Basescu a scris Senatului: Solicitarea privind rediscutarea cazului Diaconu nu e personala

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 15:20
2376 citiri
Basescu a scris Senatului: Solicitarea privind rediscutarea cazului Diaconu nu e personala

Presedintele Traian Basescu sustine in scrisoarea trimisa Senatului cu privire la revocarea din functie a senatorului Mircea Diaconu ca "nu este o cerinta personala, ci este o conditionalitate asumata de Romania in cadrul MCV", cerand astfel reluarea dezbaterilor pe aceasta tema.

"Avand in vedere faptul ca plenul Senatului a respins solicitarea de revocare din functie a domnului senator Mircea Diaconu ca urmare a constatarii incompatibilitatii acestuia printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, va rog sa gasiti, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, calea legala pentru a relua in dezbatere aceasta solicitare", se arata in scrisoarea presedintelui catre Senatul Romaniei.

Acesta precizeaza ca cererea lui "nu este una personala", ci "este o conditionalitate asumata de Romania in cadrul MCV".

"In virtutea atributiilor constitutionale a Presedintelui Romaniei de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va semnalez ca prezenta solicitare cu privire la incetarea mandatului parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinta personala, ci este o conditionalitate asumata de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", sustine presedintele.

"Avand in vedere acest aspect, ignorarea unei hotarari judecatoresti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ in urmatorul raport (MCV), cu consecinta grava a nerespectarii de catre Romania a angajamentelor asumate, atat in plan intern, cat si fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana", mai arata el.

Mai mult, Traian Basescu mai explica faptul ca "nu trebuie ignorata hotararea judecatoreasca a ICCJ".

"Totodata, chiar daca dispozitiile constitutionale din cuprinsul ART.61 prevad faptul ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii, in virtutea respectarii principiului separatiei puterilor in stat, forul legislativ nu poate si nu trebuie sa ignore hotararea judecatoreasca irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care aceasta a constatat incompatibilitatea dlui senator Mircea Diaconu", se mai arata in scrisoarea acestuia.

Biroul Permanent al Senatului discuta luni incepand cu ora 14,00 scrisoarea presedintelui si calea de urmat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Senat solicitare Diaconu, #Basescu scrisoare Senat , #presedinte