Austeritatea si moartea, solutii sigure pentru viitor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 13:05
4135 citiri
Austeritatea si moartea, solutii sigure pentru viitor (Opinii)
Foto: presidency.ro

Cand singurele masuri anticriza pe care un Guvern le ia sunt taierile veniturilor celor multi si, in acelasi timp, pomparea miliardelor fara numar in banci, atunci nu mai exista prea multe semne de intrebare in legatura cu pregatirea si competenta celor care isi asuma aceste decizii.

Acestea sunt solutii la care recurg si animalele salbatice in momente de restriste, cand prada sau terenurile imbelsugate altadata incep sa sece si sa dispara.

Chiar si organele noastre, in lipsa hranei pentru o perioada mai mare, sunt programate genetic sa intre in diverse moduri de functionare economice, pe acelasi principiu al taierilor dintr-o parte si reducerii din suma totala.

Poate si de asta, cand ii ascultam pe eonomistii care nu prea stiu nici cum au intrat si nici cum ar putea iesi din criza, aroganta politicienilor care isi asuma si rolul marilor lideri care au salvat lumea de la foamete prin austeritate, taieri si economii, devine si mai gretoasa.

In timp ce austeritatea face victime la propriu in Grecia si Spania, unde somajul si saracia au atins cote alarmante, la noi Traian Basescu se mandreste cu faptul ca a reusit sa impuna cele mai dure si mai cinice masuri din lume - taierea salariilor si pensiilor!

Cand in Europa haiducia impotriva paradisurilor fiscale si golirea arbitrara a unor conturi private din banci au devenit modele economice si singurele gesturi de la care se asteapta sa aduca revenirea economica, evident ca autorii care au impus trendul austeritatii ies la suprafata si se bat cu pumnul in piept:

"In aceste zile avem satisfactia ca la momentul potrivit am fost buni manageri ai tarii noastre. Bineinteles ca niciun jurnalist nu va recunoaste acest lucru, dar trebuie sa admit ca sunt mandru de realitatea ca alte 20 de tari sunt in proceduri pentru deficit excesiv, iar Romania va fi prima tara inapoi pe traiectorie", a declarat Traian Basescu.

E atata cinism fata de propriii semeni pe cata bucurie pentru dezastrul si moartea caprei vecinului. Este insa momentul prielnic pentru primii faliti ai Europei sa iasa din uitare si sa pretinda ca cvasi hotia si prostia pe care le-au practicat in timpul guvernarii au reprezentat nu un pas inapoi, asa cum stie si simte oricine, ci un urias salt in viitor, intr-o noua epoca de aur.

Dar discursul presedintelui este legitimat perfect de politica Guvernului, care a avut grija sa traga la Xerox ideile calauzitoare ale guvernarii anterioare (Boc) si sa duca mai departe spre noi culmi austeritatea impusa de FMI, UE si Germania cancelarului Angela Merkel.

Daca Executivul condus de Ponta si-a revizuit cresterea economica la jumatate, iar intrarea in zona euro este lasata mostenire invadatorilor din spatiu, atunci iesirea presedintelui reprezinta un moment de recredibilizare autentic si de succes.

Exista si in conditiile astea destui care deplang ba ca dreapta nu este reprezentata serios la nivelul niciunui partid, ba ca stanga nu mai intereseaza nici macar PSD.

Poate ca e adevarat si, in ciuda austeritatii mancata pe paine in ultimii trei ani, nu avem nici macar un partid adevarat de dreapta, asa cum nu avem niciunul de stanga. Insa asta nu e pacatul cuiva anume, ci al saraciei generale si profunde care nu te lasa sa fii nici socialist, nici liberal. Ea te obliga insa sa rezolvi doar urgente. Si atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#austeritate romania, #taieri salarii pensii Romania, #Traian Basescu criza Romania , #presedinte