Basescu afirma ca a facut presiuni pentru a ajunge in Italia

Joi, 31 Iulie 2008, ora 16:00
1814 citiri
Basescu afirma ca a facut presiuni pentru a ajunge in Italia

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in cadrul vizitei facute romanilor din Italia, ca de doua luni incearca sa ajunga la Roma si ca a fost nevoit chiar sa faca unele presiuni in acest sens.

"Eu incerc de vreo doua luni sa ajung la Roma si am facut oarecare presiuni", a afirmat seful statului intr-o intrevedere organizata de ambasada Romaniei din Roma cu reprezentanti ai diasporei, informeaza Newsin.

Afirmatia presedintelui a fost determinata de un comentariu al unui roman din Italia care a calificat drept "o obraznicie" demersul autoritatilor italiene de "a-i chema la ordine" pe presedinte sau premier, aratandu-se deranjat de acest fapt.

Basescu: Legea uninominalului e proasta dar nu mai poate fi modificata

In alta ordine de idei, romanii participanti la discutie s-au plans ca nu pot vota decat cei care au domiciliul in Italia, iar presedintele Traian Basescu le-a dat dreptate si a spus ca legea este "proasta", dar nu are cum s-o modifice. Basescu a gasit si o alta carenta a actului normativ si anume caexista peste un milion de romani care in ziua scrutinului nu sunt "la domiciliu", drept urmare nu pot vota.

Presedintele Traian Basescu a primit din partea reprezentantilor comunitatii romane din Italia o scrisoare care include problemele referitoare la uninominal, unul dintre participantii la discutii afirmand ca este pacat ca nu se poate adopta votul electronic asa cum s-a intamplat in Brazilia.

"Sa va spun ca se mai poate ceva pentru alegerile astea, v-as minti", a afirmat Basescu, care a adaugat ca cine afirma in acest moment ca se mai pot face acum schimbari ale legii, nu spune adevarul. "Pentru ca nimeni nu va dori ca aceasta lege sa mai intre inca odata in discutia Parlamentului, ca daca mai intra, mai mult ca sigur nu mai iese de acolo votul uninominal".

Prilejul intalnirii presedintelui Basescu a fost folosit de unii lideri ai comunitatii pentru a-si anunta candidatura intr-unul din colegiile ce vor face parte din circumscriptia speciala dedicata cetatenilor romani din strainatate. Romanii din diaspora si-au exprimat dorinta de a fi reprezentati de oameni din comunitate, iar nu de persoane trimise de la Bucuresti.

Basescu a mai sustinut ca a fost constient de problemele actualei legi "de-a doua zi dupa ce a fost votata in Parlament". Totusi seful statului a reamintit ca singurul avantaj al sistemului introdus este ca se face "o jumatate de pas" mai departe de votul pe liste. De altfel, presedintele le-a amintit romanilor din Italia ca exista posibilitatea propunerii unui nou act normativ daca se strang 500.000 de semnaturi.

In cadrul discutiilor cu romanii din diaspora s-a abordat si subiectul numarului consulatelor si a birourilor consulare, iar presedintele si-a exprimat speranta ca pana la scrutinul din toamna numarul acestora sa fie mai mare, dar nu a ezitat sa aminteasca faptul ca la ultimile alegeri din Italia si Spania s-au instalat sectii de votare in primarii, insa din totalul de peste doua milioane de persoane aflate in strainatate, nu au votat decat 70.000.

Citeste si:
Măsuri de securitate draconice la Roma, înaintea summitului G20: „Este un moment de mare tensiune”
Măsuri de securitate draconice la Roma, înaintea summitului G20: „Este un moment de mare tensiune”
Măsurile de securitate sunt consolidate la Roma în perspectiva summitului G20 care va fi găzduit în weekend de capitala Italiei, relatează miercuri DPA. ''Este un moment de mare tensiune'',...
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Sursa: Ziare.com