Alegeri prezidentiale anticipate, doar daca Basescu demisioneaza

Joi, 26 Martie 2009, ora 14:02
1757 citiri
Alegeri prezidentiale anticipate, doar daca Basescu demisioneaza

Doar daca presedintele Traian Basescu isi da demisia inainte de terminarea mandatului vor fi organizate alegeri anticipate prezidentiale, sustine presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla.

Social democratul a tinut sa precizeze ca daca presedintele ar demisiona, inseamna ca lucrurile sunt foarte grave.

"Politic vorbind, am modificat legislatia, durata mandatului presedintelui tocmai ca alegerile prezidentiale sa nu se desfasoare in acelasi timp cu cele parlamentare. Nu se poate interpreta Constitutia dupa cum este interesul unui om la un moment dat", a afirmat el.

UDMR nu stie despre propuneri concrete legate de comasarea alegerilor

Si deputatul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Marton Arpad a declarat joi, ca, din punct de vedere constitutional, se pot organiza alegeri prezidentiale anticipate in trei luni daca seful statului demisioneaza.

El a afirmat ca nu are cunostinta despre existenta unei "propuneri concrete" privind organizarea alegerilor prezidentiale impreuna cu cele europarlamentare si nici despre faptul ca ar fi fost lansata si o solutie.

Arpad a precizat ca, daca seful statului nu demisioneaza, este greu de conceput sa se organizeze alegeri inainte de terminarea mandatului. Potrivit acestuia, singura solutie ar fi modificarea Constitutiei, iar aceasta necesita doua treimi din voturile Parlamentului si un referendum, "ceea ce nu are cum sa se intample".

Declaratiile celor doi vin dupa ce, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a spus miercuri ca PD-L ar putea fi interesat de ideea organizarii alegerilor prezidentiale in acelasi timp cu cele pentru Parlamentul European, in iunie.

Unul din motive ar putea fi, potrivit ministrului, reducerea costurilor, dar si a perioadei necesare pregatirii campaniilor electorale aferente fiecarui tip de alegeri, pentru ca guvernantii sa se poata concentra pe adevarata prioritate - criza economica.

Citeste si:
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Liderii coaliţiei de guvernare de la PNL, PSD şi UDMR se reunesc miercuri, 8 decembrie, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului. Ei vor continua discuţiile pe bugetul de stat pe 2020, după...
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...