Basescu a fost violent cu copilul, in cazul "Pixelul albastru", spun judecatorii

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 16:32
13428 citiri
Basescu a fost violent cu copilul, in cazul "Pixelul albastru", spun judecatorii
Foto: Gardianul

Traian Basescu "a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public la mitingul electoral din 2004", arata Judecatoria Sectorului 1 in motivarea deciziei din 19 octombrie, prin care i-a dat dreptate sefului statului in procesul cu Dinu Patriciu.

Astfel, instanta a analizat declaratia martorului Constantin Felix Tataru, ce a participant si a filmat mitingul electoral din anul 2004, avand vizibilitate asupra intregii scene si a publicului, din care "rezulta ca nu l-a vazut pe reclamant (Traian Basescu, n.r.) sa fi lovit vreun copil si nici ca publicul sa fi avut vreo reactie neobisnuita".

In schimb, se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 1 din 19 octombrie, "din declaratia martorului Melescanu Teodor Viorel, ce s-a aflat in timpul desfasurarii evenimentului electoral din anul 2004, pe scena, in randul al doilea din spatele reclamantului, la o distanta de aproximativ 3-4 metri, se retine ca a avut loc un incident, in cadrul caruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei si a intins microfonul unui copil ce a facut afirmatii defaimatoare, care insa, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat si care ovationa".

Instanta a retinut ca Melescanu a mentionat expres ca "la un moment dat, copilul a facut un pas in spate, dar ca nu poate preciza din ce motiv, ca inaltimea copilului nu depasea nivelul scenei si ca nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, sa fi avut vreo reactie fata de incident".

Totodata, se spune in motivare, martorul a declarat, in fata instantei, ca Dinu Patriciu a participat la acel miting, aflandu-se in randul din fata sa, spre stanga scenei, "si ca ar fi putut sa vada acest incident, din locul in care se afla, fara insa a avea aceasta certitudine". Mai mult, Melescanu a declarat ca "in cercul organizatorilor mitingului, au fost discutii ulterioare cu privire la modul de organizare si modul in care copilul a luat cuvantul".

"Analizand coroborat aceste declaratii, instanta retine ca martorul Melescanu Teodor Viorel nu a descris in mod direct savarsirea faptei, dar a aratat ca a observat efectele producerii acesteia", se spune in motivare.

Pe de alta parte, instanta a avut in vedere si declaratiile lui Traian Basescu, de la o emisiune televizata din 22 decembrie 2009, in cuprinsul careia a aratat expres "...eu stiam ca l-am impins pe acel copil...". "Sub aspectul fortei probante, declaratia reclamantului are valoarea unei marturisiri extrajudiciare verbale, care - in conformitate cu dispozitiile art. 1204 si 1205 C.Civ. - poate fi folosita ca proba, impotriva celui care o face, in pricinile in care este permisa administrarea probei cu martori", spune instanta

"In temeiul probelor aratate mai sus si tinand cont ca prin verbul "a impinge" se intelege si "a imbranci" (conform DEX, editia 1998), instanta retine ca reclamantul a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public, la mitingul electoral din 2004. Sub acest aspect, instanta subliniaza ca nu este investita cu o actiune avand ca obiect tragerea la raspundere a reclamantului pentru aceasta fapta savarsita in septembrie 2004", se arata in motivarea deciziei din 19 octombrie a Judecatoriei Sectorului 1.

Motivare: Desi Basescu a castigat alegerile din 2009, afirmatiile lui Patriciu i-au vatamat reputatia

Presedintele Traian Basescu a castigat, pe 19 octombrie, procesul intentat omului de afaceri Dinu Patriciu, in legatura cu un filmulet difuzat in timpul campaniei prezidentiale din 2009 in care seful statului ar fi lovit un copil, au decis magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Potrivit hotararii judecatorilor, Traian Basescu trebuie sa primeasca despagubiri civile in valoare de 0,5 lei de la Dinu Patriciu. De asemenea, instanta il obliga pe omul de afaceri sa publice in doua numere consecutive a cate trei ziare nationale aceasta decizie.

In motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1 din data de 19 octombrie, instanta arata ca a analizat declaratiile facute de omul de afaceri Dinu Patriciu in cadrul unei emisiuni televizate din 25 noiembrie 2009, potrivit carora "Am fost impotriva asocierii cu PD, acest partid populist condus de un comunist si in 2004. De altfel, impotriva lui Traian Basescu am si o chestiune personala. In campania electorala din 2004, la Ploiesti, l-am vazut dand un pumn unui copil, care din greseala strigase: Traiasca Iliescu! L-am vazut cu ochii mei".

"Din inscrisurile depuse la dosar, respectiv din extrasele din articolele publicate in presa nationala si internationala, rezulta cu certitudine ca afirmatia paratului (Dinu Patriciu, n.r.) a avut un impact foarte mare asupra mijloacelor de informare si implicit, asupra publicului. Chiar daca nu se pot disocia in mod clar efectele declaratiei paratului, de reactiile produse de inregistrarea publicata pe pagina de internet a Ziarului 'Gardianul', este evident ca afirmatia acestuia a contribuit la dezbaterea publica ce a urmat", se arata in motivarea citata.

Instanta sustine ca desi Traian Basescu a castigat ulterior alegerile prezidentiale din anul 2009, "avand in vedere intensitatea, frecventa, persistenta in timp si continutul dezbaterilor cauzate de aceasta declaratie, instanta apreciaza ca s-a produs o vatamare a dreptului reclamantului (seful statului, n.r.) la onoare si reputatie".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie. „Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e...
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că a votat ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, iar PSD şi PNL să aibă liste comune la alegerile...
#basescu copil lovit, #copil lovit Basescu campanie, #alegeri prezidentiale 2009, #Basescu Patriciu caseta copil , #presedinte