Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune

Marti, 12 Martie 2013, ora 15:52
9529 citiri
Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, primul discurs in plenul reunit al noului Parlament, in cadrul caruia a vorbit despre cele trei obiective majore pe care le are Romania de indeplinit pentru o deplina integrare in UE: stat de drept, adoptarea euro, intrarea in Schengen.

Seful statului a prezentat pe scurt stadiul indeplinirii criteriilor tratatului de la Maastricht si principalii parametri economici pe care i-a atins Romania, dupa restabilirea echilibrelor macroeconomice.

Traian Basescu a afirmat ca adoptarea euro in 2015 nu mai este un obiectiv realist, ci el trebuie repozitionat impreuna cu BNR. Totodata, seful statului a facut apel la guvernanti sa aiba in vedere depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, cresterea competitivitatii inainte de a intra in euro, in vederea evitarii riscului de a se crea o "Europa cu doua viteze".

In ceea ce priveste intrarea in Schengen, presedintele a reamintit ca ne-am asumat in tratatul de aderare acest obiectiv si a explicat ca, desi indeplinim toate criteriile tehnice, exista state europene care isi leaga acordul de raportul MCV.

Pentru a atinge obiectivul fundamental urmarit, si anume "mutarea frontierei reale pe Prut", adica deplina integrare in UE, presedintele a propus Parlamentului si Guvernului un plan de actiune, pentru care si-a aratat tot sprijinul.

Principalele puncte ale planului sunt desemnarea conducerii Parchetului general si DNA in cel mai scurt timp, indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale, un statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni, intrarea in vigoare a codurilor juridice si un cod de conduita al parlamentarilor.

La final, presedintele le-a cerut tuturor liderilor de partide sa se manifeste responsabil atunci cand fac declaratii politice, mai ales atunci cand au in spate 60-70% din voturi, argumentand: "Un discurs anti-occidental nu face decat sa ne intoarca inapoi. Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul spre vest. Nici nu avem, alt drum. Cine are alternativa? Orice declaratie e analizata de partenerii europeni, nu as vrea ca Romania sa fie etichetata ca o tara eurosceptica".

Ziare.com v-a prezentat principalele declaratii al presedintelui in format LIVE text:

- Domnule presedinte al Parlamentului (Valeriu Zgonea, singurul presedinte de camera prezent - n.red).

- Romania are trei mari axe de politica externa: apartenenta la UE, la NATO si parteneriatul strategic cu Statele Unite.

- Parteneriatul cu SUA, cel mai complex, vizeaza interese economice, investitii, cooperare militara, apartenenta la NATO - securitate, iar apartenenta la UE este viata noastra de zi cu zi si sansa noastra spre viitor.

- Vreau sa va vorbesc despre apartenenta la UE. Vreau sa prezint punctul meu de vedere legat de drumul parcurs si la ce avem de facut pentru a accelera procesul de integrare europeana.

- Primul obiectiv e legat de a avea un stat modern si eficient, al doilea de adoptarea euro, al treilea e legat de accesul in Spatiul Schengen.

- Romania a facut progrese considerabile: legea educatiei, legea salarizarii, cele patru coduri. Flexibilizarea statului s-a facut. Pentru a finaliza procesul de modernizare a statului avem nevoie de inca alti pasi legislativi: o lege a sanatatii, reorganizarea administrativa, o noua lege electorala, revizuirea Constitutiei.

- Baza modernizarii nu e legata doar de ce face diplomatia, e legata de ce facem noi acasa.

- Toti partenerii au apreciat vointa politica de modernizare a tarii simultan cu efortul urias de depasire a crizei.

- Restabilirea macroeconomica ne-a adus respect si credibilitate. Le multumesc romanilor care au suportat masurile de austeritate.

- Tinta adoptarii euro, 2015. Nu este o chestiune facultativa. Termenul a devenit nerealist si trebuie ajustat impreuna cu BNR.

- Unde suntem si ce avem de facut? Conform criteriilor de la Maastricht, Romania e stabilizata, isi poate finanta deficitul, dobanzile devin tot mai mici.

- Fluctuatia cursului de schimb trebuie mentinuta intre +/-15%. Obiectiv indeplinit.

- Inflatia, conform calculelor si mediei europene, ar trebui sa fie 2,8%. Romania nu este departe. Un efort conjugat al Guvernului si BNR ar putea sa faca ultimele doua criterii usor de atins. Romania s-a angajat consecvent in toate acordurile destinate in faza initiala numai zonei euro. E parte a pactului Europlus, a ratificat tratatul fiscal inca de anul trecut.

- Apreciez ca inainte de a intra in zona euro avem obligatia sa aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate. Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esentiale inainte de a intra in zona euro, altfel ne pregatim de un esec.

- Apelul meu catre dvs, catre Guvern, este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, cresterea competitivitatii, inainte de a intra in euro.

- Exista o tendinta de a crea o Europa cu doua viteze. Este esential sa adoptam moneda euro in urmatorii 3-4 ani, altfel riscam ca viitoarea criza sa ne gaseasca insuficient integrati.

- Apelul meu la dvs. este de a evita sa ajungem la o Europa cu doua viteze.

Accesul in Schengen

- Romania si-a asumat in tratatul de aderare indeplinirea conditiilor de intrare. Romania indeplineste toate criteriile tehnice. Prin intrare se obtine simplificarea conditiilor de circulatie, dar cel mai important lucru este politic.

- Inseamna ca Romania este o tara credibila, ca celelalte state au incredere ca va fi un strajer corect.

- Pentru noi inseamna mutarea frontierei reale a UE pe Prut si nu la frontiera noastra de vest si inseamna un pas mare in procesul de integrare in UE.

- Ce ne impiedica? O stim toti si as vrea sa o spun aici. Unele state leaga de lupta anticoruptie si lipsa unui stat de drept. Indiferent daca suntem sau nu de acord, trebuie sa actionam in consecinta.

- Spre deosebire de alte dati, avem un mare avantaj, pentru prima data. Statele care leaga de MCV s-au pronuntat clar pe acest subiect. Al doilea avantaj: avem o data precisa, cel tarziu decembrie 2013, cand Consiliul JAI se va pronunta.

- Dincolo de mentinerea bunei functionari a ICCJ, DNA, ANI, CSM avem de facut cateva lucruri care tin de Parlament, Guvern, presedintie.

- Stiu ca unele din urmatoarele lucruri nu reprezinta un ideal pe care sa il acceptati.

- Va propun sa faceti din Schengen un obiectiv national pe care sa il asumam impreuna.

- Planul de actiune:

- desemnarea conducerii Parchetului general si DNA in cel mai scurt timp

- indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale. Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state e greu de inteles de ce nu reusim sa punem in afara Executivului un cetatean care are probleme cu Justitia si sa il aducem inapoi imediat ce Justitia se pronunta in favoarea lui.

- un statut al parlamentarilor, care sa ii aseze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni. Pentru europeni, acestea sunt sfinte.

- intrarea in vigoare a Codurilor.

- a avea un cod de conduita al parlamentarilor.

- Am convingerea ca acestea ar elimina reticentele si ne vor netezi sansele.

- Va asigur de dorinta mea fara rezerve de a avea un parteneriat pentru succes.

- Avem nevoie si putem sa mutam frontiera UE pe Prut. Este o datorie a noastra fata de romani.

- Aici nu incape doctrina politica, doar interesul national.

- Este si o confirmare, ca Romania are un singur drum, spre Vest. Romania nu poate deveni ambigua in ceea ce priveste directia de urmat.

- Orice intarziere in accelerarea procesului de integrare face rau romanilor, spatiul de prosperitate este in UE si mai devreme sau mai tarziu, prin aplicarea acestor trei directii, romanii vor ajunge la prosperitate.

- Fac o precizare. Unii oameni politici cred ca am ezitari. Alaturi de Guvernul 2009-2010 imi asum masurile adoptate, eu sprijindu-i politic. Fara acele masuri Romania nu ar fi trecut rapid peste criza economica grea in care se afla. Masurile au dus la o reechilibrare rapida, au permis ca in 2011 Romania sa aiba o crestere economica de 2,2%.

- In mod constient si eu si Guvernul de atunci ne-am asumat costuri politice.

- Va ramane dumneavoastra, celor care astazi aveti increderea poporului, sa faceti acesti ultimi pasi, pentru ca pe cele 3 directii - stat de drept, euro, Schengen - Romania sa se integreze.

- Un lucru care nu este de bun augur: Am mai avut partide mici care prin declaratiile liderilor pareau a fi anti-occidentale, anti-NATO, anti-UE. Cand astfel de declaratii vin de la nivelul liderilor unor partide mari, ele sunt de natura de a slabi energia si vointa poporului de a se vedea integrat in UE.

- Apelul meu la dvs este la responsabilitate in declaratii pentru ca nu aveti in spate un partid de 3%, aveti 60-70%. Un discurs anti-occidental nu face decat sa ne intoarca inapoi. Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul spre vest. Nici nu avem, alt drum. Cine are alternativa?

- Orice declaratie e analizata de partenerii europeni, nu as vrea ca Romania sa fie etichetata ca o tara eurosceptica. Responsabilitatea declaratiilor e esentiala si pentru cei care v-au votat si pentru partenerii europeni.

- O ultima mentiune: in cele trei probleme, in mine puteti avea un partener de nadejde.

- Va multumesc.

Basescu, discurs in Parlament: Antonescu ii lauda pe liberali pentru boicot - LIVE

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca va fi prezent la sedinta de plen in care presedintele va sustine discursul, la fel cum vor face si parlamentarii PSD, nu insa si cei ai PC.

In schimb, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat ca nu va participa la discursul lui Traian Basescu din Parlament, motivand ca, in opinia sa, acesta nu este un presedinte legitim al Romaniei si, ca atare, nu este interesat sa-i asculte mesajul. De asemenea, liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a spus ca acestia au decis in unanimitate sa nu fie prezenti la discursul presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu discurs Parlament, #Basescu parlament Schengen , #presedinte