Baconschi: SUA si Romania fac eforturi pentru o intalnire Obama-Basescu

Marti, 24 Mai 2011, ora 08:14
1993 citiri
Baconschi: SUA si Romania fac eforturi pentru o intalnire Obama-Basescu
Foto: Arhiva

Departamentul de Stat si Ambasada SUA de la Bucuresti fac eforturi pentru o viitoare vizita a presedintelui Traian Basescu la Washington si o intalnire a acestuia cu liderul american, Barack Obama, a declarat luni seara seful diplomatiei, Teodor Baconschi.

"Deocamdata negocierile pentru amplasarea scutului antiracheta s-au finalizat cu succes la nivelul expertilor si construim impreuna cu partenerii nostri americani momentul optim pentru consacrarea politica a acestui nou stadiu al relatiei bilaterale (...) Ne dorim aceasta intalnire (Obama-Basescu n.r.), ni se pare extrem de importanta si din partea americana stiu ca se fac eforturi si la Departamentul de Stat si la Ambasada americana de aici pentru ca o astfel de intalnire sa aiba loc", a spus Baconschi, la TVR.

De asemenea, intrebat daca poate fi inclusa pe agenda Administratiei Prezidentiala si o vizita a sefului statului la Moscova, in Federatia Rusa, Teodor Baconschi a aratat ca o astfel de deplasare a presedintelui Traian Basescu "nu e deloc in afara agendei".

"Noi am dat toate semnalele cu privire la dorinta de a normaliza relatia (cu Rusia n.r.) pe bazele interesului reciproc si de egalitate. Am dezghetat dupa un travaliu diplomatic relatia cu Ucraina si credeti-ma ca exista si alte santiere invizibile, dar cat se poate de benefice pentru profilul regional al Romaniei", a mentionat ministrul de Externe.

Totodata, intrebat daca amplasarea elementelor scutului antiracheta american nu va afecta relatia cu Moscova, el a raspuns ca nu considera ca se poate vorbi de un astfel de scenariu.

"Rusia e in negociere cu NATO, vrea un sistem unic, NATO i-a oferit un sistem interoperabil. Se vorbeste de garantii juridice pe care niciuna dintre parti nu le detine in momentul de fata si sunt convins ca exista de ambele parti, si la Washington si la sediul NATO de la Bruxelles, si la Moscova vointa de a intoarce foaia, de a nu incepe un nou Razboi Rece si de a ne apara impreuna de noile amenintari, de tot ce inseamna amenintari asimetrice, de tot ce tine de tabloul specific lumii postmoderne si globale de care trebuie sa ne aparam impreuna si noi, si Rusia", a mai spus seful diplomatiei romane.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....