Basescu a semnat decretul pentru referendum

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 17:05
4647 citiri
Basescu a semnat decretul pentru referendum
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul privind convocarea unui referendum national privind consultarea populatiei in privinta reducerii numarului de parlamentari de la 471 la maximum 300 si la transformarea Parlamentului in unul unicameral.

"Avand in vedere ca avizul Parlamentului este consultativ am luat decizia sa semnez decretul pentru ca referendumul sa fie organizat simultan cu alegerile prezidentiale", a declarat presedintele.

Referendumul va fi organizat pe 22 noiembrie si va avea doua intrebari la care poporul este chemat sa raspunda cu DA sau NU.

Prima intrebare scrisa pe buletinul de vot va fi "Sunteti de acord cu trecerea la un parlament unicameral in Romania?" iar cea de a doua va fi "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?".

Traian Basescu a precizat ca decizia de a recurge la acest referendum se datoreaza faptului ca in acesti cinci ani de mandat nu a reusit sa se puna de acord cu politicienii in vederea revizuirii Constitutiei.

"Optiunea mea de a organiza un referendum provine din aceea ca desi mi-au promis de fiecare data, si dupa alegerile din 2004 si dupa alegerile din 2008, politicienii nu s-au tinut de promisiune in privinta revizuirii Constitutiei. Este singurul mod in care pot sa imi exprim punctul de vedere cu privire la modernizarea statului", a mai spus presedintele.

De asemenea, acesta a subliniat ca respinge orice "minciuna" lansata de politicienii care se opun trecerii la un Parlament unicameral si reducerii numarului de parlamentari, cum ar fi ca se urmareste instalarea unei dictaturi, explicand ca exista tari europene cu democratii consacrate in care Parlamentul este unicameral.

In plus, presedintele a avertizat ca populatia nu trebuie sa fie indusa in eroare de faptul ca referendumul este consultativ. "Ii rog pe politicieni sa nu intoxice populatia (..)Referirea la valoarea consultativa este in sensul este ca rezultatul referendumului trebuie sa fie apoi introdus intr-o lege".

Cifra maxima trebuie consfintita de votul poporului ca sa nu poata fi modificata la Grivco

Traian Basescu a mai precizat de ce a dorit sa se treaca explicit pe buletinul de vot de la referendum numarul maxim de parlamentari. "Optiunea mea este ca cifra maxima sa fie consfintita prin votul poporului si niciun politician sa nu treaca peste acest vot", a explicat seful statului precizand ca vrea sa se asigure ca politicienii nu vor reveni ulterior asupra acestui numar de parlamentari.

"Nu se stie cand se intalneste la Grivco domnul Crin Antonescu cu domnul Voiculescu si domnul Iliescu si stabilesc sa modifice legea pe care eventual ar vota-o foarte rapid acum, ca sa pacaleasca populatia. Exigentele mele sunt legate de o asigurare ca numarul de parlamentari nu se va modifica", a continuat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca este necesara revizuirea Constitutiei pentru ca, daca s-ar ramane doar la stadiul modificarii legislative, asa cum a propus PNL printr-o initiativa legislativa depusa joi la Parlament, "in orice clipa, se poate aranja modificarea legii si, in loc de 300, sa facem 800 de parlamentari sau cati doreste domnul Voiculescu, domnul Iliescu sau domnul Vantu sau alt domn care se baga in politica".

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de miercuri seara, intr-o emisiune la TVR, ca va semna joi decretul prin care cere organizarea referendumului pentru Parlamament unicameral, acesta urmand sa aiba loc in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

"Timp de cinci ani de zile am fost umilit aproape zi de zi, pe televiziuni, in declaratii publice, in atacuri si simt nevoia sa subliniez ca acest referendum e o parte din Romania asa cum o vad eu pe viitor: un stat modern, un stat cu structuri flexibile(...)In timp ce eu ofer Romaniei o viziune, o solutie, politicienii ofera un program cu doar doua cuvinte: 'Jos Basescu!' N-am auzit altceva.", a mai declarat seful statului la TVR.

Presedintele Traian Basescu si-a reafirmat miercuri hotararea de a-i consulta pe cetateni in privinta reducerii numarului de parlamentari si a desfiintarii uneia dintre Camerele Legislative, chiar daca Parlamentul a dat miercuri dimineata aviz negativ solicitarii sale.

Membrii noii majoritati parlamentare au votat impotriva organizarii unui referendum pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la parlamentul unicameral, in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

In favoarea organizarii referendumului au votat doar parlamentarii PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Basescu decret referendum, #decret referendum unicameral, #Basescu referendum Parlament unicameral , #presedinte