Anul lui Basescu (Opinii)

Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 19:10
16102 citiri
Anul lui Basescu (Opinii)

"Tu nu vezi, ma, ca avem 70% in Parlament si nu reusim sa-l batem pe Basescu? Face fata de unul singur!", mi-a zis un amic din USL. Unul de pe "linia de front". Am stat putin si m-am gandit la cum se schimba lucrurile. In 2012, Traian Basescu a fost aproape sa fie terminat politic. S-a salvat in extremis. In 2013 a renascut si a dominat din nou jocul.

2014 va fi ultimul lui an la putere. Finalul unei epoci. Fara doar si poate, Basescu nu-l va lasa sa treaca pur si simplu, cum n-a lasat macar o zi din mandatul sau.

Anul asta, seful statului are doua obiective. Primul e sa lase o mostenire durabila, dupa zece ani de mandat. Al doilea, sa-si pregateasca terenul pentru o iesire cat mai "lina" si o continuitate politica. Intr-un anumit punct, cele doua se intalnesc.

Mostenirea. Nu e vorba doar de prestigiu

"Sa stii ca nu lasa foarte multe in urma", imi spunea un parlamentar PDL acum vreo 3 ani, referindu-se la Traian Basescu. Depinde cum privesti.

Daca ne gandim la faptul ca presedintele a tolerat si chiar folosit acelasi "sistem ticalosit" din administratie, pe care l-au folosit toate partidele din Romania, pe reteta "numim oameni in toate posturile, firmele noastre iau toate contractele si devenim putred de bogati", da.

A ramas acelasi sistem ticalosit, predispus la coruptie. Sigur, ajustat in unele locuri, limitat, dar acelasi. Banii merg pe aceleasi drumuri care duc, inevitabil, la coruptie si numirea unor incompetenti pe posturi. Da, exista argumentul ca era practic imposibil sa schimbi sistemul asta in timp ce lupti cu criza, insa, incolo de asta, nu sunt de acord cu parlamentarul PDL. Pentru ca Basescu a schimbat ceva fundamental in societatea romaneasca.

Vorbesc despre justitie. Poate sa spuna oricine ce vrea, dar, pentru prima data in istoria Romaniei, au intrat la puscarie foarte multi oameni puternici, oameni care in toate guvernarile erau intangibili. Niciodata, dar chiar niciodata nu am vazut laolalta ministri, parlamentari, primari foarte puternici, inalti oficiali condamnati definitiv.

Sigur ca da, putem s-o bagam pe aia cu "Basescu ne aresteaza", dar sa fim seriosi, chiar asa de nevinovati sunt ei? Chiar nu fura nimeni? Chiar asa, intra doar de la USL in puscarie, cand avem 2 primari de calibru ai PDL (Cluj si Craiova) "saltati" cand erau in functie, plus o suma de parlamentari democrat-liberali ajunsi in inchisoare si "baroni locali portocalii" infundati de ANI? Sigur, nu mai erau in PDL, caci PDL ii da afara rapid, dar nu poti spune "au luat doar de la USL".

Nu vreau sa intru in discutia "procurorii fac politie politica" versus "procurorii sunt 100% curati", dar observ ca s-a intamplat ceva fundamental pentru statul de drept, nemaivazut in Romania. Sa zicem ca e pe jumatate "teleghidat" de la Cotroceni. Dar pe jumatate nu e. Se mai condamna hotii, iar DNA are rolul esential aici.

Basescu a fost insa cel sub care DNA a crescut. Predecesorul ei, PNA, era o gluma sinistra.

Iar Traian Basescu trebuie sa se asigure ca DNA ii supravietuieste. Miza e mare. Nu doar pentru mandria lui. Fie ca ii credem pe cei care spun ca DNA, ANI si alte institutii sunt instrumentele lui si ca are nevoie de ele pentru protectie, fie pe cei care spun ca e aparatorul statului de drept, presedintele va lupta pentru ele in 2014. N-are de ales.

Jumatate din batalie a pierdut-o. Cea mediatica. Adevarul trist e ca cea mai mare pare a romanilor cred ca justitia e controlata de Basescu. De-aia voteaza cum voteaza.

Continuitatea - o poveste complicata

Pentru Traian Basescu, continuitatea nu inseamna pur si simplu sa ramana in politica. Continuitatea inseamna sa lase in urma un cadru politic care sa nu fie dominat total de cineva, gandindu-ne aici la PSD, care, cu totul pe mana, nu ar mai face greselile din 2000-2004. Un cadru in care Basescu sa se poata exprima din opozitie.

Pentru asta, nu e de ajuns ca Basescu sa aiba grija de DNA, ANI s.a.m.d., cum am scris mai sus, desi asta e componenta esentiala. Trebuie, in mod intentionat, sa tina in frau puterea celorlalti actori. Printre lucrurile pe care le poate face se va gasi, fara doar si poate, blocarea oricarei incercari a USL (sau PSD) de a face modificarea Constitutiei asa cum isi doreste. Asta ar schimba scena cu lucruri "batute in piatra", pentru mult timp de acum incolo.

De asemenea, Basescu are in ochi alegerile prezidentiale, unde, asa cum au observat mai multi analisti - si cum e si normal - vrea sa joace pana la capat. Undeva intre 10 si 20 la suta din electorat poate fi influentat de Basescu. Se va folosi din plin de asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Traian Basescu 2014, #Traian Basescu presedintie, #Basescu alegeri 2014 , #presedinte