Arma lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 21:57
7449 citiri
Arma lui Traian Basescu (Opinii)

Din punct de vedere politic, intentia presedintelui de a convoca inca un referendum pe tema parlamentului unicameral este corecta. Foloseste o arma cu potential important de distrugere.

Pe de-o parte, Traian Basescu pune degetul pe una dintre cele mai mari iritari ale opiniei publice - parlamentul imens numeric, ineficient, cuib de infractori care-si apara imunitatea si privilegiile. Parlamentul este institutia cu cea mai proasta imagine publica si cred ca putini sunt romanii care nu ar dori ca el sa fie mai mic. Deci este o tema care prinde la public.

Apoi, exista o enervare certa a celor care au votat la precedentul referendum pe aceeasi tema, si au fost pe 50%, romani care socotesc ca au fost umiliti si ignorati. Au dreptate, desigur. Povestea cu referendumul optional este o prostie, spun constitutionalistii. Referendumul este obligatoriu sau facultativ numai din punctul de vedere al organizarii sale, in unele cazuri el fiind obligatoriu, de exemplu in cazul modificarii Constitutiei, in altele facultativ, precum cele convocate de presedinte pe tema uninominalului si a unicameralului, spre exemplu. Dar odata organizat, rezultatele sunt obligatorii, indiferent de tipul referendumului.

Si, nu in ultimul rand, presedintele pune degetul si pe lasitatea USL care nu indrazneste sa organizeze referendumul pentru Constitutie pe actuala lege, adica avand conditia de cvorum de 50% in vigoare. Ei bine, spune Traian Basescu in subtext, eu am curajul sa organziez acest referendum pe actualul prag de prezenta, voi nu aveti acest curaj!

Si este posibil ca presedintele sa si treaca la fapte. Pentru a-si incheia al doilea mandat in centrul atentiei, pentru a se putea implica cat mai adanc in campania prezidentiala si pentru a spori sansele candidatului pe care si-l va alege in cele din urma.

Exista insa doua probleme cu un astfel de referendum.

Pe de-o parte, nu exista nicio garantie ca un al doilea referendum pe aceeasi tema, cu cvorum si rezultat in favoarea unicameralului, nu va avea exact aceeasi soarta cu primul. Nicio garantie ca nu va fi ignorat din nou, cu exact aceleasi argumente, ca acum. Este un motiv care ar putea sa inhibe si prezenta la urne.

Dar daca referendumul va trece, el va deveni o tema importanta in campania parlamentarelor din 2016, pe care Traian Basescu o va capitaliza cu siguranta in favoarea formatiunii politice care il va reprezenta atunci.

Pe de alta parte, ar fi foarte important ca acest referendum sa fie precedat cu adevarat de o dezbatere foarte serioasa, cu toate argumentele pro si contra pe masa, expuse de specialisti, de constitutionalisti, cu evaluarea exemplelor europene in domeniu. Daca reducerea numarului de parlamentari nu are nevoie de explicatii complexe, fiind o chestiune matematica, alegerea intre unicameral si bicameral este cu mult mai complexa si dificila.

Sunt insa convinsa ca ea nu e posibila, cum nu a fost posibila nici prima oara. Anul electoral, cu pasiunile lui extreme, cu furiile lui extreme, ingroapa orice discutie serioasa, orice dezbatere rationala. Se va vota din nou exclusiv emotional, pro sau antiBasescu, pro sau antiUSL. Un asemenea referendum nu stiu in ce masura ar fi un real castig.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu referendum, #referendum unicameral , #presedinte