Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Anticipatele, salvarea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 19:12
10871 citiri
Anticipatele, salvarea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: ziare.com

In toamna anului trecut, presedintele conditiona posibilitatea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare de realizarea regionalizarii. Si de adoptarea votului uninominal pur, pentru ca, spunea atunci Traian Basescu, doar n-or fi "toti politicienii prosti"!

Nu credea nici presedintele in ce spunea, ca doar isi stie marfa mai bine decat oricine. Insa a ramas consemnat de istorie, iar presedintele se poate folosi acum, in premiera, de ce a afirmat atunci.

"Nu sunt un suporter al masurii. Daca partidele din arcul guvernamental ar fi spus hai sa amanam localele odata cu legislativele si facem reorganizare administrativa ar fi fost o buna justificare. Ar exista o justificare perfecta daca ar spune ca le amana pana la reorganizare pentru a reduce cheltuielile in teritoriu, altfel e o problema a lor, pe care nu mi-o asum. Sunt politician dar nu inseamna ca trebuie sa gandim toti la fel. Ma deranjeaza cand deciziile sunt influentate de partid in detrimetrul intersului national" - Traian Basescu, 18 septembrie 2011.

Traian Basescu poate acum, tot in premiera, sa dea dovada de consecventa in idei si declaratii si sa revina la momentul zero. Ce-i drept, din momentul in care coalitia, in mod special PDL, a inceput sa vorbeasca despre comasare si apoi a adoptat legea prin asumarea raspunderii, presedintele nu a mai spus nimic.

Nu a iesit, nici inainte, nici dupa asumarea din Parlament, sa le reaminteasca de conditionarea sa. I-a lasat sa faca asa cum au vrut. De unde toata lumea a inteles ca asta a fost si razgandirea si dorinta lui. Ce interes national, s-a dovedit inca o data ca chiar gandesc cu totii la fel.

Insa astazi, dupa uriasul scandal pe care l-a provocat cu fortarea demisiei lui Arafat si dupa protestele din Piata Universitatii si din intreaga tara, care se tin lant in fiecare zi de mai bine de o saptamana, Traian Basescu are o oportunitate unica.

Nu doar ca impusca doi iepuri dintr-un foc - iese onorabil din mutenia in care s-a scufundat de la inceputul protestelor si debloceaza criza politica - dar are toate sansele sa il nimereasca si pe al treilea - reabilitarea partidului si sanse de a obtine un rezultat mult mai bun acum decat la sfarsitul anului.

Anuntarea alegerilor comasate acum nu doar ca ar scoate Puterea din criza teribila de imagine si credibilitate in care se scufunda pe zi ce trece, cu oameni adunati zilnic in fiecare mare oras din tara, dar ar putea sa relanseze si partidul.

Cum? In primul rand ar transmite electoratului ca PDL nu fuge de alegeri. Ar emana curaj, chiar daca nu se stie pentru cat la suta dintre romani. Ar fi insa oricum infinit mai bine decat actuala fuga rusinoasa din fata poporului. Apoi, ar taia avantul pe care pare sa il fi luat USL, tot in contextul protestelor din pietele tarii.

In sfarsit, algerile anticipate ar lua principala arma de atac atat a Opozitiei, cat si a protestatarilor de la Universitate - fortarea democratiei la limite periculoase prin amanarea si contopirea localelor cu parlamentarele de frica unui rezultat rusinos si intru pregatirea unor eventuale fraude.

Desigur, anticipatele ar elimina, poate, impunerea votului prin corespondenta, mecanism prin care PDL are promise din partea lui Baconschi peste un milion de voturi. Dar, in acelasi timp, anticipatele ar salva poate mai mult de un milion de voturi impotriva partidului.

Emil Boc a spus sambata ca PDL ia in calcul alegerile anticipate, iar problema urmeaza a fi discutata in Parlament. Sunt convins ca declaratia a fost facuta dupa o discutie in detaliu cu presedintele. Daca nu este doar o fumigena pentru calmarea spiritelor din piata, pe care nici macar ninsoarea nu le-a tinut in case, si este varianta pe care Traian Basescu intentioneaza sa mearga, atunci datele problemei se schimba.

Nu in ultimul rand, anticipatele ar lua prin surprindere Opozitia, care nici nu visa acum la asa ceva. Ele nu ar lasa PDL sa se erodeze si mai mult si ar taia si din capitalizarea in dreptul USL. E un pariu periculos, dar cine va avea curaj sa il joace tot va castiga ceva. Macar in ochii celor care se declara scarbiti de intreaga clasa politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri anticipate, #comasare alegeri locale parlamentare, #Emil Boc alegeri anticipate, #Traian Basescu anticipate , #presedinte