Armenia, deranjata de declaratiile lui Basescu in Azerbaidjan

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 21:45
3505 citiri
Armenia, deranjata de declaratiile lui Basescu in Azerbaidjan

Declaratiile facute de Traian Basescu la Baku, pe tema solutionarii conflictului din Nagorno-Karabah, sunt in contradictie cu pozitia comunitatii internationale, a declarat viceministrul armean de Externe, Savars Kocearian.

"Nu vreau sa cred ca seful unui stat UE face astfel de declaratii partinitoare si neconstructive", a spus Kocearian.

Potrivit oficialului, daca presedintele roman a facut intr-adevar o astfel de declaratie, ea contrazice abordarea comunitatii internationale, pozitia OSCE si UE, declaratiile adoptate la reuniunile ministeriale din Helsinki, Atena, Almati, de la summitul de la Astana, precum si declaratia comuna a lui Medvedev, Obama si Sarkozy din Aquila. Respectivele declaratii spun clar ca statutul Nagorno-Karabah trebuie stabilit pe baza vointei liber exprimate, potrivit news.am

"Astfel de declaratii, menite sa atraga simpatia Baku, nu duc la nimic, doar la confuzie", a declarat viceministrul.

"Romania apreciaza in cel mai inalt grad rabdarea, decenta cu care Azerbaidjanul negociaza problema Nagorno-Karabah, lucru pe care il apreciem si la Armenia. Am vrea sa vedem ca se fac progrese in aceasta directie, pentru ca Romania a fost preocupata de evolutia conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre, fiind conflicte in imediata apropiere a frontierelor noastre si intr-o zona de securitate a Romaniei, a Uniunii Europene, a NATO.

Orice rezolvare insa, trebuie sa plece de la principiile dreptului international care vizeaza neafectarea integritatii teritoriale a vreunui stat. Speram ca acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritatea teritoriala a Azerbaidjanului si respectarea dreptului international, ca de altfel si respectarea drepturilor minoritatilor, dar in interiorul statelor suverane", a declarat Traian Basescu la Baku.

Basescu a efectuat, luni si marti, o vizita oficiala in Republica Azerbaidjan, la invitatia omologului sau, Ilham Aliev. Cei doi au semnat luni, la Baku, Planul de actiune comuna pentru aplicarea Parteneriatului strategic intre Azerbaidjan si Romania.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...