Basescu face consultari simultan cu toate partidele: USL, ARD, PP-DD, UDMR - luni, la 10

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 19:48
7893 citiri
Basescu face consultari simultan cu toate partidele: USL, ARD, PP-DD, UDMR - luni, la 10

Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri seara, presedintilor partidelor parlamentare si reprezentantilor minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei scrisori de invitatie pentru participarea la consultarile necesare desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei.

Invitatiile au fost transmise in conformitate cu prevederile Articolului 103 din Constitutia Romaniei, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Scrisorile de invitatie au fost adresate domnului Victor-Viorel Ponta, presedintele Partidului Social-Democrat (PSD), domnului George-Crin Laurentiu Antonescu, presedintele Partidului National-Liberal (PNL), domnului Vasile Blaga, presedintele Partidului Democrat-Liberal (PDL), domnului Cristian-Dan Diaconescu, presedintele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), domnului Hunor Kelemen, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), domnului Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator (PC), domnului Gabriel Oprea, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), domnului Mihai-Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica (FC), si domnului Aurelian Pavelescu, presedintele Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), dar si minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei.

UPDATE: Cum Dan Diaconescu nu este presedintele PP-DD, Administratia Prezidentiala a trimis ulterior o noua invitatie acestui partid, de data aceasta pe numele presedintelui formal al Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), Simona-Alice Man.

La consultari au fost invitati maximum cinci reprezentanti ai fiecarui partid politic si, respectiv, ai minoritatilor nationale.

Consultarile in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, care se vor desfasura in acelasi timp cu toti reprezentantii partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, vor avea loc luni, 17 decembrie, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni, se precizeaza in comunicatul de presa al Presedintiei.

Presedintele declarase anterior ca, potrivit Constitutiei, consultarile pentru desemnarea premierului trebuie sa aiba loc cu fiecare partid in parte, raspunzand astfel declaratiilor liderilor USL care anuntasera ca nu vin decat impreuna la Cotroceni.

Joi seara, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca presedintele are dreptate, nu se poate consulta cu o alianta, asa cum este USL, dar a sugerat ca poate invita la aceeasi ora toate partidele componente ale uniunii - PSD, PNL, PC si UNPR.

Dragnea, de acord cu Basescu: E obligat sa invite partidele, nu poate sa invite USL

Pe de alta parte, toti liderii formatiunilor politice cu exceptia celor din ARD au declarat ca il sustin pe Victor Ponta ca premier, inclusiv UDMR, minoritatile si PP-DD.

Dan Diaconescu: PP-DD il va nominaliza pe Victor Ponta pentru functia de premier

Cum Adriean Videanu anuntase ca PDL are "bunul simt" de a nu face o propunere de premier, din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegeri, este mai mult decat evident ca Victor Ponta are o puternica sustinere din partea noului Parlament.

Tot vineri seara, presedintele a semnat decretul pentru convocarea Parlamentului pentru data de 19 decembrie.

Basescu a convocat Parlamentul pentru 19 decembrie, la ora 13:00

Dupa ce se va constitui noul Parlament, rezultat din alegerile care au avut loc in 9 decembrie, candidatul la functia de premier isi va prezenta programul si Cabinetul in fata acestuia pentru investitura, urmand ca toti membrii Executivului sa isi preia atributiile dupa depunerea juramantului in fata presedintelui Romaniei.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...