AP: Basescu ii face un cadou lui Obama - suplimentarea trupelor din Afganistan

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 10:59
3857 citiri
AP: Basescu ii face un cadou lui Obama - suplimentarea trupelor din Afganistan
Foto: Usa Today

Presa internationala relateaza pe larg despre dineul oferit joi seara de presedintele Barack Obama liderilor din Europa Centrala si de Est, care a vizat spulberarea temerilor acestora ca regiunea lor va fi sacrificata din nou pentru o relatie mai buna a Washingtonului cu Moscova.

Associated Press noteaza ca unul dintre liderii primiti joi de Obama la resedinta ambasadorului american de la Praga a venit cu un cadou special la dineu - mai multi soldati in Afganistan. Presedintele roman Traian Basescu anuntase ceva mai devreme ca tara sa isi va spori trupele din Afganistan pana in septembrie, ajungand de la 1.072 in prezent la 1.800 de soldati, explica AP. Poate ca acesti soldati suplimentari nu inseamna in teren o mare diferenta, dar decizia vine la un moment oportun pentru presedintele american, noteaza AP, care reaminteste ca si Statele Unite si-au suplimentat trupele, in timp ce aliati precum Olanda sau Canada intentioneaza sa-si retraga trupele dupa opt ani de lupte cu talibanii.

Agentia germana DPA, preluata de site-ul Earthtimes, scrie ca presedintele Barack Obama a dorit sa-i reasigure pe liderii fostului bloc comunist ca resetarea relatiilor sale cu Rusia nu se va face in deterimentul lor. Surse diplomatice declarasera ca presedintele Obama vrea sa spulbere ingrijorarile statelor din regiune legate de abordarea mai prietenoasa in relatiile Washingtonului cu Rusia.

Premierul ceh Jan Fischer a declarat dupa intalnire ca liderii est-europeni nu au exprimat temerile in legatura cu resetarea relatiilor SUA-Rusia, dar i-au cerut lui Obama ca politica Washingtonului fata de Moscova "sa respecte interesele acestei regiuni". El a mai spus ca unii lideri au vorbit despre "o nevoie clara ca relatiile cu Rusia sa fie construite pe viitor intr-un mod complet transparent si eficient", noteaza DPA. "Presedintele american nu a avut nicio obiectie fata de aceasta" solicitare, a precizat Fischer.

Temerile din aceasta regiune legate de noua abordare a SUA in relatiile cu Rusia fusesera exprimate in iulie 2009 intr-o scrisoare deschisa adresata lui Obama si semnata de mai multi fosti politicieni din Europa de Est, intre care fostul presedinte ceh Vaclav Havel, fostul presedinte polonez Lech Walesa sau fostul presedinte roman Emil Constantinescu. Semnatarii scrisorii ii cereau lui Obama sa nu sacrifice interesele regiunii lor de dragul unor legaturi mai bune cu Rusia, reaminteste DPA.

ABC News transmite ca oficialii Casei Albe s-au straduit joi sa respinga ideea ca dineul a vizat sa-i reasigure pe central-europeni ca incalzirea relatiilor dintre SUA si Rusia nu se va face in deterimentul lor. Oficialii administratiei spus ca ei cred ca o relatie mai substantiala cu Rusia este buna pentru securitatea in regiune si toata lumea va avea de castigat.

Casa Alba a precizat ca in timpul dineului presedintele doreste sa discute despre o serie de teme, inclusiv economia globala, securitatea europeana si Afganistan.

ABC noteaza, ca o pata de culoare, ca la sosirea premierului ungar, Gordon Bajnai, Obama a glumit remarcand ca este mai tanar decat el. Bajnai, care are 42 de ani, a raspuns de asemenea printr-o gluma: "Pe dinafara!".

Radio Europa Libera a remarcat ca dineul lui Obama cu cei 11 lideri din Europa Centrala si de Est intervine intr-un moment in care aliatii Washingtonului se tem tot mai mult ca sunt neglijati de administratia Obama si ca influenta rusa in regiunea lor va fi tot mai mare.

In urma cu un an, tot la Praga, presedintele Obama a promis ca nu-si va abandona aliatii, in special pe cei din Europa Centrala si de Est. "Aceasta cina este o prima ocazie de a discuta despre aceasta. Dar e doar o cina. Este un prim pas, dar o cina nu este suficient", a comentat Alexander Vondra, fost vicepremier al Cehiei.

Amintirile dominatiei Moscovei sunt inca proaspete in memoria acestor tari foste comuniste, care s-au alaturat NATO si Uniunii Europene dupa caderea Cortinei de Fier, noteaza Europa Libera. Temerile au sporit in septembrie anul trecut, in momentul in care administratia Obama a decis sa reconfigureze planurile antiracheta ale administratiei Bush. Multi din Europa de Est au interpretat schimbarile aduse apararii antiracheta drept o capitulare periculoasa in fata Kremlinului, mai spune Europa Libera. Obama l-a trimis de doua ori in regiune pe viceresedintele Joe Biden pentru a ajuta la rispirea acestor temeri, reaminteste postul de radio.

Le Parisien, care preia o stire AFP, scrie ca presedintele american Barack Obama i-a asigurat joi seara la Praga pe liderii celor 11 tari din Europa Centrala si de Est ca nu au fost pusi pe tusa in contextul unei ameliorari a relatiilor intre Washington si Moscova.

"In timpul discutiilor, in primul rand Obama a dat asigurari ca facem parte din spatiul euroatlantic", a declarat premierul ceh Jan Fischer la incheierea acestui dineu informal organizat la resedinta ambasadorului Statelor Unite.

Mai multi participanti la intalnire au cerut in acest context "transparenta" si "eficienta" in relatiile cu Rusia, ceea ce Obama "a confirmat, fireste", a declarat Fischer.

La randul sau, Casa Alba a afirmat ca in timpul dineului liderii "au exprimat opinia potrivit careia imbunatatirea relatiilor dintre Washington si Moscova a redus tensiunile si a creat noi ocazii de a-si ameliora, la randul lor, relatiile cu Rusia". Obama a multumit liderilor pentru participare si pentru "sacrificiile" legate de operatiunile NATO din Afganistan si toti "s-au pus de acord sa fie dat un raspuns concret faptului ca Iranul nu si-a indeplinit obligatiile internationale" in domeniul nuclear.

Potrivit Casei Albe, Obama a insistat asupra validitatii articolului 5 din Tratatul Aliantei Nord-Atlantice in fata amenintarilor din secolul XXI. Articolul garanteaza ajutorul tuturor tarilor NATO, daca o alta tara este atacata. La plecarea spre Praga, presedintele Traian Basescu declarase ca va insista la dineu asupra mentinerii valabilitatii integrale a Articolului 5 din Tratatul de aderare si de constituire a NATO, aratand ca prevederile acestuia "nu se manifesta in plenitudinea" lor in acest moment. Seful statului s-a referit la participarea inegala a statelor NATO cu trupe in Afganistan.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, premierul croat Jadranka Kosor, omologul lor ungar, Gordon Bajnai, si lituanian Andrius Kubilius au fost primii care au sosit la resedinta ambasadorului american si au facut fotografii cu Obama. Ei au fost urmati de premierul sloven, Borut Pahor, cel polonez, Donald Tusk, si cel slovac, Robert Fico, apoi de presedintele leton Valdis Zatlers si de omologul sau eston Toomas Hendrik Ilves. Presedintele Traian Basescu s-a numarat printre ultimii lideri intampinati de presedintele american, dupa el urmand liderii cehi: premierul Jan Fischer, apoi gazda ceremoniei de semnare a noului tratat STRT, presedintele Vaclav Klaus.

Liderii acestor 11 tari foste comuniste s-au intalnit cu Obama la capatul unei zile in cursul careia presedintele Statelor Unite a semnat un nou tratat de dezarmare nucleara cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev.

"Atmosfera intalnirii a fost foarte deschisa, foarte constructiva", a spus Fischer, care a adaugat ca Obama este "nu numai un bun orator, dar si un ascultator deosebit de atent".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Traian Basescu Barack Obama, #cadou Basescu Obama, #trupe romanesti Afganistan , #presedinte
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Pai tovarasi, Olanda si Canada sunt in criza si, nu-si permit cheltuieli suplimentare ; pe cand noi sub INTELEAPTA CONDUCERE a Imparatului (ca-i tara orbilor) , NE PUTEM PERMITE .