Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 23:24
12929 citiri
Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)
Foto: Arhiva

Traian Basescu a facut cateva remarci usturatoare la adresa Regelui Mihai, miercuri, la 70 de ani de la trecerea Prutului de catre armatele romane la ordinul lui Ion Antonescu, spunand ca abdicarea regelui nu a fost nici pe departe un act patriotic, ci un act de tradare a interesului national.

Intrebat, intr-o emisiune la B1TV, de catre Ion Cristoiu, daca nu crede ca acest moment din istoria Romaniei ar trebui comemorat si daca el, in calitate de sef al statului, ar fi dat acel ordin ramas in istorie sub fomula celebra "Ostasi! Va ordon: Treceti Prutul!", Traian Basescu a raspuns afirmativ, explicand ca Romania era intr-o alianta pe care trebuia sa o respecte.

In acest context, presedintele a afirmat: "Noi consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu, a fost un act de tradare a interesului national din partea regelui".

"Inainte de a veni la emisiune, am vazut pe birou o solicitare de la Ambasada Federatiei Ruse. Vine o fregata pentru a celebra scufundarea fregate Moskva de distrugatorul Marasesti si de Fregata Regina Maria.

Trebuia marcat momentul, dar trebuie sa recunoastem ca noi inca nu ne asezam corect valorile. Pentru noi, tot Antonescu ramane responsabil de Holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, dar nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci, el era doar prim ministru. Unora le dam averile inapoi, si pe altul il facem criminal de razboi. De ce? Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi ii iertam toate pacatele?", a mai declarat Traian Basescu cu referire la Regele Mihai.

Intrebat cum se explica atunci faptul ca are relatii apropiate cu Printul Paul, caruia i-a botezat baietelul, Traian Basescu a explicat: "Eu am facut un gest sa dovedesc ca nu am nimic cu Casa Regala".

Reactii la declaratia presedintelui

Istoricul Adrian Cioroianu considera ca tocmai relatia dintre Traian Basescu si Paul Lambrino, fiul din urma mariajului morganatic dintre Carol al II-lea si Zizi Lambrino, sta la baza declaratiilor presedintelui. "E cunoscut faptul ca relatia dintre presedinte si Casa Regala nu sunt chiar bune. Se pare ca relatia dintre presedinte si Paul de Lambrino este mult mai apropiata", a spus Cioroianu la Realitatea TV.

"Abdicarea a fost facut prin forta, afirmatiile acestea sunt la limita responsabilitatii", este de parere si istoricul Adrian Niculescu.

La randul sau, Zoe Petre a tinut sa precizeze ca afirmatiile lui Basescu reprezinta o teza periculoasa, preluata de la legionari. "Este tipic pentru domnia sa insulte tot ce poate insulta. (...) Daca domnul Basescu poate sa compenseze infrangerea pe care o sufera cu reorganizarea facand cu ochiul legionarilor... Reprezinta un citat din cel mai extremist discurs care s-a tinut despre trecutul Romaniei, asemenea complimente facute regimului antonescian sunt foarte prost vazute peste tot in lume. Regele este cel mai putin afectat, afectata este realitatea istorica", a afirmat Zoe Petre.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul "ca a dezvoltat complexul Cuza si incearca sa ramana in istorie", iar toate miscarile din ultima vreme intra in tiparul: "Sta Ileana pe closet si mai face un decret".

"Asta e o declaratie de sef al unui stat? Incerc sa fiu rational in fata irationalitatii totale. Aici nu mai poate fi vorba de rea-vointa, aici e vorba de probleme patologice. Cum poti sa faci asemenea afirmatii? Cand alergau profesorii dupa el sa-i puna note mici, oare a studiat cat de cat dupa "89 daca inainte nu a avut posibilitatea, in afara de lectua cartii lui Cartarescu, Levantul, in legatura cu instaurarea de fapt si de drept a dictaturii comuniste?", a spus Cristian Tudor Popescu la Realitatea Tv.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...