Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu acuza Franta si Germania de abuz si spune ca nu vom sta "ca ramele" in UE

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 21:16
10604 citiri
Basescu acuza Franta si Germania de abuz si spune ca nu vom sta "ca ramele" in UE

Presedintele Traian Basescu a fost invitat joi seara la Televiziunea Romana intr-o editie speciala in care principalele teme abordate au fost sansele Romaniei de a fi admisa in Spatiul Schengen, noul acord cu FMI si situatia politica interna.

Seful statului a explicat ca isi asuma un eventual esec in cazul Schengen pentru ca institutiile cu adevarat responsabile, cum ar fi CSM sau Parlamentul, "s-au pitit in transee" si refuza sa si-l asume, desi "judecatorii refuza sa judece" sau Parlamentul blocheaza dosarele de mare coruptie, ca Nastase si Ridzi.

In acelasi timp insa, Traian Basescu a lansat un atac foarte dur la adresa "directoratului UE", care cupleaza in mod ilegal si incorect aderarea la Schengen de Mecanismul de Cooperare pe Justitie. El a atacat in special Franta, care a facut erori "penibile", acuzand Romania ca nu are tratat de frontiera cu R. Moldova, si a spus ca in aceste conditii din titulatura MCV ar trebui scos cuvantul "cooperare" si introdus termenul "blocare".

Presedintele a subliniat ca amanarea intrarii nu are efect major asupra romanilor din punct de vedere economic, ci creeaza un precedent extrem de periculos, de neacceptat, in care statele puternice din UE isi permit sa faca abuzuri in fata tarilor mai mici.

Traian Basescu a mai atacat extrem de violent pozitiile politicienilor romani care au dat de inteles ca Romania ar trebui sa abordeze economic aceasta situatie si sa ofere partenerilor europeni anumite contracte in schimbul neamanarii aderarii. Seful statului a afirmat raspicat ca "practicile din timpul Guvernului Nastase nu se vor repeta niciodata", cat timp este el presedinte, si a reamintit achizitionarea inutila de fregate, contractul Bechtel sau privatizarea Petrom, facute pentru a ajuta intrarea Romaniei in NATO si UE, in detrimentul intereselor sale economice.

In acest context, Traian Basescu a facut aluzie la o retehnologizare a centralei nucleare de la Cernavoda in favoarea Frantei. "Aiasta nu se poate!", a spus foarte ferm seful statului, punctand ca aceasta nu este diplomatie.

Concluzia pe aceasta tema a fost ca amanarea aderarii ar fi o discriminare la adresa romanilor si ca Bucurestiul "se va bate pana la capat" pentru atingerea acestui obiectiv. "Nu ne vom ascunde ca ramele, asa cum ni se recomanda", a spus Basescu.

In ceea ce priveste situatia politica interna, seful statului a spus ca vede coalitia de guvernare din ce in ce mai unita, ca congresele PD-L si UDMR din aceasta primavara se vor desfasura "in liniste" si a subliniat ca, in opinia sa, mandatul premierului Emil Boc va fi, la un moment dat, reevaluat corect, pentru ca acesta este cel care a "schimbat institutiile lui Iliescu" si a modernizat statul, lucru pe care fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu nu a fost capabil sa il faca, cedand la "stres".

Totodata, Basescu a ironizat alianta PNL-PC si a subliniat ca este un lucru foarte bun "unirea stangii din Romania", remarcand faptul ca si in Parlamentul European liberalii au abordari de stanga, la fel ca si in tara. In plus, el a reamintit ca PNL a dat PD-L afara de la guvernare pentru a se apropia si a guverna cu PSD.

In ceea ce priveste situatia economica si acordul cu FMI, presedintele a afirmat inca o data ca acesta este absolut necesar sa fie continuat, din cauza "incertitudinilor" din economia internationala si a precizat ca in 2011 disponibilizarile se vor mai face doar in domeniile in care nu s-au facut inca. "Nu va curge lapte si miere in 2011", dar "va fi putin mai bine decat in 2010, va asigur", au fost concluziile finale.

Ziare.com a prezentat declaratiile sefului statului in format LIVE TEXT

- As vrea sa clarific un lucru: intalnirea de la BNR nu a fost un eveniment, organizam astfel de intalniri ori de cate ori se apropie luarea de decizii. Se apropie semnarea unui nou acord cu Fondul. Trebuie sa stabilim o pozitie unitara comuna a tuturor institutiilor statului.

- Noi vom propune categoric ca angajamentele sa vizeze trei paliere fundamentale. Primul, consolidarea fiscala a Romaniei.

- A doua linie: consolidarea reformelor structurale. Categoric, modificarea legislatiei muncii. Un element care arata necesitate absoluta a inteventiei: avem inregistrati 4,4 milioane de salariati si angajati in munca la negru 1.068.000 de romani. Acestor oameni nu le merge vechimea, contributiile la pensii nu se platesc.

- In 2-3 ani trebuie sa ajungem cu un aparat de stat care sa se situeze in jurul a 900.000 de salariati platiti din buget. Nu spune nimeni ca anul acesta.

- Reducerea numarului de personal trebuie sa se faca si pe seama restructurarilor din sanatate, dupa descentralizare. Medicii trebuie platiti mai bine. Intentia e sa punem medicul acolo unde trebuie, la fel cum il punem pe profesor. Dascalii vor avea contract cu scolile, vor putea primi retributii mai mari, in functie de ce stabilesc conducerile scolilor.

- Sunt convins ca in sanatate reactia va fi pozitiva, dar si in educatie. Vor fi si dascali care nu vor avea contracte cu scolile, pentru ca nu au pregatirea necesara.

- In sanatate concedierile vor fi excluse. Dar in alte domenii trebuie trecut la "acordul fin", vazut unde au mai ramas excedente.

Despre Schengen: Imi asum un eventual esec

- Daca se va intampla amanarea, va fi un esec pe care mi-l asum. Inseamna ca eu, ca sef al statului, reprezint toate puterile lui, legislativa, judecatoreasca, executiva. Constatand ca motivele invocate INCORECT in scrisoarea celor doi ministri, francez si german, legate de MCV (m-as fi asteptat ca CSM sa spuna ca isi asuma, ma asteptam ca Parlamentul sa spuna 'da, noi am blocat cateva dosare'). Cineva trebuia sa isi asume esecul.

- Vreau ca cei direct responsabili sa faca ce trebuie facut. Nu ne trebuie o declaratie publica, dar macar judecatorii sa judece dosarele, parlamentarii sa dea drumul la dosare in cazul Ridzi si Nastase, mai e si un al treilea dosar. Nu le pot impune nimic parlamentarilor, dar nu pot spune ca nu i-am atentionat, am trimis scrisori, sunt interventii ale mele.

- Sareau si ziaristi, si judecatori sindicalisti si spuneau ca ma amestec. Eu nu spuneam sa rezolve un caz sau altul. Acum stau pititi in transee. Sau Parlamentul. Ii vad precis determinati sa stabileasca vinovatul, nu e niciunul vinovat. Ar trebui ca institutiile sa isi faca treaba.

- Scrisoarea este insa incorecta, nu poate fi cuplat MCV cu accesul la Spatiul Schengen.

- Sunt convins ca pe 14 ianuarie raportul va arata ca suntem gata. Ma asteptam ca macar unul din colegii din consiliu, Sarkozy sau Merkel, sa ma fi avertizat. In consiliu se vorbeste despre solidaritate si intre noi si intre tari. Acest lucru a lipsit din portofoliul de reactie al celor doi.

- Deocamdata insa este vorba doar de scrisoarea celor doi ministri.

- Eu am obligatia 1. sa ma bat pentru aderare, a te bate inseamna a sustine cauza tarii tale, pana in ultima clipa, chiar daca este clar ca orice veto blocheaza accesul Romaniei, poate fi facut si de Malta.

- 2. Am vazut o adevarata campanie, intai a domnului Lelouche, legat de problema rromilor, iar in ultima vreme a noului ministru pentru Integrare europeana din Guvernul Frantei care a spus in fata Parlamentului ca Romania nu are tratat de frontiera cu Moldova.

- Tratatul nostru pentru frontiera de Est a fost semnat in 1947 la Paris. Un ministru francez nu stia unde se semnase tratatul.

- Sau, in scrisoare, o alta eroare penibila la acest nivel si care arata o oarecare reactie: exista riscul ca datorita coruptiei, accesului de date. Accesul exista din noiembrie 2010. Aceste informatii sunt accesate de orice politist din Romania.

- Ne vom bate cu mijloace diplomatice. Ministrul de Externe a avut dreptate, MCV este utilizat abuziv. El este "de cooperare", ar trebui sa taiem "C" si sa punem "B" de la "blocare". Mecanismul trebuie sa ne ajute, nu sa ne blocheze.

- Dar nu acesta e riscul mare, romanii la Otopeni oricum trebuiau sa arate actul de identitate, era mai usor sa iesi cu masina la frontiera, romanii vor circula la fel de usor. Dar pe economic are impact. Camioanele nu ar mai fi stat deloc la frontiera.

- Impactul economic e cert, pentru transportatori.

- Problema nu este insa de intarziere, poate fi 2011 in toamna. Problema este actul in sine, abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu. Precedentul in care se instituie un directorat care face cu degetul "tu da, tu nu", este de neacceptat.

- Un stat spune "eu nu vreau" si iti da explicatii care nu rezista. Asta este periculos.

- (bani EADS) Asa vom face, nu mai dam bani. Tehnologiile foarte avansate nu vor mai fi. Romania decisese sa le achizitioneze, sa facem o securizare care dadea confort tuturor statelor. Noi am avut termenul nostru: aprilie 2011. Cineva spune "nu", foarte bine atunci ne oprim. Nu are rost sa facem achizitii pentru tehnologii care la 6-8 luni sunt depasite, fara sa avem un termen cand va binevoi directorarul UE sa ne permita accesul in spatiul Schengen.

- Practicile din timpul Guvernului Nastase nu se vor repeta niciodata, cat timp eu sunt presedinte. Practici de genul: "cumparam 2 fregate", ne-au primit in UE, am facut contract cu Bechtel, am dat Petrom si cu titeiul din pamant, iar acum ne cresc preturile si ne uitam neputinciosi.

- Sporturi din astea economice nu se vor intampla cat timp eu sunt presedinte.

- Ce sa facem? Suntem producatori de uraniu si de apa grea. Cum sa schimbam tehnologia cat timp avem 2 reactoare? (n.red - in favoarea Frantei). La Cernavoda imi procesez singur. Nu cere nimeni, dar va spun pana unde putem merge cu diverse abordari ale oamenilor politici. "Aiasta" nu se poate, domnule!

- Foarte multi ar vrea sa demisioneze presedintele, ministrul de Externe, presedinta Camerei. Nici declaratia lui Baconschi nu a fost perfecta, dar nici nu trebuiesc gesturi extreme. Obiectivul major e sa luptam pana in ultima clipa.

- Au fost patru invitatii la Cotroceni, in care tema a fost Schengen. Am intuit inca de la raportul pe Justitie, se facea o legatura cu MCV. Nu intamplator am reprosat acest lucru. In raportul politic, succesele DNA si Justitiei erau intoarse pe dos, ca probe impotriva. In toate invitatiile partidelor la Cotroceni tema Schengen nu a lipsit.

- Trebuie facut un efort generalizat. Cel mai mare risc nu este al intarzierii cu cateva luni. Dar abuzul nu trebuie sa se mai repete cumva, si nu numai pentru noi, pentru toate tarile care nu sunt in "directorarul UE". Mai important decat ce pot face "eu" este sa se vada vointa romanilor de a fi in Spatiul Schengen.

- Foarte multi au spus ca e vina presedintelui ca nu a fost in stare sa negocieze. Ce sa negociez? Ca judecatorii nu judeca? Ca voi in Parlament ati votat ca dosarul Nastase, Ridzi sa nu treaca de Parlament? Oamenii astia care cred ca Romania mai poate minti traiesc pe alta planeta.

- As fi fost extrem de sever daca nu se indeplineau conditiile tehnice, dar problemele sunt in institutii pe care nu le controlez.

- Tot printre politicienii europeni ni se reproseaza relatia cu R.Moldova, faptul ca le dam cu usurinta cetatenie. Va dau Eurostatul: a tinut evidenta cetateniilor pana in 2008. Romania a acordat 5.585 de cetatenii, preponderent moldovenilor. Franta: 137.320 de cetatenii. Nu se sustine aceasta abordare. Olanda, care are jumatate din populatia noastra, a acordat 28.000 de cetatenii. Portugalia 22.000. Austria, care e tot cam jumatate din populatia noastra - 10.268.

- Concluzie: este incorecta atitudinea celor doi ministri fata de Romania si nu putem tolera aceasta abordare. E o discriminare la adresa Romaniei. Daca acum stam ca ramele, cum ni se recomanda... Cei 22 de milioane de romani au dreptul la respect. Nu ei judeca, nu ei au impus conditii de independenta si izolare a Justitiei de orice forma de control. Romanii au dreptul sa fie in Spatiul Schengen.

Despre politica interna si Alianta Felix-porumbelul Crin

- (o noua evaluare?) Nu, tine de primul ministru. Remarc o crestere a coeziunii, in echipa guvernamentale.

- Foarte bine, au facut alianta Felix cu porumbelul, cu Crin.

- Suspendarea nu e o joaca pe care o stabileste Felix cu Antonescu cu Ponta si Iliescu.

- Ei procedeaza corect. Stanga trebuie sa fie unita. Si in Europa liberalii sunt de stanga, abordarile lor ni-i arata ca fiind de stanga. E normala o colaborare a stangii. Diferentele ideologice i-au facut pe liberali sa scoata PD-L de la guvernare si sa se apropie de PSD.

- Este un lucru bun, care va da coeziune Opozitiei.

- Coalitia opune o majoritate fragila, deocamdata, dar care s-a dovedit capabila sa dea legi foarte importante, a educatiei, salarizarii...

- Asa cum este ea fragila, dar mult mai legata ideologic, UDMR si PD-L sunt in PPE, sper sa treaca si noua legislatie a muncii.

Despre reviziuirea Constitutiei

- Marea incercare este revizuirea Constitutiei, avem un referendum care trebuie pus in aplicare. Dupa zbuciumatul an 2010, 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei. Nu una foarte ampla, care sa schimbe sistemul (sa cream o noua republica cum spunea domnul Geoana), ci sa ma limitez strict la referendum: o singura camera si 300 de parlamentari, plus inadvertentele legate de functionarea institutiilor.

- De exemplu, mecanismul de suspendare a presedintelui trebuie sa ramana, dar trebuie responsabilitate. Ori sa se pronunte CCR, ori se merge la referendum si daca presedintele ramane in functie, sa se dizolve Parlamentul. Trebuie sa se previna abuzul de putere.

Boc a schimbat institutiile lui Iliescu

- Ma astept ca ele (alegerile interne - n.red.) sa se desfasoare linistit in cele doua partide si guvernarea sa mearga inainte. Nu cred ca vor fi probleme.

- (Era post-Basescu si post-Boc) Era post-Basescu a sosit categoric. Partidul trebuie sa isi duca viata lui, nu voi mai reveni in functia de presedinte al PD-L.

- Emil Boc poate sa il conduca, si altii pot. Emil Boc nu si-a spus ultimul cuvant in politica. Dupa ce va trece ura, prostia, chiar daca nu trece intotdeauna, mandatul lui Emil Boc va fi reevaluat. Boc a schimbat institutiile lui Iliescu. Romania nu poate merge pe institutiile lui Iliescu. Am incercat cu Tariceanu, dar a cedat la stres.

- Boc va fi reevaluat. Este un premier care numai anul acesta a redus aparatul bugetar, a reasezat pensiile, educatia. Sunt lucruri care schimba o tara.

- Decizia va fi insa in PD-L. Cert este ca un om care nu este sef de partid, cu actuala majoritate, nu ar fi trecut nicio lege. Eu stiu ce efort a facut Boc cu propriul grup parlamentar. Un om care nu are autoritate in partid nu poate guverna in perioada de recesiune. Trebuie gandit foarte bine in PD-L ce vor.

In 2011 nu va curge lapte si miere

- In 2011 nu va curge lapte si miere. Romanii au acceptat, cu injuraturi, dar fara aceste masuri nu ne puteam stabiliza. Nu vom trai un an la fel de greu, dar sunt foarte multe incertitudini in economia internationala.

- Deficitul bugetar trebuie finantat. Avem miliarde de euro pe care trebuie sa le platim, avem de imprumutat bani multi si de platit bani multi. Sunt resurse limitate sa stimulam cu bani guvernamentali cresterea economica. Cheia anului viitor este daca ministrii vor putea utiliza banii pentru investitii. Noi imprumutam pentru propriul consum.

- Va fi putin mai bine decat in 2010, va asigur.

Basescu: Imi asum responsabilitatea pentru Schengen, dar problema mare e la justitie

Prezenta presedintelui la postul public de televiziune vine dupa doua zile pline de declaratii pe tema aderarii la Schengen facute de Traian Basescu atat la sedinta de bilant a CSM, cat si la cea de Guvern, la care a fost, miercuri, invitat sa participe.

In plus, o declaratie a ministrului ungar de Interne referitoare la o probabila amanare a aderarii Romaniei a pus pe jar, joi, presa romana si clasa politica, in conditiile in care Ungaria preia sefia UE pentru o perioada de 6 luni.

Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Presedintele a declarat, miercuri, ca isi asuma esecul politic al amanarii aderarii la Spatiul Schengen, dar a precizat ca batalia nu este definitiv pierduta si a cerut Executivului sa depuna toate eforturile in continuare.

De asemenea, Traian Basescu a subliniat inca o data ca Romania a indeplinit toate conditiile cerute din punct de vedere tehnic, si ca o intarziere ar avea doar motivatii politice, admitand insa ca justitia romana are numeroase deficiente care permit o asemenea abordare din partea statelor europene.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu au participat, joi, la o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu, la sediul BNR, la care s-au discutat necesitatea si conditiile in care Romania ar trebui sa semneze un nou acord cu FMI, BM si CE.

Basescu, la intalnirea de la BNR: Vad ca intariti leul zi de zi (Video)

FMI da Romaniei 3,6 miliarde de euro prin noul acord - surse

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#basescu schengen, #basescu tvr, #Basescu FMI, #Romania aderare Schengen 2011 , #presedinte
Comentarii
Poza Basescul
Basescul
rank 5
Cetateni, la lupta! La ora 21:10, va aparea domnul Basescu pe TVR1 si ne va spune cum Opozitia si Justitia ne-au impiedicat sa intram in spatiul Shengen! JOS Opozitia ! JOS Justitia ! Sa distrugem aceste relicve ale statului comunist!