Basescu a povestit negocierile din turul doi al alegerilor pentru Capitala

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 19:26
2274 citiri
Basescu a povestit negocierile din turul doi al alegerilor pentru Capitala
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa prezentarea proiectului de Constitutie, ca alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, votata de Camera Deputatilor, ar putea duce la depolitizarea alegerilor, dand exemplul celor doua victorii electorale pe care le-a obtinut la Primaria Bucuresti.

"Sa o primesc (n.r-legea), sa vad despre ce e vorba. Poate fi mai bun sau mai rau. Eu sunt adeptul si alegerii parlamentarilor intr-un singur tur sau in doua, nu as putea sa spun ca aici nu sunt de acord. Nu am un punct de vedere, o astfel de solutie diminueaza politizarea in turul doi", a explicat Basescu, raspunzand unui jurnalist care il intreba daca va promulga legea.

Seful statului a vorbit despre propria sa experienta de la Primaria Capitalei, cand spune ca, in 2000, a purtat negocieri si a trebuit sa promita numiri in functii pentru candidatii care si-au anuntat sustinerea pentru el in turul al doilea.

"Am experienta cand am castigat la Primaria Capitalei, si in turul doi si in primul tur. Am inceput mandatul liber. Intre turul 1 si 2 nu te ocupi de campanie, ci negociezi cu potentialii sustinatori"

"In opinia mea, o astfel de solutie, dar nu am inca un punct de vedere cristalizat, definitiv, dar o astfel de solutie (alegerea primarilor intr-un tur - n.r.) diminueaza politizarea functiei de primar, prin faptul ca in turul doi se fac aliante", a spus Basescu, explicand ca atunci cand a castigat el primaria Capitalei in al doilea tur au fost "exigente" din partea celor carora le cerea sprijinul.

"Intre turul I si turul II, pentru voturi, toate partidele incep si cer: "vreau cinci directori la Gradina Botanica, la Gradina Zoologica, la parcuri si gradini, la parcuri, la strazi". Numai candidat de primar sa nu fii, ca nu te ocupi de campanie intre turul I si II, ci negociezi cu potentialii sustinatori ce dai", a afirmat seful statului.

Seful statului a precizat si ca "e de discutat cat e de democratic" proiectul devenit lege pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si a exclus ca si presedintele sa fie ales intr-un singur tur de scrutin.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu alegeri primari, #alegere primari primul tur , #presedinte