Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Basescu a promulgat legea ce acorda Serbiei statutul de candidat la UE

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 17:56
1477 citiri
Basescu a promulgat legea ce acorda Serbiei statutul de candidat la UE

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de stabilizare si de asociere intre Comunitatile Europene si statele membre ale acestora si Serbia.

Acordul de Stabilizare si Asociere liberalizeaza comertul intre UE si Serbia si prevede perspectiva de aderare la spatiul comunitar. El a fost semnat in aprilie 2008, dar statele membre au inceput procesul de ratificare abia in iunie 2010. Romania se numara printre statele care nu au ratificat acest acord.

La 2 aprilie, Senatul, ca for decizional, a aprobat proiectul de ratificare a Acordului de stabilizare si de asociere a Republicii Serbia la UE, cu 78 de voturi "pentru", cinci voturi "impotriva" si trei abtineri.

"Prin aprobarea acestui acord, Senatul consacra statutul de candidat oficial al Serbiei la Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta o concretizare a perspectivei europene a acestei tari, pe care, prin politica sa generala, Romania a sustinut-o consecvent, mai ales ca este vorba de un stat din Balcanii de Vest", a declarat ministrul de externe, Cristian Diaconescu, prezent in Senat, la vot.

Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat, preciza atunci ca Parlamentul si-a asumat un document privind necesitatea respectarii de catre Serbia a criteriilor UE, in special cele referitoare la respectarea drepturilor minoritatilor nationale.

Declaratia Parlamentului a fost inclusa si in "instrumentul de ratificare pe care Romania il va transmite depozitarului Acordului de asociere a Serbiei la UE".

"Este o procedura de ratificare care a fost mai laborioasa decat alte proceduri de ratificare a altor Acorduri nationale. Acest subiect a fost intens discutat in ultimele luni si saptamani. (...) Pe de-o parte, aceasta procedura de ratificare reflecta un interes si o pozitie constante ale Romaniei pentru sprijinirea parcursului european al Serbiei, iar pe de alta parte transmite un semnal european cu privire la necesitatea si pentru Serbia de a respecta criteriile politice de aderare, inclusiv a respectarii drepturilor minoritatilor nationale din Serbia, cu speciala privire spre comunitatea romanilor, indiferent de numele sub care acestia sunt cunoscuti, romani sau vlahi", a explicat Titus Corlatean.

La 29 februarie, Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din Senat, avertiza ca ar putea fi probleme cu ratificarea acordului, daca Serbia nu semneaza protocolul pe minoritati.

"Speram ca azi-maine sa se incheie protocolul propus de partea romana. Daca va fi incheiat asa cum ne-am inteles, nu vor fi probleme. (...) Eu nu garantez ca parlamentarii romani din toate partidele politice nu vor avea o pozitie foarte clara in ceea ce priveste votul impotriva ratificarii acordului. Nu este o discutie care priveste un partid sau altul, discutie pe care o facem in coordonare cu toate partidele politice din Romania. Ceea ce se intampla cu comunitatea romanilor din Serbia este o chestiune care ne priveste in primul rand ca romani, nu ca partide politice. Asteptam un semnal din partea partenerilor sarbi", declara atunci Badea.

Romania a ridicat problema minoritatii romane din Valea Timocului, in momentul discutiilor privind acordarea statutului de tara candidata la UE Serbiei.

La concluziile Consiliului Afaceri Generale, de la sfarsitul lunii februarie, a fost anexata o Declaratie a Comisiei Europene prin care aceasta reitereaza importanta respectarii si protectiei drepturilor minoritatilor, ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE. Totodata, Comisia s-a angajat sa continue monitorizarea stricta a eforturilor Serbiei in acest domeniu si sa raporteze in octombrie 2012 asupra progreselor.

La 1 martie, Serbia a acceptat sa semneze Protocolul privind minoritatile, iar Romania a semnat, la 2 martie, alaturi de celelalte 26 de tari membre UE, documentul prin care Serbiei i s-a recunoscut calitatea de tara candidata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Basescu promulgare acord Serbia, #Basescu acord Serbia UE , #presedinte
Comentarii
Poza I_Deleanu
I_Deleanu
rank 5
A promulgat, ES legea, dar tineti minte ce-a zis Tragicomedian":