Basescu a sesizat Curtea Constitutionala asupra legii care vizeaza Partidul Miscarea Populara

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 19:14
5217 citiri
Basescu a sesizat Curtea Constitutionala asupra legii care vizeaza Partidul Miscarea Populara

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei asupra Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, care obliga aceste entitati sa-si schimbe denumirea. Partidul Miscarea Populara este afectat de aceasta lege, ba initiatorul proiectului a precizat ca vizeaza direct PMP.

"Regulile privind denumirea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor nu erau reglementate in trecut, iar noile reguli, pentru a fi in acord cu principiul constitutional al neretroactivitatii legii, ar trebui aplicate numai pentru viitor, nu si pentru trecut", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate publicata pe siteul Administratiei Prezidentiale.

Senatorul PNL Octavian Bot, initiatorul acestei legi, a spus, intr-o interventie la B1 TV, ca e evident ca presedintele Basescu face aceasta sesizare pentru ca e preocupat de soarta Partidului Miscarea Populara.

Traian Basescu arata in document ca, in 6 iulie 2012, a mai cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, motivand ca o asemenea reglementare nu este oportuna intrucat aduce atingere "securitatii juridice prin obligatia, prevazuta la Art. II, de a efectua modificarea denumirii asociatiilor, fundatiilor si federatiilor deja infiintate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi, astfel incat sa fie in acord cu noile interdictii".

Singura concesie facuta de Parlament a fost ca sa prelungeasca termenul de la 6 luni la 2 ani, si a retransmis presedintelui legea, pentru promulgare. In sesizarea initiala, Traian Basescu arata sesizase ca noile reglementari sunt arbitrare si vor afecta activitatea multor fundatii si asociatii.

"Prin alineatul (3¹) al Art. 7 din Legea nr. 26/2000 se stipuleaza ca este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice. Printre exemplele de sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze aceasta confuzie, noua lege introduce urmatoarele: 'politie', 'jandarmerie', 'protectia consumatorilor'", arata sesizarea presedintiei.

"Totodata, legea trimisa la promulgare precizeaza la alin. 3³ ca pentru inscrierea unei asociatii folosind in denumirea sa cuvantul 'academie' este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului", spunea presedintele in vara lui 2012.

Soc pentru Miscarea Populara! Senatul a adoptat o lege contra sa

"Mai mult, la alin. (3³) se prevede ca se interzice ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: 'Barou', 'Camera', 'Uniune', 'Institut', 'Consiliu', precum si altele asemenea. Aceste interdictii se aplica in mod corespunzator si la federatii", arata Traian Basescu.

Senatul Romaniei a adoptat, pe 6 noimebrie un proiect de lege prin care partidele sa nu mai poata folosi denumiri ale unor fundatii, ceea ce ar interzice de facto Partidul Miscarea Populara, care poarta aceeasi denumire ca si Fundatia Miscarea Populara.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...