Autodetonarea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 12:30
16075 citiri
Autodetonarea lui Traian Basescu (Opinii)

De la inceptul acestei campanii electorale, Traian Basescu detoneaza bomba dupa bomba cu inversunare. Loveste furios si, cel mai grav, fara dovezi, serviciile secrete, care ar fi devenit practic pericole pentru democratie.

E drept ca, din acest punct de vedere, vineri seara am vazut o substantiala revizuire a tonului, dar raul a fost facut.

A atacat si jurnalisti, care nu s-au comportat exemplar cu Elena Udrea.

Pe de alta parte, are o strategie politica aparent haotica. Sustine din tot sufletul un candidat, singurul onest, desi este legat de niste baieti destepti arestati deja 30 zile, dar despre care recunoaste deschis ca nu are nicio sansa sa castige. Un candidat pentru care practic a rupt dreapta.

Pe de alta parte, loveste constant in singurul candidat care are o sansa matematica reala sa il invinga pe Victor Ponta. Au fost momente in care lasa sa se inteleaga ca in turul al doilea va indemna la boicot, un apel care in mod cert ar putea demobiliza electoratul presedintelui, favorizand sansele lui Victor Ponta cu care Traian Basescu pretinde ca lupta pe viata si pe moarte.

De ce nu-l vrea pe dl Iohannis? Pentru ca nu s-a disociat de asa-zisa lovitura de stat din 2012. Si, totusi, cu cateva luni in urma, ne spunea ca in eventualitatea unui tur al doilea Ponta - Antonescu il va vota cu certitudine pe Crin Antonescu, sa nu iasa Victor Ponta. Adica cel numit pucistul sef era preferabil unui politican care nu a avut practic nicio implicare directa in vara lui 2012.

Ca dl Iohannis a indemnat parlamentarul minoritatii germane sa voteze pentru suspendare e drept, dar Traian Basescu a avut ani de zile sef al cancelariei un fost senator PSD care a votat el insusi suspendarea din 2007.

Mai mult, in iunie 2014, presedintele Traian Basescu, acelasi care azi ne spune ca Ponta si Iohannis sunt la fel, declara la Pro TV: "Daca ar candida si independent, intre Ponta, Antonescu si Iohannis, eu l-as vota pe Iohannis fara sa ma intreb. (...) Si-a reevaluat modul de a evolua in politica. Eu cred ca Iohannis astazi poate castiga alegerile pentru Presedintia Romaniei si candidand ca independent".

Azi presedintele plange pe umerii lui Crin Antonescu, tineti minte?, "paiata de la Cotroceni": "In Crin Antonescu as fi avut mai multa incredere (...) Nu comparati mormaitul in barba al lui Iohannis cu discursul lui Antonescu".

Se refera presedintele la acel discurs public in care Crin Antonescu cerea revocarea judecatorilor CCR, o ataca pe Angela Merkel, se autodeclara dusmanul Departamentului de Stat, cerea amputarea listelor electorale si altele asemenea? Asta e discursul public dupa care suspina acum Traian Basescu?

De ce face Traian Basescu toate acestea? Probabil pentru a-si consolida o pozitie post-electorala de lider al Opozitiei. Pozitie din care sa-si propulseze partidul in perspectiva lui 2016. O face pentru a ramane si din 2015 in centrul scenei politice.

Ma tem ca in ofensiva sa nu pare a realiza ca, orice sau pe oricine va detona, in primul rand se autodetoneaza.

Da, Traian Basescu putea sa mai joace un rol de varf in politica romaneasca. Dar asta era valabil pana in urma cu o luna. De atunci, presedintele nu a facut decat sa se autoanuleze prin toate bombele de campanie pe care le-a plantat.

A pune propriul interes politic, propriile slabiciuni, propriile visceralitati deasupra interesului public, deasupra imperativelor de securitate nationala ale Romaniei este absolut descalificant. Nu poti spune orice despre oricine fara nicio dovada, mizand doar pe autoritatea functiei pe care astfel nu faci decat sa o lezezi.

Dupa o asemenea demonstratie de iresponsabilitate, nu cred ca Traian Basescu mai are o sansa de intoarcere. I-a reusit detonarea perfecta. Autodetonarea.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com
Comentarii