Alianta pentru Statul de Drept face apel la presedintele Basescu

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 09:36
2199 citiri
Alianta pentru Statul de Drept face apel la presedintele Basescu
Foto: secretaryclinton.wordpress.com

Societatea civila romaneasca ne dovedeste ca are si alte preocupari decat salvarea cainilor comunitari de la eutanasiere sau a cailor salbatici de la sacrificare.

Alianta pentru Statul de Drept, constituita din Agentia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociatia Pro Democratia si Centrul pentru Resurse Juridice, a lansat in ziua de 2 iunie un apel catre Presedintele Traian Basescu, in favoarea mentinerii unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor si pentru asigurarea celei mai mari reprezentativitati pentru intreaga comunitate locala.

Expertii Aliantei pentru Statul de Drept considera ca legea adoptata de Camera Deputatilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur, invingator fiind declarat candidatul care a adunat cele mai multe voturi, chiar daca acestea nu reprezinta 50%+1 din voturile exprimate, va avea efecte grave asupra democratiei.

Ce efecte?

Dintre acestea, enumeram cresterea gradului de coruptie, politizarii si clientelismului la nivelul administratiei locale; slaba legitimitate a unor primari alesi cu mai putin de jumatate din numarul voturilor exprimate si, de foarte multe ori, de mai putin de 20% din totalul populatiei; multiplicarea conflictelor intre primari si consiliile locale, ceea ce va antrena numeroase blocaje in functionarea administratiei locale; dezvoltarea unui sistem politic si electoral slab competitiv in conditiile in care primarii in functie vor fi favorizati, iar competitia politica, si asa formala in multe comunitati locale din Romania, va fi practic anulata.

Mai exista si: riscul aparitiei unei forme de "dictatura a majoritatii" care, pentru ca a votat primarul in functie, sa fie favorizata in raport cu restul cetatenilor dintr-o localitate; compromiterea democratiei locale fara de care nu poate exista democratie la nivel national.

Alianta pentru Statul de Drept reaminteste presedintelui Traian Basescu ca daca acest sistem de vot s-ar fi aplicat la alegerile pentru Primarul General al Capitalei in anul 2000 nu Traian Basescu, ci Sorin Oprescu ar fi fost primarul Bucurestiului, iar in 2004 la alegerile locale din Cluj Napoca primar ar fi fost Ioan Rus, iar nu Emil Boc.

Considerand ca legea adoptata de Camera Deputatilor va crea grave dezechilibre administrative si va creste deficitul democratic din Romania, Alianta pentru Statul de Drept ii cere Presedintelui Basescu, ca in virtutea prevederilor articolului 77, alin. 2 din Constitutie, sa retrimita legea la Parlament pentru revenirea la vechiul mod de atribuire a mandatelor de primar. Textul integral al apelului poate fi citit pe site-ul Asociatiei Pro Democratia.

Actiune Active Watch, Pro Democratia si Centrul pentru Resurse Juridice

Actiunea celor trei importante organizatii civice romanesti - Agentia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociatia Pro Democratia si Centrul pentru Resurse Juridice - a caror contributie la consolidarea si apararea democratiei este recunoscuta, sustinuta si apreciata de institutii si guverne din Uniunea Europeana si SUA, reprezinta o incercare disperata de a stavili ofensiva impotriva democratiei lansata de PDL si presedintele Basescu. Organizatiile respective au experienta confruntarilor cu guvernele cripto-comuniste ale PDSR/PSD, cat si a negocierilor dure pentru sistemul de vot uninominal.

Dialogul dintre activistii societatii civile si politicienii romani a fost mereu presarat de capcane si tradari venite din partea liderilor partidelor care au cautat mereu fie sa-si infeudeze societatea civila, fie sa o reduca la tacere, fiind greu de dovedit ca acestia s-au comportat vreodata ca niste parteneri loiali si dornici sa dezvolte democratia romaneasca.

Este putin probabil ca Traian Basescu va bloca legea adoptata de Camera Deputatilor, mai ales ca aceasta se inscrie intr-o anumita logica subordonata strategiei presedintelui Basescu de a permanentiza controlul gruparii sale asupra statului roman.

Traian Basescu a lansat, imediat dupa "bombitele" referendumului pentru Capitala si Legii pentru alegerea primarilor, "bomba de ceata" a modificarii Constitutiei.

Proiectul propus transforma Romania intr-o republica controlata de un presedinte inatacabil in fata Justitiei, caci nu i se poate ridica imunitatea, cu un Parlament unicameral ai carui membri pot fi oricand arestati, pentru ca le lipseste imunitatea, cu un corp de judecatori care pot fi destituiti, arestati si anchetati daca vreun atotuputernic lider politic considera ca au judecat interpretand eronat legile, cu o Procuratura care te poate aresta preventiv nu 24, ci 48 de ore etc.

In concluzie, demersul Aliantei pentru Statul de Drept de a apara democratia printr-un apel la bun simt adresat unui politician care viseaza la o republica prezidentiala care ne aminteste de Romania interbelica a lui Carol al II-lea nu poate fi asemanata decat cu lamentabila imagine a unui miel care vrea sa negocieze cu lupul cel infometat.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Basescu, #Pro Democratia, #Alianta pentru Statul de Drept , #presedinte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Democratia si presa libera sunt bune pentru politicienii romani doar pana se vad alesi in fruntea bucatelor.