Au cazut mastile...(Opinii)

Miercuri, 29 August 2012, ora 10:49
5630 citiri
Au cazut mastile...(Opinii)
Foto: monitorulexpres.ro

Abia dupa 23 ani, cu trei mai mult decat fatidica cifra brucaniana, poporenii au descoperit in sfarsit ce ar trebui sa fie democratia.

A inceput sa-i doara ca din votul lor dat cu buna credinta se poate naste o politica de doua parale, un teatru ieftin, pentru gura-casca, in care actorii poarta diverse masti, intre jocul de pe scena si viata lor nefiind alta legatura decat plata birurilor catre stat, lipsa respectului si batjocura.

Daca ne luam dupa o parte a presei, odata mastile cazute, s-a vazut ca in loc de promisa buna guvernare au beneficiat din plin de ipocrizie si propaganda, ca democratia, suveranitatea si libertatile populare sunt doar in vorbe si in Constitutie, ca Puterea le-a fost subtilizata de reprezentantii alesi care o gestioneaza in nume si interes propriu, ca deciziile se iau si prin diktat.

Cu o explicatie: lipsiti de coloana vertebrala, de curaj si mandrie nationala, fara a le impune nimeni, politicieni alunecosi cauta cu disperare un stapan pe care sa-l slujeasca, fie din tara, fie de la inaltele Porti ale Apusului.

Cui slujeste adevarul?

Regimul politic si-a devoalat si el mecanismele gripate: nicio institutie a statului de drept nu functioneaza la nivelul cerintelor celui de-al XXI-lea veac, legile, adevarul si dreptatea fiind monopolul unor alesi "mai egali" decat masa mare si insignifianta a alegatorilor.

Daca ne luam dupa cealalta parte a presei, democratia a invins, autorii loviturii de stat nereusite trebuie condamnati, economia si leul au scapat de stransoare, crizelor si recesiunii le va pune indata frau salvatorul Romaniei care a fost repus in jiltu-i de la Cotroceni, Justitia a fost eliberata din ghearele uzurpatorilor, in concluzie, poetii de curte, omagiatorii si ditirambistii pot jubila, scriind mai departe ode dupa pofta. Ceea ce si fac.

Restaurare si abuz

Din pacate, restaurarea regimului Basescu miroase a abuz pentru votantii la referendum, facandu-se prin incalcarea legilor si a adevarului: CCR nu a tinut cont de numarul corect al poporenilor de peste 18 ani, anuland fara drept de apel participarea democratica la vot a majoritatii reale.

Analisti si politologi din aceeasi parte sustin ca a fost vorba de frica, slugarnicie, santaj asupra judecatorilor Curtii si diktat al unor personalitati ca Merkel, Barroso...

De veacuri, poporul roman a preferat modele din civilizatia Apusului, dar azi masca democratiei si a libertatilor occidentale a cazut, caci modelul impus noua are a face doar cu interesele lor politice egoiste: speculeaza slabiciunile liderilor nostri pentru a intari puterea majoritatii populare in PE, votul neconditionat al Romaniei fiind luat in calcul si in CE. Pragmatism politic prin sacrificarea intereselor legitime ale unei majoritatii legitime.

Iluzia coabitarii

Sa nu-si faca cineva iluzii ca, beneficiind de sustinere externa, presedintele revine mai puternic la Cotroceni. Cu atat mai mult cu cat prin fiecare iesire publica in campania referendara si-a pierdut credibilitatea si aderenta populara: s-a dovedit ca acuzele de lovitura de stat, puci impotriva Romaniei, jugularea Justitiei, distrugerea statului de drept... au avut doar menirea sa sperie Occidentul si sa-i motiveze pe sustinatorii interni, iar injuriile gratuite ca paiata, guvernul de borfasi si puscariabili, hotii si banditii USL... i-au taiat orice punte de coabitare cu Opozitia.

Personalizarea politicii

Caci de 8 ani razboaiele dlui Basescu au doar miza personala: daca reformele promovate prin angajari ale raspunderii de catre guvernele Boc au reusit sa slabeasca sectoare importante ale activitatii publice in administratie, economie, justitie, educatie si sanatate, politizarea lor i-a readus mandatul.

Fara loialitatea celor numiti in diferite functii, fara legile special croite, lucrul n-ar fi fost posibil. Insusi se lauda in direct, justificandu-le atitudinea partinitoare, "ca doar el i-a facut" oameni, ministri, judecatori, procurori, ambasadori...

In plus, anularea votului celor 7,4 milioane de cetateni, cvorumul calculat dupa bunul plac al judecatorilor CCR, din care 3 in conflicte de interese, vor genera schimbari radicale in viitoarea configuratie constitutionala, iar la alegerile parlamentare din toamna vor constitui piatra de moara de gatul PDL, indiferent de constructiile politice in care e gata sa se ascunda acum.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Basescu presedinte referendum CCR, #Basescu revine Cotroceni, #Basescu razboi USL , #presedinte