Basescu a contestat legea ANI la Curtea Constitutionala

Marti, 13 Iulie 2010, ora 19:28
5406 citiri
Basescu a contestat legea ANI la Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a trimis marti la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a legii Agentiei Nationale de Integritate si sustine ca sunt incalcate exigentele constitutionale in materie de sesizare a Camerelor Parlamentului, in procedura de legiferare.

Seful statului contesta modul in care membrii Senatului au respins infiintarea comisiilor de control a averilor, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

"Procedura legislativa ar fi fost definitiv parcursa si viciul de procedura putea fi acoperit, numai daca cea de-a doua Camera, respectiv Senatul, ar fi fost de acord cu prevederea adoptata de catre Camera Deputatilor (infiintarea comisiilor n.red.)", se arata in sesizare.

"In considerarea argumentelor expuse mai sus va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor art.75 din Constitutia Romaniei, republicata", mai spune presedintele in contestatia trimisa la CCR.

Basescu: Resping legea ANI daca s-a diminuat capacitatea

Presedintele Traian Basescu anunta in luna mai ca nu va promulga Legea ANI daca in Parlament au fost diminuate puterile Agentiei mai mult decat era cazul, in urma declararii ca neconstitutionale a legii initiale.

In plus, mai multe ONG-uri i-au solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea ANI in forma in care a fost adoptata de catre Senat, acuzand faptul ca Agentia ar deveni inoperationala si ca s-ar abdica de la principiile transparentei si responsalitatii functiei publice.

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara saptamana trecuta ca regreta ca legea a fost modificata in sensul in care au facut-o senatorii, care au avut ultimul cuvant in acest sens.

Si Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat, joi, ca va remite Legea ANI presedintelui Basescu pentru promulgare, dupa ce sedinta Biroului permanent a fost suspendata din lipsa de cvorum, PNL si PSD absentand de la aceasta intrevedere. Aceasta ceruse ca legea sa fie revotata la Camera Deputatilor dupa ce Senatul a votat-o "trunchiata".

Conducerea ANI saluta gestul presedintelui

Conducerea ANI a salutat decizia sefului statului de a sesiza Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu modul in care Legea ANI, reexaminata, a fost adoptata, secretarul general al institutiei, Horia Georgescu, declarand, pentru Mediafax, ca demersul presedintelui este "o veste buna".

"Legea ANI adoptata recent de Senat producea efecte iremediabile si limita drastic activitatea de control eficient al averii, asa ca pentru noi stirea despre demersul sefului statului este o veste buna", a spus acesta.

Ce s-a modificat in Legea ANI?

Noua Lege a ANI, in varianta decisa de Comisiile juridica si pentru drepturile omului, a fost votata, la 30 iunie, cu 115 voturi pentru si doua abtineri.

Comisiile au respins punctul din cererea de reexaminare a presedintiei privind introducerea comisiilor de cercetare a averilor.

Noua Lege ANI, adoptata de Senat fara comisii de control al averilor (Video)

Daca in Camera Deputatilor au fost acceptate observatiile sefului statului, comisia juridica si cea pentru drepturile omului din Senat au eliminat, marti, majoritatea acestor prevederi.

Astfel, nu a fost admis punctul privind reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor (una din cele mai importante prevederi ale legii), iar declaratiile de avere ar urma sa aiba doua forme - una confidentiala si una publica.

Nu a fost acceptata nici solicitarea presedintelui de a se introduce, in declaratiile de interese, o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

Totodata, potrivit formei propuse de cele doua comisii, termenul in care vor trebui reactualizate, conform noii legi, declaratiile de avere si de interese, a fost marit de la 30 de zile la 90 de zile dupa intrarea in vigoare a acesteia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu contesta CCR, #contestare lege ANI CCR , #presedinte
Comentarii
Poza La_Paket
La_Paket
rank 2
Nenicule, sa traiesti. Nu te lasa calcat in picioare de Geaona si hotii din senat. Le tremura cu.ru. Averile inapot, la popor.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Astept ziua cand ne vom incolona si vom vizita ca la muzeu domeniile marilor pungasi din Romania ! Exact ca la Ceausescu , pana sa incuie poarta Securitatea .