Editorial: Basescu, acest chinez batran

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 12:34
4203 citiri
Editorial: Basescu, acest chinez batran
Foto: Arhiva

Poporul roman e ineficient. Cine contesta asta, sa priveasca spre China, care a avut anul trecut o crestere economica de zece procente. Acolo, Traian Basescu ar fi un presedinte fericit. Un chinez nu lasa niciodata spatele casei necultivat.

De altfel, orezul este singurul aliment al carui pret a ramas stabil, spune Banca Mondiala, semn ca daca romanul e nascut poet, nici chinezul nu moare functionar. Face proverbe.

I-as recomanda unul domnului presedinte: "Cine se razbuna, trebuie sa sape doua morminte". Acum, lui Traian Basescu i s-a pus pata pe poporul roman, care nu intelege reforma si-l injura cu sete, incurajat de manipularea mogulilor. Eu, care o pricep, am privilegiul unei ocupatii care presupune sa ma informez. Poporul, insa, este ocupat sa caste ochii, ca motanul cand desarta bolul alimentar, ca sa nu pateasca ceva iremediabil. Maxim, sa moara de nervi. Minim, sa ajunga la spital, umflat de alcoolul tras in vena in carciuma din sat. Dar fericit.

Dar domnisoara EBA de ce nu trebuie sa bage plugul in pamant, domnule presedinte, si numai tampitii care nu s-au nascut oase de domn, prin urmare e musai sa asigure plusvaloare, deci impozite, ca sa aiba clientii politici ce sa cheltuie?

Pai e europarlamentar. Asa-i. Intr-o Romanie incalcita, nimeni nu s-a asezat pe locul sau. Semianalfabetii tin discursuri la Strasbourg, taranii au inlocuit coada vacii cu codite de portocale in Italia si au proasta inspiratie sa nu vare cazmaua in fundul gradinii cand vin acasa de Pasti, iar corigentii, activistii si colaboratorii Securitatii au devenit politicieni.

Fara numar, fara culoare, fara obraz. Fara final. Fara nicio dorinta de a analiza cum un popor care si-a selectat elitele politice pe criterii de competenta, dorind sa se identifice cu modele de moralitate si harnicie, nu pentru ca i s-au indesat in buzunar pomeni fiscale, galeti, mici si ulei, a ajuns la coada istoriei.

Va plangeti, domnule Basescu, de norodul naspa pe care-l pastoriti fiind, cum s-ar spune, urmas al unui intregitor de tara, dar cine i-a oferit acestui popor izbanda bazata pe competitie, stiinta de carte, astfel incat sa se intregeasca din nou, intr-o poveste de succes?

Au trecut 20 de ani, si ar fi fost cazul ca romanii sa nu mai astepte pomeni. Sa-si numere degetele de la maini si sa ajunga la concluzia ca sunt apte de munca. Sunt de acord cu dumneavoastra. Dar de hamsteri ati auzit? Sunt in stare sa alerge toata ziua pe-o rotita. Sunt harnici, dar nu le spune nimeni ca drumul nu se termina niciodata.

Asa e si poporul acesta ineficient. Cultiva rosii din buzunarul propriu si trebuie sa le vanda pe o piata unde polonezii si francezii au subventionat ani de-a randul productia. Moare sarac, intorcandu-se la rotita. Si ce faceti dumneavoastra, il scuipati in ochi?

Desigur, nu trebuie sa vina ministrii sa-i are gradina. Nici nu asteapta nimeni, domnule Basescu, nu exista niciun taran pe lumea asta care spera sa-si tocmeasca la munca taman pe prostul satului.

E drept ca stau unii prin carciumi, in loc sa munceasca. Dar de ce generalizati? Cum ar suna sa treceti si dumneavoastra printr-un proces asemanator, si sa consider ca apartineti de acelasi manunchi cu Victor Ponta si Crin Antonescu?

Ati gresit. E cazul sa va cereti scuze imbecililor care v-au votat. Asa, voi putea sa cred in continuare ca ati crescut din alt aluat si voi fi bucuros ca m-am inselat, ca nu am un presedinte penibil. Unde sunteti, domnule Basescu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu romani munca, #Traian Basescu presedinte Romania, #Basescu romani lenesi betivi , #presedinte