Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Baietii politici de gasca si jucariile lor periculoase (Opinii)

Luni, 01 Iulie 2013, ora 20:56
2081 citiri
Baietii politici de gasca si jucariile lor periculoase (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

De cateva zile, presedintele Traian Basescu a uitat de tratatul de coabitare si cauta cu osardie sa incaiere Puterea de 75% nu cu Opozitia, cum ne-am fi asteptat, ci cu a sa Miscare Populara, incercand sa si-o plaseze in fruntea luptei anti-USL.

Numai ca, din acest viitor partid Basescu-Udrea, luptatorii si spiritul belicos lipsesc cu desavarsire, singurul razboinic fiind presedintele insusi. De demonstrat.

Te-ai fi asteptat ca declaratia de razboi impotriva eternului sau dusman sa fie facuta cu ceva mai multa regie si spectacol.

Din pacate, in loc de cei zece halebardieri inzauati, inarmati pana-n dinti, amenintatori, fiorosi, in uniforme stralucitoare, cum era obiceiul la curtile cavalerilor medievali, Traian Basescu a iesit la televizor in camasa de suspendat si de "adio PDL", singur si plin de nervi.

Prima faza, amenintarea

Sarja asta ultima, insa, arata ca Pactul de neagresiune il incurca rau de tot. Ca reprezentant al Romaniei si al tuturor cetatenilor ei, asa cum scrie (degeaba?) in Constitutie, presedintele nu putea acuza majoritatea parlamentara de 75% ca formeaza "o gasca" pusa pe rele, caci gasca asta e rodul politicilor sale in ultimii 9 ani.

Si pentru ca e obligat sa-i reprezinte si pe cei de alta parere, nu trebuie s-o faca in scarba si ura, nici cu apelative precum gasca, penali, puscariabili, ciumpalaci, cum ii numesc domnia sa si mai cu seama comilitonii sai.

Fiindca intr-o tara civilizata si democratica nu exista cetateni de rangul I, adica sustinatorii prezidentiali si membrii viitorului partid Miscarea Populara, care "ar trebui sa "pazeasca in continuare democratia" (amenintata de cine?), avand ca obiectiv principal continuarea proceselor de modernizare a statului(?) si apararea cuceririlor revolutionare in cei 9 ani de mandat.

Cetateni de rangul I, II, III...

Asa cum nu exista cetateni de rangul al doilea, al treilea, recte "o gasca care s-au (sic!) hotarat sa-si faca Constitutie pentru ei". Sa fi uitat presedintele Romaniei limba romana, unde "gasca" inseamna "grup restrans de oameni, de la periferia societatii, care, uniti, recurg la actiuni reprobabile; sleahta; banda; clica; clan"?

Cu alte cuvinte, presedintele ameninta ca se va razbuna pe USL care, in conceptia sa, face numai actiuni hotesti si dusmanoase impotriva romanilor. N-ar fi pentru prima data.

Dar partea care-l descalifica pe Traian Basescu - reformatorul societatii romanesti - este tocmai contratimpul gesturilor sale politice: in vreme ce 75% din Parlament, cu ceva adaosuri UDMR, PDL, PP-DD si minoritati, se apropie de definitivarea unor proiecte demult asteptate, inclusiv de catre Presedintie, ca amendarea Constitutiei si regionalizarea, seful de la Cotroceni se ocupa cu promovarea propriului si viitorului partid. Constitutia fiind numai pentru ceilalti.

Unii trag inainte, altii, inapoi

Sau, in timp ce Guvernul Ponta incearca, dupa posibilitati si cat se pricepe, sa reformeze administratia si impartirea teritoriala, sa sporeasca absorbtia fondurilor europene, sa privatizeze ce se mai poate, sa regleze relatiile cu FMI, sa reporneasca motoarele economiei, nu e posibil ca tocmai seful statului, cum ii place sa-si spuna, sa-si exprime supararea pe autori.

Mai ales ca nimeni nu cunoaste inca rezultatele finale.

Pe vremuri, un nou razboi nu se putea porni in vremea secerisului, chiar daca temutului razboinic ii venea tocmai atunci o mare pofta de batalie (politica).

Cat despre nasterea noii formatiuni, Miscarea Populara se vede cu ochiul liber ca are probleme grave cu gestatia: i s-a implinit sorocul de nu stiu cate ori pana acum, dar, iata, taierea buricului si a motului e din nou intarziata, cu inca 10 zile.

E clar ca impactul popular nu este cel scontat si e posibil ca toate pregatirile sa fi fost zadarnice. De aici starea de nervozitate prezidentiala.

Mars fortat spre o noua suspendare?

Cunoscandu-i de acum reactiile si contrareactiile, nu e exclus ca Traian Basescu sa caute cu lumanarea o noua suspendare, in speranta ca noul sau partid de suflet va avea ceva sorti de izbanda electorala.

Ar face-o, fiindca alta sansa e greu de intrevazut si n-ar face-o fiindca altele sunt conditiile acum. In astfel de situatii, mai-marii popularilor europeni nu te sprijina de doua ori.

Cat despre beneficiarii muncii prezidentiale, mai bine s-o lasam balta.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Gasca politica USL Constitutie, #Basescu Miscarea Populara, #Basescu atac USL Constitutie , #presedinte