Basescu a decorat mai multi intelectuali, "in numele natiunii": Patapievici, printre ei (Video)

Vineri, 09 Mai 2014, ora 18:24
6820 citiri
Basescu a decorat mai multi intelectuali, "in numele natiunii": Patapievici, printre ei (Video)
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a decorat, vineri, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei, mai multi intelectuali, printre care Horia Roman Patapievici, fostul presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR).

Ceremonia a fost organizata in contextul in care premierul Victor Ponta a refuzat sa contrasemneze decretele prin care erau decorati membrii fostei conduceri a ICR, acuzandu-i de neonazism, fascism si atitudini anti-romanesti, motiv pentru care presedintele a sesizat Curtea Constitutionala, iar Mircea Mihaies a decis sa-l dea in judecata pe seful Guvernului.

La ceremonia organizata la Palatul Cotroceni, Horia Roman Patapievici a primit personal decoratia Serviciul Credincios in grad de Cavaler pentru care decretul a fost semnat in urma cu mai multi ani, in conditiile in care premierul Ponta s-a opus ca acesta sa primeasca Steaua Romaniei, pentru care presedintele a incercat sa emita recent un decret.

In cadrul aceleiasi festivitati, presedintele a mai inmanat decoratii filosofului Gabriel Liiceanu, regizorului Calin Peter Netzer, scriitorului Dan C. Mihailescu, directorului Muzeului National Cotroceni, Adin Rentea, si criticului muzical Dumitru Avachian.

In mandatul lui Patapievici ICR a detinut presedintia institutiilor culturale din lume

In discursul tinut in fata celor prezenti, presedintele a subliniat faptul ca evenimentul organizat la Palatul Cotroceni este un "semn de recunostinta" din partea statului roman aratat personalitatilor din lumea culturala.

"Presedintele recunoaste merite in numele natiunii", a punctat seful statului, spunand ca este vorba in acest caz despre oameni care au facut ca marile opere romanesti sa nu ramana straine peste hotare sau care au generat idei filosofice.

Traian Basescu a afirmat ca ICR condus de echipa Patapievici-Mihaies in perioada 2005-2012 a fost un motiv de mandrie pentru Romania.

"Au facut ca ICR sa fie un egal al institutului Cervantes, spre exexmplu, sau altor extrem de importante institute culturale din lume. In mandatul acestei echipe, ICR a detinut presedintia institutiilor culturale din lume", a mai spus presedintele, subliniind faptul ca in acea perioada ICR "a dat o sansa extraordinara oamenilor valorosi sa fie cunoscuti in strainatate".

Traian Basescu a subliniat faptul ca la aceasta ceremonie nu au fost decorati doar cei invitati, ci si echipele din care au facut parte, subliniind inca o data ca intelectualii sunt "tot ce are mai valoros natiunea romana", motiv pentru care ii omagiaza.

Presedintele a reamintit ca tot intelectualii sunt cei care i-au "deschis ochii" la inceputul primului mandat si datorita lor a fost intocmit raportul prin care s-a condamnat comunismul si s-au deschis arhivele SRI si SIE.

"Va doresc tot binele din lume", a incheiat Traian Basescu.

In cuvantul sau, Gabriel Liiceanu i-a multumit presedintelui pentru faptul ca a organizat aceasta ceremonie chiar de Ziua Europei.

"Civilizatia Europei e cea care a facut din libertatea individului valoarea ei suprema (...) demnitatea persoanei, respingerea dispretului fata de individ, toate valorile care fac ca un om sa se simta liber si fericit in interiorul unei societati. E civilizatia care a facut ca nimeni sa nu poate sta mai presus de lege, a onorat statul de drept si statul laolalta al oamenilor", a subliniat acesta.

Gabriel Liiceanu a recunoscut ca face parte din randul celor "carora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Basescu" si a afirmat ca pentru o buna parte dintre intelectuali, presedintele s-a ridicat la inaltimea exigentelor, pentru ca timp de 10 ani, cat a detinut sefia statului, nu a facut decat sa aseze Romania pe drumul catre Europa.

Citește și:
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...