Ar fi monarhia ultima solutie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 14:50
9257 citiri
Ar fi monarhia ultima solutie?

Viata politica actuala din Romania nu difera foarte mult, in esenta, de aceea care a impus aducerea, in 1866, a celui care avea sa devina regele Carol I. Dupa un inceput de domnie reformatoare, Alexandru Ioan Cuza o luase razna, clasa politica se ocupa numai cu intrigile si lupta pentru putere, haosul ameninta nu numai progresul tarii, ci chiar unirea realizata in 1859.

Adus in acest cazan cu aburi, din care initial a vrut sa plece mancand pamantul, principele german a reusit sa aduca ordine, printr-o noua Constitutie, o noua legislatie, noi principii. Carol I si urmasii sai au reusit sa creeeze Romania moderna, prospera, civilizata si respectata.

Acum politica romaneasca a ajuns intr-un punct mort. Puterea si Opozitia sunt total decredibilizate, proiectele viabile lipsesc, iar cele care exista sunt blocate, discursul politic se reduce la injurie si demagogie, puntile de comunicare sunt taiate, iar reformele practic imposibile. Increderea publica in institutii politice si procese democratice fundamentale precum alegerile sau dezbaterile, in lideri si partide politice este prabusita la cote sub cele de avarie, prefigurand extrem de periculoasa criza a democratiei. Una peste alta, republica romaneasca pare sa fi esuat.

Si atunci, ma intreb, oare n-o fi monarhia solutia si pentru aceste vremuri tulburi? O intrebare, cred eu, legitima cu atat mai mult cu cat o recenta iesirea in decor a presedintelui Basescu a adus in prim plan Casa Regala care s-a trezit brusc cu un numar record de sustinatori. Asa ca ar fi bine de vazut cam cati ar fi ei, atunci cand ii scadem, vorba lui Andrei Plesu, pe cei care il iubesc pe rege din ura fata de Traian Basescu.

Ce ar aduce monarhia? Secretul sta in principiul impus de Carol I: "regele conduce fara a guverna", asa cum, sa zicem, arbitrul conduce jocul fara a fi jucator, ceea ce presedintele, provenit din clasa politica, promovat de un partid politic, nu are cum sa fie. Romania are nevoie ca de aer de o institutie cu adevarat neutra, deasupra jocurilor politice, deasupra patimilor si calculelor electorale. Are nevoie de o ancora, de un punct de stabilitate care sa fie ultima reduta in fata haosului.

E drept, Carol I nu a creat singur Romania moderna, ci avut alaturi figuri politice de mare calibru, in frunte cu familia Bratianu, pe care astazi nu le mai vedem in societatea romaneasca. Asta nu inseamna insa ca ele nu exista, ci doar ca sunt sufocate si tinute in anonimat de impostura si ticalosia aflate mereu la putere de 20 de ani. Tocmai revigorarea si scoaterea lor la suprafata ar fi una dintre cele grele misiuni ale unui monarh roman. De altfel, daca veti privi in Europa, veti vedea ca tarile cele mai echilibrate, stabile si civilizate, sunt, cu exceptia Germaniei, monarhii constitutionale.

Dar si pentru cei care admit aceste argumente, ma tem ca nu prea exista solutii concrete. Cu alte cuvinte lipseste...Carol I. Daca printr-o minune poporul ar cere si ar obtine trecerea la monarhia constitutionala, cine sa fie regele Romaniei?

Regele Mihai este intr-o stare fizica prea degradata pentru a prelua o asemenea misiune, mai ales intr-un astfel de moment de maxima dificultate. Succesoara Majestatii Sale este pincipesa Margareta. Ma tem insa ca mentalitatea romaneasca nu ar accepta o femeie in aceasta pozitie suprema. Suntem inca prea misogini pentru asa ceva. Asadar, puterea reala ar putea ajunge la un personaj care contrazice flagrant, prin conduita si actiuni, exact neutralitatea de care ar trebui sa dea dovada Casa Regala. Ma refer la Radu Duda.

Dincolo de implicarea politica si partizanatul de care a dat dovada de-a lungul timpului, candidatura la presedintie l-a descalificat total pentru apartenenta la Casa Regala, indiferent de titurile pe care le poarta. Despre Paul Lambrino refuz sa discut. Caricaturile nu au ce cauta intr-o discutie serioasa.

In aceste conditii, ma tem ca in acest moment cel putin discutia despre monarhie este, din nefericire, greu de deschis in Romania desi este probabil singura care ar merita purtata cu adevarat. Este inca un ghinion istoric al acestei tari.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...