Basescu a dat binecuvantarea actualei conduceri a ICR pentru inca 4 ani (Video)

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 11:48
3622 citiri
Basescu a dat binecuvantarea actualei conduceri a ICR pentru inca 4 ani (Video)

Presedintele Traian Basescu a felicitat joi, cu ocazia prezentarii bilantului de activitate al Institutului Cultural Roman, conducerea acestei institutii pentru modul in care a reusit sa transforme ICR intr-un instrument de promovare a culturii romane, transparent si depolitizat.

In acelasi timp, presedintele a anuntat ca nu vizeaza o schimbare a conducerii institutiei, in luna ianuarie, si a urat succes actualei echipe, pentru urmatorii patru ani. Actuala conducere a Institutului Cultural Roman este compusa din Horia-Roman Patapievici, presedinte, Tania Radu, vicepresedinte, Mircea Mihaies, vicepresedinte si Dan Croitoru, secretar general.

Seful statului si-a inceput discursul prin a reaminti ca, in momentul in care i-a adresat rugamintea lui Horia Roman Patapievici de a prelua conducerea ICR, acesta arata "ca o institutie de campanie prezidentiala", care se ocupa "cu editarea discursurilor si afiselor de propaganda".

"Era o jucarie la dispozitia presedintelui", a mai spus presedintele subliniind ca in cei aproape patru ani care au trecut de atunci, ICR si-a castigat neutralitatea politica, cu toate temerile exprimate la inceput de noua conducere, si a reusit sa isi "duca menirea pentru care a fost creat teoretic", fara sa fie "un instrument de promovare a unei clientele politice sau de promovare a intereselor presedintelui Romaniei".

Presedintele a mai subliniat ca se bucura ca, la sfarsitul mandatului echipei pe care a numit-o, institutia a ajuns sa fie "respectabila, credibila si eficienta".

"Romania avea in 2005 o extraordinara nevoie de a-si putea afirma elemente de cultura pe plan international", a mai precizat presedintele, iar "acest scop a fost atins", Romania ajungand sa detina vicepresedintia Uniunii Europene a Institutelor Nationale de Cultura, urmand ca din 2010 sa fie presedinte al EUNIC.

Totodata, presedintele a mai spus ca apreciaza ca institutul a ajuns sa lucreze pe proiecte si programe. "Aici este cheia succesului", a declarat presedintele, felicitand inca o data conducerea ICR pentru faptul ca a decis sa dea frau liber competitiei si sa nu se implice in politca culturala.

"Au lasat oamenii de cultura sa decida ce trebuie promovat, ceea ce e a dus la atribuirea unui sentiment de incredere in ICR din partea oamenilor de cultura din Romania si a partenerilor externi", a spus presedintele, subliniind ca transparenta finantarii proiectelor a dat sanse oricarui om de cultura din Romania sa isi promoveze proiectele.

Traian Basescu a participat joi, in calitate de presedinte de onoare al Institutului Cultural Roman, la prezentarea bilantului acestei instututii, intitulat "ICR - 4 ani de reforma". Raportul a fost prezentat de presedintele ICR, Horia Roman Patapievici.

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită miercuri, 27 martie, la aniversarea a 106 ani de la unirea istorică. Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente culturale...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ICR, #Traian Basescu, #bilant, #Horia Roman Patapievici , #presedinte