Ziare.com

Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic

Joi, 21 Martie 2013, ora 16:24

   

Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic
Presedintele Traian Basescu a respins promulgarea statutului cadrelor militare si a trimis legea spre reexaminare Parlamentului. Seful statului considera ca, in actuala forma, statutul poate transforma Armata "intr-o masa usor de manevrat".

Conform variantei aprobate de Parlament, "cadrele militare, inclusiv generalii si amiralii, pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani si 6 luni) pana la varsta de 60 de ani, in raport cu nevoile de incadrare, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei in care activeaza". Aceasta prevedere este principala nemultumire a sefului statului, care crede ca va aduce atingere "nevoii de stabilitate" din cadrul conducerii Armatei.

"Consideram ca o asemenea reglementare nu este oportuna, aducand atingere nevoii de stabilitate in ceea ce priveste managementul fortelor armate. De asemenea, consideram ca o asemenea conditionare ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic", se arata in justificarea cererii de reexaminare, publicata pe site-ul Presedintiei.

"Lipsa de predictibilitate a acestei dispozitii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare intrucat este incert daca generalii sau amiralii aflati la conducerea acestora vor fi mentinuti in activitate.

Mentionam ca masura adoptata ar putea conduce la trecerea in rezerva a unui numar de peste 50 de generali si amirali, reprezentand un procent ce ar depasi 50% din numarul total al acestora. O asemenea dispozitie legala ar avea un impact deosebit de grav in ceea ce priveste conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali, un numar de 4 ar putea iesi din sistem.

O situatie similara exista si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Terestre si al Fortelor Navale, unde toti generalii si amiralii aflati la conducere ar putea iesi la pensie, precum si la nivelul conducerii Statului Major al Fortelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea ramane in sistem unul singur", se mai spune in document.

O alta nemultumirea presedintelui fata de statutul cadrelor militare este ca acesta prevedea ca "ofiterii, maistrii militari si subofiterii pot fi trecuti in rezerva, din oficiu, in situatia in care nu promoveaza baremele de pregatire fizica".

Basescu spune "ca aceasta prevedere nu este oportuna intrucat exista structuri militarizate care nu conditioneaza pregatirea fizica de indeplinirea atributiilor profesionale, existand alte criterii avute in vedere, ce tin de aptitudini si competente".

In concluzie, seful statului le cere parlamentarilor "consultarea institutiilor competente in domeniu, in privinta solutiilor legislative inaintate prin aceasta propunere legislativa, in vederea cunoasterii impactului acestor prevederi si luarii masurilor necesare diminuarii posibilelor efecte negative datorate numarului mare de generali care ocupa functii de conducere si a caror situatie profesionala va deveni incerta odata cu intrarea in vigoare a acestei legi".

O.A.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Armata este o structura

care trebuie sa fie in stare sa lupte, de la vladica pana la opinca, nu un azil de moshnegi burtosi imbracati in uniforme. Oamenii mai in varsta de 50 de ani trebuie trecuti la rezerva si orientati catre institutii civile, caci nu mai pot alerga cu ranita in spate. Asa este si in SUA. Deasemenea, pregatirea fizica nu este un criteriu pentru militarii din spionaj. La ei baremele fizice ar trebui inlocuite cu acuitatea auditiva si vizuala, precum si cu nivelul minim de IQ.

 

si daca esti IT-ist?

Si daca lucrezi in armata si esti IT-ist de nota zece si ai burta ce facem? Te dam afara si aducem unul suplu dar de note 5?

@DR.strangel

"... Oamenii mai in varsta de 50 de ani trebuie trecuti la rezerva si orientati catre institutii civile"...spune dr.strangel....Se vede ca habar nu are despre ce vorbeste,americanii isi pensioneaza generalii la 64 de ani.Aia e proshti numai voi usl-isti e destepti

alt BS marca Basescu,

in US pensionarea este obligatorie la 62 de ani, si este optionala cu minim 20 de ani in serviu militar. Simplu si clar. Tocmai Basescu politizeaza armata prin mentinerea activa a celui mai mare numar de generali(promovati si/sau recompensati pe alte criterii decat cele militare) raportat la dimensiunea fortei armate.
Corpul generalilor este unul expirat, ca si comandantul suprem.

 

Pai mai citeste odata legea...

Asa cum e ea propusa, mosii pot fi mentinuti dupa varsta de pensionare. Pai sa ne hotaram: ori ii pensionam, ori ii tinem, dar nu "cu aprobarea conducatorului institutiei", ca asta inseamna "pile". La fel si cu partea cealalta, "baremele fizice" si "trecerea in rezerva", in functie de ele.
Deci dupa tine, la noi legile trebuie sa fie cat mai "elastice" sa poata sa traga de ele cat le convine mai-marilor zilei, functie de marimea spagii, ca doar nimic nu-i gratis in lumea asta...

ambiguitatea

e mai nociva decat o lege proasta.
Dupa ce si-a facut condom din constitutie, prezidentul vrea si o lege "elastica" dupa cum bine zici. Mi se pare clar, n-ai ce sa cauti in serviciul militar activ dupa 60 de ani, punct. Ce deranjeaza?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor