Basescu a profitat de summit-ul UE pe Libia pentru a regla conturile cu Sarkozy - blog Le Monde

Vineri, 18 Martie 2011, ora 16:18
7840 citiri
Basescu a profitat de summit-ul UE pe Libia pentru a regla conturile cu Sarkozy - blog Le Monde
Foto:Arhiva

Un articol postat vineri in sectiunea dedicata Balcanilor de pe blogul Le Monde readuce in discutie controversele de la summitul UE pe tema Libia si consemneaza ca Traian Basescu "ar fi profitat de ocazie pentru a-si regla vechi conturi cu Nicolas Sarkozy".

Si EUobserver a scris sambata trecuta despre aceste divergente care ar fi avut loc la summitul extraordinar al UE intre presedintii Basescu si Sarkozy. Pozitia presedintelui Traian Basescu la summitul european de vineri, consacrat situatiei din Libia, ar fi determinat o iesire nervoasa din partea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, ceea ce a facut-o pe cancelarul german Angela Merkel sa intervina si sa faca un apel la calm, a scris EUobserver.

Presedintele Traian Basescu a negat insa luni, la TVR, ca ar fi existat o "iesire nervoasa" a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, la Consiliul European de vineri, dar a recunoscut ca pozitia Romaniei a fost diferita de cea a Frantei pe tema recunoasterii autoritatii provizorii libiene.

Pe blogul Le Monde scrie vineri ca o paralela "putin neasteptata" intre revolutiile din 1989 din Europa de Est a fost evocata la ultimul Consiliu European in timpul caruia sefii de stat din UE au discutat despre recunoasterea opozitiei libiene reunite in Consiliul National de Tranzitie.

Cu aceasta ocazie, a avut loc o polemica, chiar un schimb mai dur de replici intre presedintele Nicolas Sarkozy si omologii roman si bulgar, scrie autorul articolului postat pe blogul Le Monde.

Premierul bulgar Boiko Borisov deja spusese ca nu este de acord intru totul cu legitimarea Consiliului National de Tranzitie, condus de un "dezertor" al regimului, Moustafa Abdel Jalil, care este fostul ministru al justitiei. Pentru Bulgaria, acesta este o mai veche cunostinta: timp de opt ani acest om a participat, din functia pe care o ocupa, la cea mai cinica luare de ostatici efectuata de catre un stat - asa-numita afacere a "infirmierelor bulgare", cinci femei acuzate pe nedrept ca au inoculat virusul HIV la sute de copii libieni, reaminteste Le Monde.

"In acest Consiliu sunt oameni care ne-au torturat infirmierele", a reamintit Borisov, sustinut viguros de Traian Basescu, care ar fi profitat de ocazie pentru a-si regla niste conturi mai vechi cu Nicolas Sarkozy - pe tema rromilor, apoi pe tema opozitiei franceze la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, arata autorului articolului postat pe blogul Le Monde.

Bulgaria-Romania, cuplu in sfarsit sudat si solidar

"Problema de sensibilitate", a recunoscut laconic presedintele francez. Dar si de prespectiva, comenteaza autorul articolului. Paralela lui Sarkozy cu "primavara popoarelor" din 1989 pentru a justifica sprijinul pentru insurgentii libieni a starnit protestele cuplului romano-bulgar, care a aparut in sfarsit sudat si solidar, adauga Le Monde.

Relatarile despre aceste schimburi de replici sunt un pic confuze si contradictorii, recunoaste Le Monde. Potrivit agentiilor de presa, Boiko Borisov s-ar fi "ridicat" impotriva acestei comparatii si tonul dintre el si presedintele Sarkozy ar fi crescut.

Insa, potrivit presei bulgare, chiar Boiko Borisov ar fi facut aceasta paralela, dar referindu-se numai la Bulgaria. A facut-o pentru a explica omologilor europeni ca revolutia din 1989 n-a fost o revolutie propriu-zisa in tara sa, ci doar o manevra a unei aripi a Partidului Comunist pentru a pastra puterea.

"Ceea ce se intampla in Libia aminteste in mod incredibil de scenariul bulgar din 1989-1990. Cine a luat puterea atunci? Fostii militari, cadrele Biroului Politic al PC, politia...", a spus Borisov. Moment in care Nicolas Sarkozy i-ar fi replicat ca "nicio tara nu a trecut de la dictatura la democratie cu oameni care n-au lucrat niciodata sub dictatura".

Ambii aveau cu siguranta dreptate. Si, la 20 de ani de la acele evenimente, faptul ca aceste remarci au fost formulate de reprezentanti ai statului bulgar si roman (si nu, de pilda, ungar sau ceh) este, de asemenea, interesant: schimbarile "democratice" de la Bucuresti si Sofia au fost diferite fata de spontaneitatea si aspectul pasnic al revolutiilor de catifea, comenteaza autorul articolului postat pe blogul Le Monde.

Sunt oare evenimentele din tarile arabe un "remake" al anului 1989 in tarile fostului Pact de la Varsovia? se intreaba autorul. Intrebarea merita sa fie pusa, raspunde tot el. Iar cei care pot vorbi despre asta cel mai bine sunt, cu siguranta, actorii din epoca. Pentru Vaclav Havel, miscarile de protest impotriva coruptiei nu tind neaparat catre democratie. Ambasadorul Uniunii Europene in Georgia, Filip Dimitrov, figura emblematica a tranzitiei democratice din Bulgaria, recunoaste in aceste revolte "dorinta universala de libertate" familiara vechilor cetateni ai Europei de Est. Insa, in opinia lui, exista o diferenta fundamentala.

"In epoca, noi stiam foarte bine unde ne doream sa mergem. Vream pur si simplu sa ne alaturam Occidentului, Uniunii Europene si Aliantei Atlantice, care erau repere tangibile pentru identificarea cu valorile occidentale. Pentru noi, era o intoarcere acasa", a explicat Dimitrov. E clar ca astazi ne aflam departe de aceste certitudini (in Libia - n.r.), conchide autorul postarii de pe blogul Le Monde intitulate "1989 si revolutiile arabe".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu Sarkozy Libia, #Basescu relatii Sarkozy , #presedinte