Linistea de mormant a lui Basescu (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Marti, 05 Iunie 2012, ora 19:42
9354 citiri
Linistea de mormant a lui Basescu (Opinii)

L-ati mai prins vreodata pe Traian Basescu tacand atat de mult? A disparut vreodata Basescu atat de mult din lumina reflectoarelor? Nici cand era in concediu... Unde a disparut cel mai vorbaret, vizibil si combativ presedinte al Romaniei democratice?

Nu mai iese sa anunte nimic, nu se mai lungeste cu declaratiile de presa, pe care le face doar daca nu are incotro. Mai mult, ceva ce chiar n-am mai vazut la Traian Basescu, nu ataca deloc Guvernul (cel putin nu pe fata), ba chiar nu raspunde provocarilor. Niciuneia, de la declaratiile lui Ponta pana la cele, mai mult sau mai putin voite, ale lui Andrei Marga. Desi ultimului i-a raspuns, tot printr-un gest care nu se face, cand s-a pozat cu copiii in timp ce ministrul de Externe tinea un discurs.

Ba chiar a spus-o si el: nu ataca Puterea. De ce nu? Ce asteapta? Nu mai vrea? Nu mai poate?

Cert e un singur lucru - tacerea e, in acest moment, cea mai buna alegere a lui Traian Basescu. Singura optiune.

"Iesirea la bataie" cu care ne-a obisnuit Traian Basescu ar fi, acum, sinucigasa. Cu un guvern USL care, dupa ce a luat Puterea, e inca pe val, cu un partid, PDL, caruia sa-i iei partea sau sa-i faci campanie in acest moment inseamna sa-i mai dai un branci spre prapastie, Basescu nu are multe optiuni.

Concret, de ce isi pastreaza fortele Traian Basescu? De ce a renuntat la stilul sau binecunoscut si fara de care, sa fim sinceri, nimeni nu l-a vazut? Pentru ca tacerea e atuul sau in lupta cu USL.

Cand Traian Basescu tace, lipseste USL de tinta in care a tras timp de atatia ani de zile, de omul pe care l-a demonizat la nesfarsit. Nu poti lovi un om care nu doar ca nu raspunde, dar nici macar nu apare, asa e? Un "tap ispasitor" mai putin, cu atat mai bine. O alta parte a strategiei e aceea ca guvernul USL poate da vina doar pe el insusi, nu pe blocajul lui Traian Basescu. E inconvenabil cand pierzi un dusman, orice manual de marketing politic o arata. USL trebuie acum sa joace cartea grelei mosteniri. Si o vor face, intr-un mod inteligent, trebuie spus, prin "marele audit" din ministere, care va veni zilele astea. As putea pune pariu ca va veni chiar inainte de alegerile locale.

Pentru o suspendare viitoare

Nu in ultimul rand, Basescu strange munitie pentru viitoarea lupta cu USL. La un moment dat, ea va veni. Pana atunci, e vital pentru Traian Basescu sa salte in sondaje si, mai ales, sa nu dea motive USL sa-l suspende. Sau, daca e cazul, sa para din nou o victima.

Pentru ca, dupa alegerile parlamentare din 2012, mai ales daca USL ia un scor consistent, nu e deloc exclus ca Traian Basescu sa fie suspendat. Desigur, acum toti spun "nu, nu asta ne dorim, prioritatea noastra e guvernarea". E si firesc.

Dar sa ne inchipuim anul 2013, cu USL avand o majoritate extrem de solida, fiind pe val dupa castigarea alegerilor si cu un Traian Basescu aflat inca foarte jos in sondaje si cu un scandal presedinte-Guvern izbucnit de te miri unde. Sau inventat, lucru deloc greu.

Citeste si:
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Ministerele nu ar trebui renegociate, în cazul în care USR PLUS s-ar întoarce în coaliția cu PNL și UDMR, a declarat, la RFI, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. El spune,...
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Sursa: Ziare.com