Analist moldovean: Basescu si unirea Romaniei cu Basarabia

Marti, 30 Iulie 2013, ora 13:14
4744 citiri
Analist moldovean: Basescu si unirea Romaniei cu Basarabia

Analistul moldovean Petru Bogatu considera ca recentele declaratii ale presedintelui romna, Traian Basescu, cu privire la obtinerea cetateniei moldovene, sunt o experesie a dorintei acestuia de a face un pas inainte in directia unirii Romaniei cu R. Moldova.

"Oricat de sentimentala ar spune seful statului roman ca-i este pornirea, indaratul ei se intrezareste un calcul politic de anvergura, sustine Bogatu in Jurnal de Chisinau.

In opinia analistului, aspiratia presedintelui roman "ne duce gandul la viata sa de dupa retragerea de la Cotroceni", iar "mutarile pe care le face pe tabla sahului politic romanesc vin sa ne intareasca in opinia ca actualul lider de la Bucuresti doreste sa ramana in teren nu pentru a face figuratie, ci pentru a reveni rapid in prim-planul jocului de putere".

Bogatu argumenteaza ca asul din maneca lui Basescu "va fi, dupa toate probabilitatile, unirea sub o forma sau alta a celor doua state romanesti".

Sunt cateva argumente pentru acest punct de vedere: "in fruntea noului sau partid, Miscarea Populara, Basescu l-a desemnat pe deputatul Eugen Tomac, nascut in satul General Averescu din sudul Basarabiei (...) lucrurile sunt mai complexe. Ca si Basescu, Tomac este o figura populara in Republica Moldova. Recrutarea si avansarea lui in principalul proiect politic al presedintelui Romaniei este un indiciu clar privind mizele politice ale noii formatiuni".

Mai mult, in viitoarele lupte electorale, "prioritatea strategica a Miscarii Populare va fi reintegrarea celor doua maluri ale Prutului. Iar ca stindardul readucerii Basarabiei acasa sa aiba priza la alegatorii Romaniei, el va trebui arborat foarte sus si la Chisinau".

Bogatu arata ca Basescu isi doreste se pare ca unionismul sa intre in sfarsit in lupta politica si ca, pana acum, "niciun partid de la Bucuresti sau Chisinau n-a inclus chestiunea reunificarii Basarabiei in programele electorale".

In acelasi timp, remarca analistul, "dincoace de Prut exista de la un timp o emergenta a reintregirii istorice care strapunge intr-o masura mai mare sau mai mica toate straturile sociale, iar clasa politica nu face exceptie, desigur". Cu toate acestea, "unionismul nu este nici reprezentat si nici antrenat efectiv in competitia politica din Republica Moldova", stare de fapt pe care "Basescu spera probabil ca prestigiul sau va fi in masura" sa o schimbe.

"Avand dubla cetatenie, el va incerca, pesemne, sa aduca unionismul din strada, din starea sa de miscare de tip Hyde Park, in jocurile de putere de la Chisinau si Bucuresti".

Obogatu incheie spunand ca, o data cu lansarea gazoductului Iasi-Chisinau, "Basescu isi propune sa asigure si o interconectare de tip superior a celor doua maluri ale Prutului. Cu alte cuvinte, el isi doreste un soi de conexiune care, depasind cadrul economico-energetic, s-ar centra pe o convergenta politica aprofundata intre Bucuresti si Chisinau".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Basescu unire Romania Moldova, #Basescu unire Basarabia , #presedinte