Apusul lui Traian Basescu. Final de epoca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Mai 2014, ora 07:41
13999 citiri
Apusul lui Traian Basescu. Final de epoca (Opinii)

Joe Biden a fost extrem de prietenos, de cald cu Traian Basescu. Strangeri in brate, mana pe umar, zambet si acel emotionant "o sa ne lipsesti!".

Dincolo de emotie, insa, vorbele acestea ale vicepresedintelui american mi-au sunat a semnal al sfarsitului.

Joe Biden, in Romania: Cele mai importante momente si declaratii

Nu poti sa lipsesti nimanui daca ramai. Ca sa lipsesti trebuie sa te estompezi, sa intri in istorie, unde sa fii privit cu nostalgie. Intr-un fel amical, elegant, cald, Joe Biden a tras cortina peste epoca Basescu. Vorbind despre dorul de el, Joe Biden mi-a parut sa-i fi inmanat lui Traian Basescu decizia de pensionare.

Intamplator sau nu, de la vizita lui Joe Biden pana la alegeri, Traian Basescu s-a retras in tacere si a pus capat campaniei sale pro PMP. Un PMP care nu a fost prezent prin nici macar un reprezentant oficial la discursul de la Cotroceni al lui Joe Biden, unde, sa vezi coincidenta!, a avut loc primul contact intre Vasile Blaga si Crin Antonescu inainte de alianta care acum pare a inainta ca pe sine.

Nu fac parte dintre cei care contesta meritele presedintelui. Ele sunt foarte multe, mai ales in privinta statului de drept si a parcursului european al Romaniei. Dar cred ca retragerea sa era necesara din mai multe motive obiective.

Pe de-o parte, polarizarea scenei politice pe axa Basescu-Ponta nu folosea decat PSD pentru ca ii furniza lui Victor Ponta posibilitatea sa foloseasca din plin singurul sau proiect si singurul sau mesaj. Daca Basescu nu e, ce mai poate fi pentru Victor Ponta?

Apoi ruperea acestei paradigme obsesive pro-contra Basescu, cu care PSD a castigat deja doua randuri de alegeri, deschide scena politica si dezbaterea publica spre alte teme, cu mult mai incomode pentru premier. Lasa sa se auda si vocile altor jucatori care, spre deosebire de Traian Basescu, chiar ii pot fi competitori lui Victor Ponta.

Nu cred ca unificarea dreptei putea fi facuta sub patronajul lui Traian Basescu, pentru ca ar fi tras-o automat in aceeasi paradigma polarizanta, ar fi fost si ea tot despre Traian Basescu, spre imensa usurare a PSD.

Am spus deja ca noua constructie PNL-PDL nu poate fi credibila cu Antonescu si Blaga in frunte, ca o schimbare de garnitura la varf este esentiala, ca e nevoie de curatenie si principii autentice asumate si inca suntem foarte departe de asa ceva, dar constructia in sine e necesara pentru ca tara aceasta sa nu fie inghitita de PSD.

In plus, este o intrare in normalitate a vietii politice din Romania careia i se intampla pentru prima data dupa multa vreme ceva fara legatura cu Traian Basescu, ceva care sa nu fie pro sau contra presedintelui, dorit sau condamnat explicit de presedinte. Este o emancipare igienica dupa 10 ani.

Dar, dincolo de aceste chestiuni strategice, mai este un aspect - scorul foarte modest pe care l-au obtinut la alegeri partidul si liderii girati mai mult decat explicit de domnia sa. Nimeni nu se astepta ca PMP sa castige alegerile, dar partidul nu a captat nici macar intreg electoratul presedintelui.

Mizand toate cartile pe Elena Udrea, Traian Basescu a facut electoratului sau o oferta indigesta, pe care parte din acesta a respins-o. Ruptura dintre presedinte si o parte din electoratul sau de baza este cuantificabila, nu trebuie speculata.

In opinia mea, strategia lui Traian Basescu l-a impins, l-a izolat in coltul PMP. A ales in recenta campanie sa fie presedintele unui partid mai mult decat presedintele Romaniei, asa cum spunea chiar Traian Basescu despre Ion Iliescu, pe cand acesta facea campanie pentru PSD in 2004.

Iar PMP este el insusi izolat, ca partid care dupa ce a rupt dreapta nu a reusit sa isi confirme viabilitatea. Cred ca va iesi din izolare cand si daca va scapa de imaginea de breloc al dnei Udrea, dar deocamdata a ramas in afara discutiilor dupa care in mod evident tanjeste. Este o imensa ironie a istoriei ca din marele proiect al fuziunii dreptei, adesea invocat de presedinte, lipseste tocmai partidul girat de Traian Basescu. Dar istoria are obiceiul sa fie ironica.

Asistam la un final de epoca normal, inevitabil dupa 10 ani. La iesirea dintr-o paradigma a devenit complet contraproductiva. Dar felul in care se consuma acest final tine de imensa eroare a lui Traian Basescu.

Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...