Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic

Joi, 21 Martie 2013, ora 16:24
3600 citiri
Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic

Presedintele Traian Basescu a respins promulgarea statutului cadrelor militare si a trimis legea spre reexaminare Parlamentului. Seful statului considera ca, in actuala forma, statutul poate transforma Armata "intr-o masa usor de manevrat".

Conform variantei aprobate de Parlament, "cadrele militare, inclusiv generalii si amiralii, pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani si 6 luni) pana la varsta de 60 de ani, in raport cu nevoile de incadrare, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei in care activeaza". Aceasta prevedere este principala nemultumire a sefului statului, care crede ca va aduce atingere "nevoii de stabilitate" din cadrul conducerii Armatei.

"Consideram ca o asemenea reglementare nu este oportuna, aducand atingere nevoii de stabilitate in ceea ce priveste managementul fortelor armate. De asemenea, consideram ca o asemenea conditionare ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic", se arata in justificarea cererii de reexaminare, publicata pe site-ul Presedintiei.

"Lipsa de predictibilitate a acestei dispozitii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare intrucat este incert daca generalii sau amiralii aflati la conducerea acestora vor fi mentinuti in activitate.

Mentionam ca masura adoptata ar putea conduce la trecerea in rezerva a unui numar de peste 50 de generali si amirali, reprezentand un procent ce ar depasi 50% din numarul total al acestora. O asemenea dispozitie legala ar avea un impact deosebit de grav in ceea ce priveste conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali, un numar de 4 ar putea iesi din sistem.

O situatie similara exista si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Terestre si al Fortelor Navale, unde toti generalii si amiralii aflati la conducere ar putea iesi la pensie, precum si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea ramane in sistem unul singur", se mai spune in document.

O alta nemultumirea presedintelui fata de statutul cadrelor militare este ca acesta prevedea ca "ofiterii, maistrii militari si subofiterii pot fi trecuti in rezerva, din oficiu, in situatia in care nu promoveaza baremele de pregatire fizica".

Basescu spune "ca aceasta prevedere nu este oportuna intrucat exista structuri militarizate care nu conditioneaza pregatirea fizica de indeplinirea atributiilor profesionale, existand alte criterii avute in vedere, ce tin de aptitudini si competente".

In concluzie, seful statului le cere parlamentarilor "consultarea institutiilor competente in domeniu, in privinta solutiilor legislative inaintate prin aceasta propunere legislativa, in vederea cunoasterii impactului acestor prevederi si luarii masurilor necesare diminuarii posibilelor efecte negative datorate numarului mare de generali care ocupa functii de conducere si a caror situatie profesionala va deveni incerta odata cu intrarea in vigoare a acestei legi".

O.A.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...