Basescu: Acordul cu FMI nu are nicio prevedere care ar putea sa ingrijoreze

Luni, 23 Martie 2009, ora 16:26
1333 citiri
Basescu: Acordul cu FMI nu are nicio prevedere care ar putea sa ingrijoreze
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Viena, ca in acordul cu UE si FMI nu exista conditii care sa puna sub semnul intrebarii solvabilitatea Romaniei, imprumutul care urmeaza sa fie contractat fiind unul preventiv.

Presedintele Romaniei a tinut sa precizeze ca Romania apeleaza la acest imprumut pentru a preveni o situatie dezastruoasa.

"Romania nu apeleaza la un imprumut pentru ca se afla intr-o stare in care sa trebuiasca sa fie salvata.

Romania isi ia masuri preventive pentru ca anticipam o depreciere a situatiei economice la nivel global, si ne referim la Europa in mod special, si am constatat ca nu am putea fi un foarte bun partener al bancilor carora le cerem un anume comportament pe piata romaneasca, daca noi nu ne-am crea o resursa pentru a elibera banii bancilor din diversele zone in care sunt angajati, zone, sa spunem guvernamentale: ca rezerva in Banca Nationala sau bani pe care ii atrage Ministerul de Finante", a declarat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a subliniat faptul ca nu se pune problema ca Romania sa fie insolvabila pentru FMI, si ca tara noastra nu discuta despre "un ajutor".

"Veti vedea si acordul sau scrisoarea Romaniei catre Fond, va fi publica, veti vedea ca avem conditii care nici pe departe nu pun sub semnul intrebarii solvabilitatea Romaniei in perioada urmatoare.

Noi nu discutam cu FMI un ajutor, ci un acord pe doi ani, pana in primavara anului 2011, veti vedea conditiile acordului, care nu are, in formulari, nimic care ar putea sa ingrijoreze", a adaugat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a spus ca Romania nu apeleaza la nicio finantare bilaterala, ci utilizeaza doar fonduri care exista la nivelul UE si FMI.

"Ceea ce incercam noi sa prefiguram impreuna, avand in vedere ca bancile austriece detin peste 30% din piata romanesca, sau societatile de asigurari austriece detin aproape 40% din piata romaneasca de asigurari, este cum construim un parteneriat intre stat, Guvern, banci si societati comerciale pentru ca o eventuala depreciere a situatiei economice in Europa sa nu afecteze evolutiile economice decat in masura in care nu avem ce sa facem", a explicat presedintele Traian Basescu, la finalul unei intrevederi cu omologul sau austriac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#basescu acord FMI, #prevedere ingrijorat Romania , #presedinte