Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: 2008 a deschis "anumite perspective" in relatia cu Rusia

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 15:16
1225 citiri
Basescu: 2008 a deschis "anumite perspective" in relatia cu Rusia

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la Palatul Cotroceni ca anul 2008 a deschis "anumite perspective" in relatia cu Rusia, exprimandu-si dorinta ca in 2009 Romania sa continue pe acest traseu.

"Anul 2008 a fost un an care a deschis anumite perspective in relatia noastra cu Federatia Rusa. Doresc ca in 2009 sa continuam pe acest traseu.

Vrem sa asezam la baza relatiei Romaniei cu Rusia un pragmatism cu adevarat folositor ambelor state, orientat spre viitor: sa putem avea o imagine predictibila a directiei in care vrem sa ducem impreuna aceasta relatie", le-a spus seful statului membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

In acest context, presedintele a pledat pentru echilibrarea relatiilor comerciale dintre Rusia si Romania si crearea conditiilor pentru o cooperare economica pe masura necesitatilor celor doua state.

Relatiile cu Rusia si Ucraina, afectate de contextul istoric

In decembrie, la investirea noului ministru de externe, seful statului constata "un semiesec" in relatia cu Rusia si Ucraina.

"Trebuie sa aducem lucrurile in relatiile firesti din regiune. Rusia si Ucraina sunt tari care nu pot fi ignorate si nici nu poti sa construiesti in regiune extrem de serios pana nu exista acest tip de parteneriat.

Probabil ca lipsa de incredere istorica de pana acum ne-a facut sa nu trecem de anumite bariere mai mult psihologice decat practice. Trebuie sa gasim puterea si capacitatea sa o facem", a explicat Basescu.

Pe de alta parte, si Cristian Diaconescu a vorbit despre pragmatismul care trebuie sa caracterizeze relatiile cu Rusia.

"Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", a spus Diaconescu la audierile din decembrie din fata comisiilor de politica externa ale Parlamentului.

Diaconescu a mai explicat ca pragmatismul trebuie sa intervina in relatia comerciala, care poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

In acest context, este foarte posibil ca ministrul de externe sa pregateasca o vizita la nivel inalt in Federatia Rusa cu ocazia deplasarii sale la Moscova prevazute la sfarsitul lunii viitoare.

Ministrul declara de curand ca se simte nevoia unor astfel de contacte.

"In relatia cu Rusia conteaza dialogul la cel mai inalt nivel, pentru ca la acest nivel se iau deciziile. Rusii au o scoala diplomatica foarte serioasa si stricta", a declarat minstrul recent intr-o emisiune la Realitatea TV.

"Relatiile Romaniei cu Rusia sunt influentate de anumite aspecte din trecut si care blocheaza anumite perspective. Avem o relatie care nu este exploatata pana la capat. In plus, relatia Romaniei cu Rusia este influentata de relatia cu terti, ca de exemplu de relatia Romaniei cu Republica Moldova, Irak si Kosovo", a mai explicat seful diplomatiei.

Basescu spune ca are o relatie buna cu Vladimir Putin

Premierul rus Vladimir Putin l-a invitat pe presedintele Basescu in Rusia cu ocazia participarii sale in aprilie - pe atunci in calitate de presedinte al Federatiei Ruse - la summitul Rusia-NATO gazduit de Bucuresti. O asemenea vizita ar fi trebuit sa aiba loc in toamna anului trecut, dar nu au fost reunite conditiile, potrivit sefului statului roman.

Traian Basescu a spus in repetate randuri ca are o relatie personala buna cu Vladimir Putin. In recenta criza a gazelor dintre Ucraina si Rusia, care a afectat si Romania, presedintele a vorbit la telefon de doua ori cu premierul rus, insa Palatul Cotroceni a refuzat sa faca public continutul acestor convorbiri, iar presa a speculat indelung.

La un moment dat, la scurt timp dupa prima convorbire telefonica purtata cu Traian Basescu, premierul rus Vladimir Putin a rapuns ironic intr-o conferinta de presa la o intrebare a corespondentului TVR la Moscova referitoare la posibilitatea ca Romania sa incheie un contract direct cu Gazprom, eliminand intermediarii, si a propus ca Romania sa devina intermediarul in livrarea gazului rusesc pentru Ucraina.

"In primul rand, da, noi nu suntem impotriva ca Romania sa participe in proiectul South Stream. In al doilea rand, ma voi referi la intrebarea cu care ati inceput - companiile intermediare de pe piata romaneasca. Presedintele Romaniei a ridicat aceasta intrebare in discutia pe care am avut-o. Suntem de acord sa trecem la relatii directe (de livrare a gazului) cu companiile de stat. A propos, suntem de acord sa facem asta si in cazul ucrainean, suntem de acord sa semnam un contract direct cu compania de stat din Ucraina", a declarat premierul rus.

"O sa va spun un lucru surprinzator: am impresia ca nu ne permit sa facem asta, intrucat compania de stat din Ucraina a refuzat sa accepte conditiile ce au fost puse - 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Atunci, intermediarii au spus: "Noi vom semna si vom rezolva totul". Tocmai acest fapt imi si permite sa spun ca in Ucraina este prea multa coruptie", a adaugat Putin.

Putin a abordat Romania cu vadit sarcasm: "Dar am si o contraoferta pentru Romania, care este greu de refuzat... Transmiteti, va rog, presedintelui Romaniei - tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord sa-l vindem companiei de stat din Romania, iar voi sa-l vindeti mai departe Ucrainei...E buna oferta?...Sper c-ati consemnat!".

Analistii au interpretat aceasta declaratie nu numai ca o simpla ironie a liderului rus, ci au vazut in subsidiar existenta unor conditii impuse de Rusia, pe care Romania nu le poate accepta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu, #perspective relatia Rusia , #presedinte