschida doua consulate suplimentare in Republica Moldova.

Moldovenii, care traiesc in cea mai saraca tara din Europa, considera teritoriul roman ca poarta de acces spre Europa, in conditiile in care circa un milion dintre ei au parasit deja fosta republica sovietica, ce, pana la al Doilea Razboi Mondial, facea parte din Romania.

Basescu a fost insotit la Cahul de presedintele moldovean interimar Mihai Ghimpu. Republica Moldova nu mai are presedinte de mai multe luni, pentru ca nu a reusit sa obtina o majoritate parlamentara suficieta pentru a-i alege un succesor comunistului Vladimir Voronin, care si-a parasit functia in 2009.

Cu o zi inainte, Basescu a anuntat semnarea in curand a unui acord de parteneriat intre cele doua capiale, care "va favoriza integrarea europeana a Republicii Moldova". El a promis si un ajutor de 100 de milioane de euro, esalonat pe patru ani, pentru modernizarea infrastructurilor moldovene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Traian Basescu Republica Moldova, #Basescu relati Romania Moldova, #tensiuni Romania Republica Moldova , #presedinte
Comentarii
Poza leonardus
leonardus
rank 2
In sfarsit avem un presedinte care acorda atentia cuvenita fratilor nostri de peste Prut
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5