Basescu: Am cedat in fata inteligentei celor ce pledau pentru comisia de analiza a comunismului

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:20
3589 citiri
Basescu: Am cedat in fata inteligentei celor ce pledau pentru comisia de analiza a comunismului
Foto: B1 TV

Presedintele Basescu a afirmat marti, odata cu lansarea unui volum de documente despre comunism, ca daca a avut un merit acela a fost ca a cedat "in fata inteligentei" lui Plesu, Liiceanu, Patapievici care l-au convins sa-si asume constituirea comisiei de studiu a regimului comunist.

Basescu a participat la lansarea volumului "Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971)" si a sustinut ca astfel de lucrari ii dau "sentimentul ca probabil umbrela prezidentiala asezata asupra muncii istoricilor, cercetatorilor, a fost unul din cele mai inspirate si corecte actiuni si atitudini ale Administratiei Prezidentiale in cele doua mandate".

Dezvaluirea crimelor comunismului este la fel de importanta in cadrul proceselor de modernizare a statului ca si Codurile pentru justitie, la noul Cod al muncii, noua lege a educatiei, Legea salarizarii, Legea pensiilor, sau recuperarea suprafetelor din Marea Neagra "unde peste cativa ani vom exploata gaze si titei", crede Traian Basescu.

"De ce mi se pare extrem de important ca aceste volume de documente sa continue sa apara? Este singurul mijloc pentru a da substanta si a nu lasa la nivel de discurs Raportul pentru condamnarea comunismului. Fara aceste volume de documente, oricand acel Raport poate fi contrazis, poate fi mistificat, poate fi utilizat chiar impotriva realitatilor pe care le-am trait, pentru ca noi o sa ne ducem si raman copiii nostri, raman generatiile care n-au trait in comunism.

Cum ar putea ei sa creada ceea ce scrie in Raport daca cele afirmate acolo n-ar fi sustinute cu documente, cu fapte, cu elemente care sa probeze ca acel regim a fost ilegitim, criminal si a luat ce este mai sfant pentru un om - libertatea?", a mai spus el.

Basescu a afirmat ca meritul lui in constituirea acelei comisii este doar ca a cedat in fata inteligentei celor ce pledau pentru comisia de analiza a comunismului. "Nu am nici un merit in constituirea acelei Comisii. Au fost luni de discutii cu societatea civila pentru ca la acel moment nici eu nu realizam importanta acestui Raport.

Aceiasi oameni - si nu numai cei de fata - care sunt atacati, discreditati, printr-o propaganda care ne aduce aminte de vremurile trecute, aceiasi oameni din societatea civila, fie ca se numesc Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Horia Roman Patapievici, au fost cei care m-au convins sa-mi asum constituirea Comisiei si rezultatele muncii acestei Comisii. Daca am avut un merit, a fost acela ca am cedat in fata inteligentei si am inteles ca ceea ce-mi propuneau acei oameni era corect si trebuia facut", a conchis el.

Citește și:
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vine în România. Ce subiecte va aborda cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, vine în România. Ce subiecte va aborda cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea, marţi, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe,...
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...