Basescu acuza Parlamentul ca nu participa la legislatia UE - vezi ce reproseaza

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 21:39
2309 citiri
Basescu acuza Parlamentul ca nu participa la legislatia UE - vezi ce reproseaza

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, desi a fost acuzat ca a exclus Parlamentul din deciziile referitoare la Uniunea Europeana, Legislativul insusi nu a dorit sa se implice in elaborarea legislatiei europene, desi Tratatul de la Lisabona ii dadea acest drept.

"Nivelul de implicare a Parlamentului e problema Parlamentului - la tratat (de la Lisabona - n.red) exista protocolul nr. 1 - cateva prevederi "proiectele de acte legislative se transmit Parlamentelor nationale". Tot la articolul 2 - "proiectele de acte legislative propuse de Comisie se transmit Parlamentelor nationale in acelasi timp ca si Parlamentului European".

Se prevede un termen de 8 saptamani de la data in care proiectele sunt transmise parlamentelor nationale si data cand sunt puse pe ordinea de zi (...).

In 8 saptamani, Parlamentul trebuie sa emita observatii, intrebati de cate ori a emis Parlamentul Romaniei observatii pertinente. (...) Daca sunt parlamente bicamerale, Senatul are un vot, Camera Deputatilor are un vot", a spus presedintele.

"Asa cum ati vazut, trebuie trimise proiectele in limba statului respectiv, in limba oficiala, nu avem impedimentul de limba. Ar putea face si diplomatie parlamentara, sa sune la colegii din Bulgaria, din Polonia (...) Consiliul European nu are acest drept, il au parlamentele nationale, prin initiativele Consiliului Uniunii Europene, guvernele, dar nu Presedintia.

Basescu: Intram intr-o zona de derapaj de la democratie. Nu voi tolera!

Parlamentul Romaniei ar putea fi extrem de implicat in adoptarea unei legislatii europene care ne convine.

Este un lucru care in Romania nu s-a intamplat, desi de 2 ani avem noul tratat in vigoare. Se poate vorbi mult de institutiile Uniunii Europene, tratatul e un document extrem de important - de ce scrie aici depinde viata noastra, bunastarea noastra, dar primii care trebuie sa fie implicati in aplicarea acestor tratate sunt chiar institutiile statului roman - Guvern, Parlament, presedintie", a adaugat presedintele.

Seful statului a afirmat si ca sindicatele de la noi sunt mai implicate decat Parlamentul Romaniei in optiunile despre legislatia europeana.

Critica referitoare la declaratia din Parlament

Traian Basescu a criticat declaratia politica adoptata marti de Parlament, prin care acesta cerea ca premierul Victor Ponta sa reprezinte Romania la Bruxelles, spunand ca acesta nu poate da mandat Guvernului sau partaja responsabilitatile presedintiei.

"Am vazut o partajare a responsabilitatii, facuta ieri de Parlament - cel mai ridicol lucru e sa crezi ca Parlamentul poate da mandat Guvernului. Poate controla, nu poate da mandat. In al doilea rand, a facut o partajare a reprezentativitatii Constitutiei (...) Statul roman e o masinarie complexa, presedintele trebuie sa fie capabil sa dea orientarile (...)

Presedintele are in spate un punct de vedere al tuturor institutiilor (...) Sa nu va imaginati ca discut memorandumurile cu ministri, am consilierul pe probleme europene, discuta cu institutiile Guvernului cum se formuleaza mandatul pentru reprezentarea Romaniei (...) Presedintelui nu poti sa-i partajezi reprezentativitatea", a transmis seful statului.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Parlamentul Romaniei a adoptat, marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si 1 abtinere o declaratie politica, fara valoare juridica, ce stipuleaza clar ca la Consiliul European din 28 iunie Romania va fi reprezentata de Victor Ponta.

Votul din Parlament a fost urmat de o declaratie de presa a lui Traian Basescu in care a spus ca alesii au facut un "spectacol penibil, cu premierul Ponta in frunte".

Basescu: Nu ma voi ascunde sub birou de frica sa nu fiu suspendat

Seful statului spune ca politicienii care au facut asta au dovedit faptul ca nu cunosc modul de functionare a Uniunii Europene si s-a oferit chiar sa-l "ajute" pe Victor Ponta "sa inteleaga", intrucat acesta n-ar fi avut "timp de citit". Mai mult, presedintele a anuntat ca miercuri va tine o conferinta de presa in care va explica modul in care functioneaza Uniunea Europeana, precizand ca sunt multi politicieni, profesori invitati la televiziuni, dar si jurnalisti, care nu stiu mecanismele acesteia.

Basescu: Daca Parlamentul si CCR decid ca premierul merge la Bruxelles, ma duc la plaja

Basescu a reiterat faptul ca in Constitutie se prevede clar ca el e cel care trebuie sa mearga la reuniunile Consiliului European si nu Ponta, sugerand ca premierul face o confuzie intre Consiliul European si Consiliul Uniunii Europene. El a spus ca Ponta poate sa reprezinte Romania in organismele europene doar daca ii deleaga el atributiile si i-a transmis primului-ministru "sa fie barbat" si sa-i ceara asta.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament, cu Ponta in frunte

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...