Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici

Luni, 29 August 2011, ora 14:32
8249 citiri
Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici
Foto: Antena3

La exact o saptamana dupa ce si-a anuntat sprijinul pentru demararea exploatarii aurului la Rosia Montana, presedintele Traian Basescu a vizitat, luni, localitatea. In timp ce reprezentantii companiei Gold Corporation ii prezentau toate informatiile, sus, pe Masivul Carnic, in fata primariei sustinatorii si contestatarii proiectului se luau la harta.

Dupa ce directorul general Dragos Tanase i-a oferit presedintelui toate datele solicitate in legatura cu prezentul si viitorul proiectului minier, Traian Basescu a dat cateva declaratii de presa, reiterandu-si sprijinul pentru continuarea exploatarii aurului, deoarece "orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca".

Seful statului a subliniat ca proiectul de la Rosia Montana "sta ingropat din 1997" din cauza lasitatii oamenilor politici.

"Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din '97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare", a afirmat presedintele.

Intrebat de jurnalisti daca il acuza si pe premierul Emil Boc de lasitate, tinand cond ca acesta a declarat in repetate randuri ca nu este un sustinator al proiectului, Traian Basescu a raspuns:

"Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana - poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pana acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit".

Intrebat de jurnalisti daca autoritatile au in vedere o renegociere a contractului cu Rosia Montana Gold Corporation, presedintele a replicat, spunand ca nu trebuie sa uitam ca redeventele sunt stabilite de catre stat.

Basescu, atac la ministrii UDMR pe tema aurului de la Rosia Montana

Confruntari intre sustinatori si opozanti

In timp ce seful statului, insotit de prefectul de Alba Stefan Bardan, se afla la cariera, in centrul localitatii Rosia Montana, tabara sustinatorilor si cea a contestatarilor acestui proiect controversat se huiduiau si se acuzau reciproc.

Printre cei circa 20-30 de opozanti s-au aflat presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, dar si presedintele Asociatiei "Alburnus Maior". Acestia au asteptat sa se intalneasca si sa ii prezinte sefului statului argumentele lor in favoarea stoparii exploatarii.

De cealalta parte a drumului national s-au adunat circa 50-60 de sustinatori ai proiectului, in special angajati ai RMGC, imbracati cu uniforme de protectie usor de recunoscut. "Vrem sa muncim, nu sa cersim!" se auzea din tabara sustinatorilor proiectului. "Hotii!", replicau opozantii.

Basescu la Rosia Montana: Incidente intre sustinatorii si contestatarii proiectului

Din fericire, confruntarile verbale nu au degenerat in violente. In momentul in care presedintele Traian Basescu a sosit la Primaria din Rosia Montana, acesta a fost inconjurat de angajatii RMGC, care i-au cerut sprijinul in vederea demararii proiectului. Seful statului a dat mana cu ei si a intrat in sediul primariei, unde il asteptau reprezentanti ai autoritatilor locale.

La finalul intalnirii, liderul sindicalistilor de la RMGC a iesit la balconul primariei si si-a anuntat colegii ca s-a decis ca proiectul va merge mai departe. La scurt timp presedintele Traian Basescu a iesit, in uralele sustinatorilor proiectului minier, si a pornit catre Capitala.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunţă că a fost deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. El afirmă că pe...
#Basescu Rosia Montana, #Basescu Gold Corporation, #Basescu vizita Rosia Montana , #presedinte