Basescu a retrimis in Parlament legea pe spalarea banilor. Ce nu ii convine presedintelui

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 19:12
2971 citiri
Basescu a retrimis in Parlament legea pe spalarea banilor. Ce nu ii convine presedintelui
Foto: Ziarul Alb

Traian Basescu a retrimis, miercuri, la Parlament legea privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Seful statului reclamat faptul ca, prin aceste modificari, se limiteaza rolul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor care ajunge sa fie o institutie pur formala.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, legea trimisa la promulgare modifica si completeaza Legea actuala pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, conform prevederilor Articolului 8 din Directiva 2010/78/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 24 noiembrie 2010.

Potrivit motivarii, actul normativ isi propune "consolidarea capacitatii operationale a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si intarirea cooperarii cu toate autoritatile de aplicare a legii".

In acest context, potrivit cererii de reexaminare, modificarile aduse Codului de procedura penala, prin care atributia Oficiului de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este inlocuita cu atributia de simpla informare a autoritatilor judiciare, sunt de natura a limita capacitatea operationala a Oficiului si de a-i reduce rolul la unul pur formal.

Parchetul nu mai este obligat sa cerceteze sesizarile Oficiului

"In forma initiala, atunci cand Oficiul constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, aceasta autoritate avea obligatia sesizarii de indata a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar aceasta institutie avea obligatia efectuarii de cercetari cu privire la existenta sau inexistenta unor asemenea fapte grave. In legea transmisa spre promulgare, prin inserarea obligatiei de informare (in loc de sesizare) a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu se mai creeaza obligatia de cercetare a aspectelor cu care s-a facut informarea, Parchetul putand decide daca va da sau nu curs acestor cercetari", se mai arata in cererea de reexaminare.

In cerere se mentioneaza si ca, prin modificarea legii, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor nu va mai face parte din plenul Oficiului, ca structura deliberativa si de decizie.

"La momentul adoptarii Legii nr. 656/2002, includerea unui reprezentant al Asociatiei Romane a Bancilor in plenul Oficiului a avut la baza dezvoltarea unor mecanisme adecvate si eficiente in vederea coordonarii luptei impotriva spalarii banilor si combaterii terorismului, activitate in care consideram implicarea sistemului bancar ca necesara si importanta.

In acest sens, consideram oportuna reintroducerea in plenul Oficiului a reprezentantului Asociatiei Romane a Bancilor. Totodata, avand in vedere necesitatea pastrarii unui reprezentant Asociatiei Romane a Bancilor, alaturi de introducerea unui reprezentant al Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru pastrarea unui mecanism optim de luare a deciziilor in cadrul plenului Oficiului, tinand, totodata, cont si de atributiile Serviciului Roman de Informatii in acest domeniu, sustinem si includerea unui reprezentant al acestui Serviciu in plenul Oficiului", se arata in comunicat.

A.C.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lege spalare bani retrimisa Parlament, #lege retrimisa Basescu, #modificari legea spalarii banilor , #presedinte