Avertisment pentru Basescu: Romania, incapabila sa gestioneze un dezastru nuclear

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 20:51
1679 citiri
Avertisment pentru Basescu: Romania, incapabila sa gestioneze un dezastru nuclear
Foto: Arhiva

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), printre care se afla si Romania, nu ar fi capabile sa gestioneze un dezastru nuclear, se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa, vineri, presedintelui Traian Basescu.

In scrisoarea trimisa atat sefului statului, cat si Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale din Europa Centrala si de Est solicita autoritatilor competente din reglementarea in domeniul nuclear metode mult mai adecvate de evaluare a sigurantei si sanctiuni clare pentru neaplicarea acestora, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Apelul a fost facut, totodata, si catre autoritatile care iau parte la Consiliul European de vineri, unde Comisia Europeana prezinta raportul preliminar privind testele de stres ale centralelor nucleare din Europa.

Potrivit documentului, introducerea testelor de stres, generata de dezastrul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, s-a transformat intr-un exercitiu obisnuit de verificare a starii de fapt.

Arabia Saudita nu se lasa mai prejos - Se doteaza cu arme nucleare

"Majoritatea tarilor nu ar fi capabile sa gestioneze un accident major, daca acesta ar avea loc intr-una dintre centralele lor nucleare. Gradul de pregatire a populatiei pentru situatii de urgenta este scazut, iar masurile necesare in astfel de cazuri nu se regasesc in rapoartele intermediare.

Consideram ca acesta ar trebui sa fie un subiect foarte important in cadrul Consiliului European, iar fiecare stat ar trebui sa dezvolte planuri clare pentru situatii de urgenta, care sa fie nu doar prezentate publicului, ci si puse in aplicare in cadrul unor exercitii de simulare", se precizeaza in scrisoare.

Testele de stres nu pot fi considerate garantia sigurantei unei centrale nucleare, sustin autorii documentului, aratand ca ele nu iau in calcul aspecte importante, precum imbatranirea centralei sau prabusirea unui avion (accidentala sau in cazul unui atac terorist).

"Nu percepem testele de stres ca un exercitiu care sa demonstreze ca centralele nucleare din UE sunt sigure, ci ca pe un instrument de evaluare care sa indice care sunt acele centrale care trebuie inchise, si care sunt cele a caror functionare poate fi imbunatatita. Niciunul dintre aceste teste nu va schimba faptul ca energia nucleara nu este sigura si sustenabila", potrivit aceluiasi document.

ONG-urile solicita transparenta totala, cerand ca toate statele membre sa faca publice reglementarile in domeniul sigurantei nucleare, in primul rand in contextul testelor de stres, precum si in general, prentru a preveni catastrofe ca cea din Japonia.

Printre masurile solicitate se numara seminarii pentru publicul interesat de siguranta nucleara si o atitudine echilibrata din partea institutiilor de reglementare in domeniul nuclear care, in majoritatea statelor membre, se pozitioneaza ca promotori sau aparatori ai energiei nucleare.

Liderii de ONG-uri mai cer si aplicarea celor mai inalte valori ale marjelor de siguranta, diferite pe teritoriul UE (de exemplu, frecventa producerii unui cutremur major - pentru care Germania foloseste o scara de 100 000 de ani, iar Romania una de 1 000 de ani) si impunerea unor masuri precum "eliminarea regimului de stabilire a sigurantei ce ia in calcul scenarii inimaginabile", "evaluari probabilistice" si "un grad ridicat de transparenta in comunicarea cu publicul interesat".

Marturii de la Fukushima: Clipa in care s-a stins lumina, dupa tsunami

Documentul a fost trimis in numele unui grup de organizatii neguvernamentale care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, Romania, Ungaria si Slovacia), care urmaresc indeaproape evolutia sectorului nuclear atat in tarile lor, cat si la nivel european, in special in domeniul politicilor publice adoptate.

A.T.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#scrisoare deschisa Traian Basescu, #Romania incapabila gestioneze dezastru nuclear , #presedinte