Basescu a venit in inspectie la vila din Gogol

Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:06
4298 citiri
Basescu a venit in inspectie la vila din Gogol

Fostul presedinte Traian Basescu a venit, luni dimineata, la vila Gogol, dupa ce a anuntat, saptamana trecuta, ca este dispus sa se mute in aceasta locuinta din 15 iunie, chiar daca nu sunt respectate mai multe cerinte, precum protectia locatarilor.

Intr-o scrisoare oficiala transmisa marti, Basescu spune ca a fost anuntat de catre Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in administrarea careia se afla vila din strada Gogol, ca lucrarile de renovare au fost finalizate si ca a vizitat cladirea, unde insa a constatat ca, desi au fost depuse eforturi de imbunatatire a calitataii, imobilul continua sa nu indeplineasca cerintele impuse de lege, avand deficiente de fond care fac improprie incadrarea locuintei in categoria resedintelor oficiale sau a caselor de protocol.

El arata astfel ca imobilul nu dispune de spatiu pentru un cabinet de lucru, in care are dreptul sa lucreze cel putin cu un secretar si un consilier, nu are un salon de primire pentru vizitatori, nu beneficiaza de garaj si nici nu asigura protectia locatarilor, respectiv protectia fizica si intimitatea sa si a familiei, atat in interior, cat si in curte, in imediata apropiere a vilei fiind un bloc cu patru etaje, ceea ce permite supravegherea cu usurinta, din acest bloc, a persoanelor din vila.

"Va atentionez ca, din acest punct de vedere, intreaga responsabilitate pentru eventuale evenimente sau incidente ce ar putea sa apara in timp (violarea intimitatii, intrarea prin efractie in curte sau in locuinta, afectarea sigurantei mele si a familiei mele etc) vor fi in responsabilitatea RA-APPS si a Guvernului prin Victor Viorel Ponta, Ion Moraru (secretarul general al Guvernului-n.red.) si Darius Valcov (fost ministru de Finante-n.red.), in calitate de semnatari ai HG 60/2015", scrie Basescu.

Basescu: Ma mut in Gogol. Ponta va raspunde pentru posibile incidente

Pentru rezolvarea partiala a problemelor, fostul presedinte solicita repartizarea unui spatiu pentru cabinet de lucru intr-un alt imobil, indicand in acest sens un apartament de pe strada Mihai Eminescu, unde sa fie amenajat si salonul de primire si doua spatii de parcare intr-un garaj RA-APPS de langa vila Gogol, urmand ca in scurt timp sa fie construit un garaj pentru doua masini pe terenul aferent vilei Gogol.

El se refera si la problema de securitate, spunand ca are convingerea ca, in cazul unor incidente, responsabilii pentru repartizarea locuintei vor gasi solutii, dar vor si "raspunde in fata legii".

Basescu asigura ca este dispus sa semneze procesul verbal de predare-primire a vilei Gogol imediat ce ultimele lucrari din curte si de pe acoperis vor fi incheiate, iar portile de acces vor fi functionale, dar nu mai devreme de 15 iunie, ora 12:00, precizand ca procesul verbal va trebui sa includa observatiile sale.

La acel moment, Basescu va parasi vila pe care o ocupa, temporar, la Scrovistea, depozitul unde se afla obiectele casnice urmand sa fie eliberat pana la 30 iunie.

In luna februarie, Guvernul a decis ca vila RA-APPS din cartierul Primaverii in care a locuit pana in acest an Mioara Roman, fosta sotie a lui Petre Roman, sa ii fie atribuita fostului presedinte Traian Basescu spre utilizare ca resedinta.

Basescu nu s-a putut muta insa imediat, deoarece imobilul necesita unele reparatii si lucrari de renovare.

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exerciti, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie.

Citeste si:
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...
Noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor pentru energie au fost adoptate de guvern. Când vor intra în vigoare
Noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor pentru energie au fost adoptate de guvern. Când vor intra în vigoare
Guvernul a adoptat marți, 25 ianuarie, Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Noile măsuri vor fi în...