Banii saracilor, solutia lui Traian Basescu pentru salvarea economiei

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 12:27
4348 citiri
Banii saracilor, solutia lui Traian Basescu pentru salvarea economiei
Foto: Arhiva

Pentru a mai strange un ban in plus la bugetul de stat, presedintele Traian Basescu a sugerat ca venitul minim garantat ar trebui sa fie diminuat sau scos. Daca aceasta idee va fi pusa in aplicare, romanii vor simti inca o data o palma venita din partea Guvernului.

"Acel venit minim garantat, care a facut ca in mediul rural sa nu mai gasesti un om dispus sa mearga o zi la cules sau sapa, trebuie eliminat sau dat numai acelora care chiar au nevoie de el. Oamenii aflati la guvernare trebuie sa aiba curaj sa o faca, vremurile de criza nu se trec cu oameni lasi", a declarat presedintele, in urma cu cateva zile, la TVR. Din punctul sau de vedere, acest venit promoveaza "nemunca".

Noua strategie a presedintelui nu este primita bine nici de romani si nici de specialistii in domeniu, care considera ca populatia s-ar afunda si mai rau in saracie.

"Sunt absolut total impotriva unei astfel de idei, este singurul program contra saraciei in Romania, el este agreat si de Banca Mondiala si de Uniunea Europeana, mi se pare cu totul deplasata o astfel de declaratie. Poti sa iei masuri sa verifici daca acesta este acordat cui trebuie, dar de aici pentru a desfiinta aceasta forma de lupta impotriva saraciei... Si am vazut foarte clar din toate studiile care s-au facut si de Institul de Cercetare a Calitatii Vietii ca saracia in Romania s-a adancit. Probabil ca cineva i-a furnizat aceasta idee, nu cred eu ca presedintele tarii se ocupa de toate formele de indicatori sociali. Este o idee total gresita", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

Aceasta considera ca statul ar trebui mai degraba sa intensifice controalele asupra acestor persoane, sa stabileasca daca merita acesti bani, insa nu sa elimine aceasta forma de ajutor.

"Nu desfiintezi o anumita forma pentru ca ea nu se aplica bine, caut masurile legale si necesare astfel incat sa functioneze bine legea. Nu desfiintezi o lege pentru ca ea nu se aplica bine. Daca nu se iau masuri pentru relansarea economica si somajul creste in continuare, aceasta categorie se poate mari, pentru ca o persoana care a iesit si din ajutorul de somaj si nu are si o alta forma de venit, nu a trait decat efectiv din salariu, ce va face dupa aceea, din ce va mai trai?

Acest numar poate sa creasca in fiecare zi, nu asta este masura, si atunci ce fac, desfiintez acest ajutor, fac cantine pe strada, care ar fi solutia ca sa ajuti un om care nu mai are niciun venit? Mi se pare abordarea total gresita, in loc sa perfectionezi legea ca atare eu desfiintez pur si simplu fenomenul. Daca fac asta, inseamna ca nu mai avem oameni care au nevoie de acest lucru?", intreaba retoric, fostul ministru liberal.

Care este solutia alternativa?

La randul sau, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD,)considera ca masura s-ar putea explica din punct de vedere aritmetic, insa nu si din punct de vedere social.

"Orice taiere de alocare bugetara face economie, este o aritmetica foarte simpla. Problema este ca venitul minim garantat a fost introdus ca o necesitate impusa de realitatea din Romania. Daca statul considera ca inchizand ochii si nevrand sa ia nota de situatia in privinta persoanelor defavorizate, care sunt in impozibilitatea de a-si castiga existenta, a celor care nu am nicio sursa de venit de natura salariala, nici uzufructa proprietate, nici pensie, daca nu vrem sa dam solutie in legatura cu soarta acestor persoane, atunci taiem si venitul minim garantat", a delarat acesta, pentru Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, sunt doua directii in care trebuie actionat: o mai buna rigoare in selectia dosarelor si conditioanarea acordarii acestor sume de fectuarea unor activitati in folosul comunitatii.

"Mai ales in mediul rural intalnim astfel de sttuatii, iar daca comunitatea are nevoie de activitati de tipul curatat santurile, maturat, pazit un obiectiv comunal, atunci exista solutia ca aceste sume sa fie eliberate contra unor prestatii de acest tip. (...) Este adevarat ca exista si reversul medaliei, de multe ori existand deficiente in gestionarea acestor facilitati, in sensul ca sunt persoane care nici pe departe nu ar trebui sa se califice pentru obtinerea acestui ajutor de stat si dintr-un motiv sau altul beneficiaza. Solutia nu este anularea venitului minim garantat ci imbunatatirea gestiunii acestuia", a opinat specialistul.

Pentru a face rost de bani, Guvernul ar trebui sa faciliteze calea catre investitii si sa caute sa incaseze mai mult, nu sa cheltuiasca mai putin, considera si Edler Andras, deputat UDMR de Covasna.

"Nu trebuie sa mai umblam la tot felul de rastrangeri de cheltuieli. Ar trebui sa ne apucam sa facem niste strategii pentru dezvoltarea economica a Romaniei, pentru a scoate tara din criza, nu putem sa tot restrangem cheltuielile. Din punctul de vedere al unui contabil, sa se uite pe o balanta sau un bilant, e foarte usor sa zici ca elimininam aceste venituri minime, dar in spatele acelor cifre sunt oameni.

Nu asta este calea. Nu exista o strategie de scoatere a Romaniei din criza. Nu exista o strategie economica, hai sa facem ceva ca sa crestem productia ca sa inceapa economia in Romania sa lucreze. Sa umblam la impozite, sa le diminuam ca sa facem Romania mai atractiva pentru investitorii straini. Aici trebuie sa umblam, nu la acei oameni care din 350 de lei nu stiu cum pot sa traiasca. Trebuie sa ne apucam sa lucram pe partea de strategii de scoatere a tarii din criza. Sa umbalm la partea d evenituri, nu la partea de cheltuieli, sa facem o politisca fiscala atractiva", a declarat UDMR-istul, pentru Ziare.com.

Bugetul pentru venitul minim garantat a fost oricum diminuat

In luna august a acestui an, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind venitul minim garantat, care va conduce la economii de aproximativ 200 de milioane de lei in acest an, in conditiile in care au fost alocate in acest sens 740 de milioane de lei.

Bugetul alocat platii venitului minim garantat in 2011 va fi de aproximativ 629 de milioane de lei, cu circa 15% mai putin decat cea alocata in acest an, in conditiile in care si numarul beneficiarilor va scadea la aproximativ 290 de familii si persoane singure, fata de 340.000 cate sunt in prezent.

Potrivit Legii nr. 416/2009, pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

Astfel, neindeplinirea acestei obligatii va atrage modificarea cuantumului ajutorului social prin diminuarea acestuia cu 50% pentru luna in care obligatia nu a fost indeplinita.

Potrivit actului normativ, "obligatia efectuarii actiunilor sau lucrarilor de interes local se reporteaza in oricare din lunile din trimestru. In situatia in care obligatia nu a fost indeplinita in aceasta perioada, dreptul la ajutorul social se suspenda".

In cazul persoanei singure si a familiilor care nu au alta sursa de venit cu exceptia alocatiei de stat pentru copii si a alocatiilor familiale care nu mai fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii, vor primi un ajutor social mai mic cu 50%, pe o perioada de maxim 3 luni, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a constatat neindeplinirea obligatiilor.

Daca dupa trei luni, persoana inca nu figureaza la ANOFM sau a refuzat un loc de munca, dreptul la ajutorul social se suspenda. Totusi, in cazul in care persoana respectiva va gasi un loc de munca, plata ajutorului se va face si in primele 6 luni de la angajare.

Conform legii 416/2001, privind venitul minim garantat, consolidata 2009, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 196 lei pentru familiile formate din 2 persoane, 272 lei pentru familiile formate din 3 persoane, 339 lei pentru familiile formate din 4 persoane, 402 lei pentru familiile formate din 5 persoane, cate 27 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane. In situatia persoanelor singure nivelul lunar al venitului minim garantat este de 108 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#eliminare venit minim garantat, #bani ajutor social, #bani saraci , #presedinte