Basescu a vorbit la telefon cu Mihai Ghimpu despre inundatii

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 13:50
1134 citiri
Basescu a vorbit la telefon cu Mihai Ghimpu despre inundatii

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a discutat telefonic vineri seara cu Traian Basescu, la initiativa sefului statului roman, a informat serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau, relateaza MOLDPRESS.

In cadrul discutiei, presedintele Basescu si-a exprimat compasiunea fata de cetateni in legatura cu inundatiile care au afectat unele regiuni ale Republicii Moldova, mentionind ca Romania este dispusa sa acorde toata asistenta necesara in depasirea situatiei de criza.

In cursul discutiei, Mihai Ghimpu a mentionat ca cea mai dificila problema pentru autoritatile moldovenesti consta in construirea de case pentru cetateni ramasi fara locuinte, solicitand in context sustinerea partii romane pentru solutionarea acestei probleme.

Traian Basescu a declarat ca Romania este gata sa ofere materiale de constructie, din suma grantului nerambursabil de 100 milioane de euro, oferit Republicii Moldova, pentru construirea numarului necesar de locuinte pentru populatia sinistrata.

Presedintele roman a mentionat ca materialele respective pot ajunge in Republica Moldova in doua saptamini de la momentul primirii solicitarii din partea autoritatilor moldovenesti.

Mihai Ghimpu i-a multumit presedintelui Romaniei pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in aceasta situatie dificila, precum si pentru ajutorul material dat R. Moldova de autoritatile de la Bucuresti, care a ajuns vineri in raioanele sinistrate.

Pompieri romani, detasati in R. Moldova

Trei cetateni moldoveni din localitatea Cotu Morii au fost salvati, vineri, de pompierii romani detasati pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii in Republica Moldova, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit comunicatului, vineri, un detasament compus din 26 de pompieri a ajuns in raionul Hincesti, Republica Moldova, si a fost cantonat pe raza localitatii Nemteni. Dupa o scurta prezentare a situatiei, cei 26 de pompieri romani au inceput actiunile de interventie.

Vineri, trei persoane din localitatea Cotu Morii au fost salvate de furia apelor de pompierii romini, care, conform IGSU, au intervenit si in localitatea Nemteni, unde au evacuat bunuri din opt gospodarii.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta precizeaza ca sambata pompierii romani detasati in Republica Moldova asigura localitatea Cotu Morii, unde se va interveni cu patru autocamioane si patru barci pneumatice in vederea evacuarii bunurilor persoanelor din casele afectate de inundatii.

De asemenea, in localitatea Nemteni pompierii romani vor asigura transportul bunurilor cetatenilor afectati cu ajutorul a patru barci pneumatice, iar doi subofiteri cu doua autocamioane de interventie vor asigura aprovizionarea logistica a fortelor ce intervin in zonele afectate.

Detasamentul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta s-a deplasat in Republica Moldova ca raspuns la solicitarea Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova adresata Centrului de Monitorizare si Informare al Comisiei Europene. Principalele misiuni ale detasamentului roman sunt salvarea si evacuarea persoanelor si bunurilor din zonele afectate.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Baasescu Ghimpu discutie inundatii, #Basescu inundatii Republica Moldova , #presedinte