Analist moldovean: Voronin l-a primit pe Basescu la insistentele altor capitale

Vineri, 22 August 2008, ora 11:10
2246 citiri
Analist moldovean: Voronin l-a primit pe Basescu la insistentele altor capitale
Foto: Administratia prezidentiala

Presedintele Vladimir Voronin l-a primit la insistentele altor capitale pe omologul sau roman Traian Basescu, un mesager al UE, NATO si SUA, pentru ca Occidentul este ingrijorat de o repetare a scenariului din Osetia de Sud si in Transnistria, declara un expert moldovean citat de presa rusa.

Teama de o eventuala reeditare a scenariului din Osetia de Sud pare sa-si faca loc nu doar la Chisinau si Tiraspol. Presedintele Ucrainei, la intalnirea sa cu colegul roman, si-a exprimat marti ingrijorarea cu privire la o eventuala reeditare a acestei situatii in alte zone.

Acest lucru a determinat Chisinaul si Tiraspolul sa-si compare resursele militare.

Concluzia expertilor atat la Chisinau, cat si la Tiraspol este ca acestea sunt insuficiente atat de partea Moldovei, cat si de partea Trasnistriei, potrivit presei ruse.

Avand in vedere viteza cu care s-a pregatit vizita presedintelui roman la Chisinau, se pare ca ea a fost initiata nu doar de Bucuresti, sustine Directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie.

"Au fost telefoane nu doar de la Bucuresti, dar si din capitale mai indepartate", spune politologul moldovean. El sustine ca Occidentul are toate motivele de ingrijorare: "Moscova astepta demult un pretext pentru a intra cu trupe in Osetia de Sud si Saakasvili i-a dat acest pretext". Iar pe fundalul evenimentelor din Osetia de Sud, Chisinaul se teme de provocari.

Potrivit lui Barbarosie, in capitala moldoveana se fac calcule - cam de cat timp ar avea nevoie cele 18 tancuri transnistrene pentru a ajunge la Chisinau. Si se constata ca nu de foarte mult - 30-40 de minute.

O alta intrebare la ordinea zilei este daca armata moldoveana se va putea opune unui atac. Raspunsul este negativ, potrivit lui Barbarosie.

Seful diplomatiei transnistrene sustine la randul sau ca si Tiraspolul se teme de provocari din partea Moldovei.

"Nu avem nici resurse, nici necesitate de a lupta", a declarat ministrul de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak. Dar se fac simtite ingrijorari in legatura cu o eventuala escaladare a situatiei. Si acestea se bazeaza in primul rand pe lipsa unei pozitii clare a conducerii Republicii Moldova pe marginea evenimentelor din Caucaz.

Moldova s-a limitat doar la a semna declaratia UE care chema partile in conflict la incetarea focului si retragerea trupelor, dar Chisinaul, spune Iastrebciak, nu a condamnat Georgia pentru agresiunea impotriva Osetiei de Sud.

In plus, Moldova se pronunta pentru schimbarea formatului de pacificare, lucru confirmat de presedintele Voronin si la intalnirea cu presedintele roman. Voronin a vorbit despre nevoia de a atrage UE in reglementarea transnistreana.

La Tiraspol acest lucru este perceput ca o incercare de a elimina Rusia din negocieri. MAE transnistrean a anuntat un moratoriu pentru toate contactele cu puterea de la Chisinau, ceea ce a facut mai puternice argumentele presedintelui Romaniei la intalnirile de la Chisinau si in alte capitale vizitate, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Presedintele Romaniei insa a fost de parere ca repetarea evenimentelor din Osetia de Sud in Transnistria este putin probabila, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Se pare ca teama in aceste zile este caracteristica nu doar Chisinaului si Tiraspolului. La Kiev, daca e sa judecam dupa comportamentul lui Iuscenko, de asemenea nu sunt excluse scenarii militare, de exemplu in Crimeea,informeaza presa rusa. Victor Iuscenko a propus sa fie inceputa o "dezghetare urgenta a conflictului transnistrean".

La Kiev nu toata lumea este de acord cu declaratiile presedintelui ucrainean. Deputatul Radei Supreme din partea Partidului Regiunilor, Vasili Hara, a declarat ca aceste conflicte inghetate "nu trebuie dezghetate, ci solutionate". El a mai spus ca cel mai important acum este sa nu fie provocata Crimeea, iar Kievul trebuie sa inteleaga ca pe peninsula sunt oameni care indiferent de pasaport se considera rusi si chiar tin cu selectionata Rusiei la Olimpiada.

Mihail Pogrebenski, directorul Centrului de studii politice si conflictologie de la Kiev, sustine ca partea ucraineana in trecutul nu foarte indepartat a avut o influenta mare in procesul de reglementare transnistreana - atunci cand statea pe pozitii ucrainene.

"Avem interese mari in Transnistria, o treime din populatie sunt etnici ucraineni, sunt si multi cetateni ai Ucrainei, exista si afaceri ucrainene. Dar de la o vreme, Kievul a abandonat pozitia de aparare a propriilor interese si a devenit de facto un instrument de realizare a intereselor UE", a declarat expertul.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Osedia de Sud, #scenariu, #Basescu, #Ucraina , #presedinte