Basescu acuza: Pozitia Romaniei, fragilizata de fluierarea liderilor europeni pe stadioane

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:10
3801 citiri
Basescu acuza: Pozitia Romaniei, fragilizata de fluierarea liderilor europeni pe stadioane

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European de toamna din Bruxelles, ca Romania nu avea atatea probleme in relatia cu Bruxelles-ul nici inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

"Din pacate, am avut evenimentele din aceasta vara. Am vazut scrisoarea trimisa de Comisia Europeana Monei Pivniceru (ministrul Justitiei - n.red.). Nici inainte de intrare in uniune, nu aveam o lista atat de lunga de probleme. Am facut pasi inapoi, prin atitudine", a subliniat seful statului, facand referire la criticile comisarului Viviane Reding la adresa tarii noastre pe domeniul Justitiei.

Potrivit presedintelui, atitudinea majoritatii politice din prezent, manifestata prin "huiduirea" liderilor europeni pe stadion - referire la mitingul electoral USL organizat in aceeasi zi cu desfasurarea Congresului Partidului Popular European in Bucuresti, la care au luat parte 16 sefi de guvern, dar si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy - a facut ca pozitia Romaniei in UE sa fie "subreda".

"In ce situatie credeti ca sunt eu la Consiliu, cand acum doua zile lideri ai UE au fost fluierati in corpore pe stadioane?", a acuzat Basescu.

"Pozitia noastra este subreda in interiorul UE, cu o credibilitate fragilizata puternic si de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania", a explicat seful statului.

Basescu: Romania risca o decuplare iremediabila de zona euro

Traian Basescu este de parere ca evenimentele politice care au avut loc in Romania in timpul verii aduc neincrederea partenerilor europeni in capacitatea noastra de a ne respecta angajamentele.

"Nimeni nu te tracteaza la nesfarsit, mai ales ca acest lucru costa alte state. Abordarile pe care le avem acasa nu sunt cele care vor garanta bunastrarea romanilor pe termen mediu si lung, ci angajamentul nostru de a ne integra tot mai puternic in mecanismele UE si de a fi performanti in interiorul acestor mecanisme", a subliniat presedintele.

Consiliul European Barroso: Cresterea economica europeana, doar pe hartie

Presedintele a caracterizat drept "o copilarie" si "foarte incorecta" ideea sustinuta de politicienii de la putere cum ca Romania ar fi "supusa" mai-marilor Bruxelles-ului.

"Este o copilarie. Nimeni nu este supusul nimanui. Avem un tratat, iar Bruxelles-ul reactioneaza atunci cand nu il respectam", a precizat Basescu.

"Am vazut suparare ca suntem admonestati de la Bruxelles. Aduceti-va aminte ce au patit Italia si Franta atunci cand nu au avut un comportament european fata de minoritatea rroma", a mai amintit seful statului, cu referire la faptul ca Viviane Reding a intervenit si atunci si a avertizat cele doua tari cu privire la instituirea procedurii de infringement.

Traian Basescu a adaugat ca face presiuni pentru acceptarea Romaniei in spatiul Schengen. "Si mie mi se pare nedrept sa se utilizeze Schengen ca parghie de conditionare pentru MCV", a concluzionat seful statului.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...