Bai, animalelor caraghioase!

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 12:35
9448 citiri
Bai, animalelor caraghioase!

Telenovelistica relatie dintre presedintele Traian Basescu si presa a ajuns, marti, la faza pe studio mobil in Parlament.

Dupa hypermarketuri ("tiganca imputita"), SRI-Ovidiu Zara ("gaozarule"), Salonul Oficial de la Aeroportul Otopeni ("tonomate"), terenuri inundate ("Doamna, sunteti la fel de blonda ca Elena Udrea") si sala de briefing-uri de la Bruxelles ("Orice raspuns are nevoie de o intrebare care sa probeze o minima inteligenta"), numai holurile Parlamentului nu auzisera imprecatiile prezidentiale catre jurnalisti.

Replica presedintelui fata de Andrei Badin, jurnalistul care il invitase in studioul Antenei 3 la o discutie pe tema Popoviciu, nu face decat sa arate inca o data ca seful statului nu are alergie doar la comentariile care ii sunt defavorabile, ci si la intrebarile incomode. Posibila explicatie, de altfel, si pentru refuzul sau constant de a acorda interviuri ziaristilor ostili.

Elementul de noutate al incidentului de marti este, insa, faptul ca nu a fost creat de jurnalist, ci chiar de presedinte. Nimic, dar absolut nimic din codul manierelor politice nu-i interzicea lui Basescu sa treaca prin zona studioului mobil fara sa faca vreo remarca.

Un salut scurt ar fi fost o dovada de maxima eleganta. O tacere inteligenta ar fi fost si ea acceptabila, mai ales in contextul bine cunoscut al relatiilor incordate dintre Cotroceni si trustul Intact.

Basescu nu s-a putut, insa, abtine: a simtit nevoia sa fie, si el, macar o data cel care ataca presa care de aproape o saptamana toaca culisele tranzactiei imobiliare dintre Ioana Basescu si Puiu Popoviciu.

O tema la care orice politician de nivel prezidential ar fi trebuit sa ofere explicatii transparente si documentate.

La noi nu-i ca in strainatate

Saptamana trecuta, in Marea Britanie un ministru a fost subiect de oprobiu public pentru decontarea ilegala a unui abonament TV. Doamna si-a pus cenusa in cap si hartiile pe masa, cerandu-si scuze in fata natiunii.

Tot in urma cu o saptamana, presa romana a aflat ca fiica presedintelui a cumparat o casa de aproape un milion de euro de la un miliardar care tocmai facuse o escala in arestul preventiv.

Presedintele nu a crezut de cuviinta sa le explice alegatorilor cu documente felul in care fiica sa a ajuns sa-si permita o asemenea achizitie.

Mai mult, atunci cand a fost invitat sa faca asta, singurele sale reactii au fost o provocare goala de continut ("Dati ceva si cu Ioana Basescu?") si un dispretuitor "bai, caraghiosule". Probabil ca asta spune multe despre anii lumina care despart Romania de Marea Britanie.

Dupa mai bine de patru ani de mandat, Basescu nu a inteles un lucru fundamental in relatia politician- presa: orice intrebare, oricat de inspirata sau cretina este permisa.

Jurnalistii nu au voie sa faca afirmatii false, nu au voie sa calomnieze sau sa injure, dar de intrebat pot intreba orice. Reactia politicianului la intrebarile care nu-i convin este unul dintre indiciile anvergurii sale politice.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu, #Basescu razboi presa, #tiganca imputita, #gaozarule, #bai caraghiosule , #presedinte